Жена без глас след операция, ще плаща и 30 бона на болница

Осъдила болницата, но оттам обжалвали и виновната излязла тя
Обновена: 20 май 2015 11:07 | 20 май 2015 10:43,
44
Жена без глас след операция, ще плаща и 30 бона на болница
Снимка: Нова телевизия

В продължение на осем години жена се опитва да докаже в съда, че е жертва на лекарска грешка. След операция на щитовидната жлеза в старозагорската болница тя губи гласа си заради скъсани гласни връзки. Следват 10 операции, за да бъде спасена.

През 2012 година успява да осъди болницата, но само преди няколко месеца настъпва тотален обрат. Тя е осъдена да плати хиляди, разказва историята й Нова тв.

Всяка сутрин от няколко години Петя Костадинова поставя колие на шията си. Не само за украса. С него тя крие белег. Не може да скрие обаче гласа си, който е увреден необратимо.

През 2007 г. й предложили операция на щитовидната жлеза и на 9-ти февруари отстраняват цялата жлеза. След като се събудила нямала глас. "Не трябваше да влизаш толкова на дълбоко", казал един от лекарите на друг. Чак впоследствие жената разбрала какво означава това.

След операцията Петя губи изцяло гласа си. Не можела и да диша и при минимални физически усилия започвало да й се вие свят и да припада. Преглед при специалист "Уши, нос и гърло" показал, че нервите на гласните й струни са прекъснати. За да може да диша, й е направена трахеостомия. На практика жената диша през тръбичка, поставена в шията й.

За 3 години й направили 10 операции. Имала операции, след които я хранили през носа със сонда със спринцовка.

През 2009 г. Петя завежда дело срещу болницата в Стара Загора, за да докаже, че увреждането е настъпило по време на операцията. Това обаче може да се докаже само от независими лекари. Така с адвоката си се сблъскват с първия проблем. В продължение на над 2 години не успели да открият експерти, които да се съгласят да изготвят експертиза.

Пред съда се излагат всякакви теории като например, че някой може да я е нападнал на улицата и да я душил. На третата година се намират трима лекари, които пред съда заявяват, че вероятно лекарска грешка има.

Така през 2012 г. Окръжният съд осъжда болницата в Стара Загора да заплати 100 хил. лева на Петя. Болницата обаче обжалва пред Апелативния съд в Пловдив и следва неочакван обрат – през януари решението на старозагорския съд е отменено. Така жената трябва да заплати всички разноски на всички съдебни истанции – 28 694 лв.

Повторната експертиза, доказваща връзка между операцията и настъпилото увреждане не е коментирана въобще в Апелативния съд.

От болницата в Стара Загора отказват коментар до приключване на делото. В същото време се оказа, че лекарите, оперирали Петя Костадинова, са напуснали болницата преди няколко години. Единият е д-р Анатоли Карашмалъков. Той не си спомня за операцията. Същото отговори и колегата му Александър Юлиянов.

"Ако на тези хора не им се търси отговорност, те ще продължават по същия начин", категорична е Петя.

Само след няколко дни Висшият касационен съд трябва да каже окончателно дали има лекарска грешка, или Петя ще трябва да заплати на болницата близо 30 000 лева. Жената обаче е категорична, че ще отиде в съда в Страсбург и ще търси истината и справедливостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
До онбашиятаЗначи пич само да знаеш колко съм съгласе нс теб! Но нека те запитам малко да помислиш и ти, та ако ходя на екстраенси и др. то тогава предполагам знаеш, чер им плащам нали а тук моето момче плащам на лекарите от заплатата си, не зависимо искам или не! Та Не знам дали схващаш на къде врвят нещата, *** щом аз им плащам не лекарите а те ме прецакват и ми вземат парите то това не мислиш ли, че е един вид престъпление? Или викаш то тука в БГ ако е престъпление не требе да се наказва?
17
2
 
16
 
! Отговори
до хирурга преди 8 години
Вероятно тия са били лоши студенти, които не са за тази професия. Лекарите които обучават студентите по медицина в България са на много високо ниво. Но, както се казва - от всяко дърво, *** не става.
16
2
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Ето това и аз се опитвах да обясня преди няколко дни на един образ, на който КАТ му беше виновен за абсолютно всичко. Чак да го заподозре човек, че е сгазил лука.Жалко за жената, но за съжаление нищо вече не може да се направи.Истината е, че във всяка хирургическа интервенция има риск от грешки. Съзнателни и неволни. И е редно, когато на пациент му предстои да постъпи в болница, да бъде подробно информиран за този риск, а не просто му се стоварят за подпис набързо цяла купчина документи.
15
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Но в съда нито един хирург няма това да го потвърди просто защото не е участвал-Не е така - лесно може да се докаже, че нервите са прекъснати.
14
1
 
