Тео Теодосиев – Учителят с главно "У"

Физикът е номиниран е за Европейски гражданин на годината
Обновена: 25 май 2015 08:39 | 25 май 2015 08:05,
48
Тео Теодосиев – Учителят с главно "У"
Теодосий Теодосиев. Снимка: Dnes.bg

Учителят по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев е номиниран за наградата на Европейския парламент - Европейски гражданин на годината.

Той е главен учител по физика и астрономия в гимназията в Казанлък, а неговите ученици тази година спечелиха 8 от 12-те златни медала на Международната олимпиада по физика. Тео стана известен с това, че спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея - да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи.

Още по темата

„Наистина повечето от учениците, в съзнанието им се върти всичко друго, но не и науката, но за да ги накараме малко да се съсредоточат върху неща, които действително са ужасно трудни за осъзнаване, трябва да им бъде приятно”, разказа пред Dnes.bg Теодосий Теодосиев. 

Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.

 „Той е уникален учител, много добър към учениците си, много добре обяснява и умее да ни развеселява и да прави физиката интересна”, твърди 14-годишната Виктория Маракелева от ПМГ ”Никола Обрешков” – Казанлък.

Климент пък е един от лауреатите в школата на учителя от Казанлък.

„Просто си има някакъв негов начин за преподаване и начин, по който всеки може да разбере, стига да иска”, споделя той.

Теодосий Теодосиев твърди, че ди си има свой метод на преподаване.

„Учителят трябва да бъде един артист и да има цветист език”, казва физикът.

Преподавателят, който носи и титлата „Мъж на година 2014”, не губи надежда в подрастващото поколение.

„Тези деца, които са тук, ми дават оптимизъм, че има такива, които вървят срещу течението и опростачването на света и тези хора ще спасят света”, категоричен е талантливият учител.

Сега физикът от Казанлък подготвя бъдещите лаурети на Международната олимпиада по физика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
5
 
! Отговори
до виждам преди 8 години
вместо , да се правиш на умен , и да гледаш в чуждата паница , ходи и се хвани на полезна работа "умнико" .И такива като теб , които плюват всичко хубаво в тая държава , което води до прогрес и успехи , трябва да се изправят на съд , защото оплюването на успелите по честен път , трябва да е наказуемо , злобарьо.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако има много такива учители , като него , България ще преуспее . Единственото , което ми направи лошо впечатление , е че