25
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
тук основния въпрос е как две инстанции може да излизат с коренно различни становища ....-Така е, това ще рече, че едните съдии трябва да бъдат съдени за некомпетентност и отстранени от работа или за корупция и трябва да бъдат съдени и вкарани в затвора.
13
2
 
40
 
! Отговори
хирург преди 8 години
При операция като тази има голяма опасност от увреждане на възвратните нерви/не гласните връзки/ които контролират гласните струни.Затова навремето по време на такава операция ни учеха че първо,след разреза трябва да се намерят тези нерви и да се хванат на т.н. "държалки" така че винаги да са пред погледа ти за да не ги срежеш.Чак след това започва отстраняване на жлезата.Работата е ясна-прерязани възвратни нерви.Но в съда нито един хирург няма това да го потвърди просто защото не е участвал
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съдиите са най големите престъпници ,намираш правилният адвокат да ти направи връзката и си недосегаем
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е последица от безговорния нашенски манталитет. Винаги стават грешки, но трябва да се внимава. Друг е въпроса за "достойнството" на лекарския екип.Нещата тръгват от възпитанието на детето - като се поогледаме, кой ще си признае че казва и учи детето си да си признава, когато е виновно.
10
2
 
13
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
затова живеем в чужбина, в Бг цари пълна безнаказаност-Наивнико, в чужбина също стават лекарски грешки - и то много повече. Там, където можеш да си позволиш лекарска помощ, работят имигранти от Африка, Азия, България, Румъния и т.н.
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ейй, еййй..., не си играйте с хората ейййй, ще започнат да превъртат хора и за такива случаи ще има заклани, посечени и наеб*ни доктори и всякаква друга безнаказана ***.На народа малко му трябва още разберете.Но стане ли това тогава огромната лавината от гняв няма да може да я спре нито жалката ни полиция, още по-малко пък жалката ни армия.Не го допускаите да се случи български псевдо институции такива.
8
4
 
11
 
! Отговори
спас преди 8 години
Кво ревете, нали винаги ги защитавате !! Ето ви здравната Реформа!! ИДЕ ИДЕ!
7
44
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
знам че ще събера много минуси, но да си кажа правичката така и се пада. сигурно наистина е било лекарска грешка, но който не иска да става жертва на лекарски грешки, да ходи на екстрасенси и гадатели. няма истински хирург дето не е посадил поне една плоча в гробищата, тия неща са ежедневие, всеки ден умират хора от лекарски грешки и ако тикнем в затвора всички лекари убили човек погрешка, то няма да остане нито един истински лекар.
6
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
затова живеем в чужбина, в Бг цари пълна безнаказаност
5
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е първата, няма и да е последната. Докато съдиите решават според размера на рушвета, а не според доказателствата и законите - така ще е. Променете закона и наложете санкциите за липса на правосъдие да се плаща с най-висок приоритет от бюджета на съдебната власт. Ако не им стига за заплати - да съкращават магистрати и да намаляват заплатите на останалите. Ако трябва магистратите да живеят на фотосинтеза!
4
0
 
39
 
! Отговори
34 5 преди 8 години
за съжаление това не е единичен случай. Моя приятелка се оперира от щитовидна жлеза в Окръжна болница София и резултата е същия. Само, че тя не съди никой и си живее с мъката.
3
1
 
61
 
! Отговори
7 преди 8 години
То е ясно че в Страсбург ще осъди жестоко *** корумпирана държава, въпросът е защо не може тука да се открие справедливост? Иначе типичен пример как два клона на мафията та си помагат - доктори и съдии. Специално за съдиите, трябва присъдите в страсбург да се излащат пот техния бюджет, и да се съкращава с още толкова за всяка една допусната присъда
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РИФормата.....отпочна.
1
0
 
58
 
! Отговори
KKK преди 8 години
тук основния въпрос е как две инстанции може да излизат с коренно различни становища ....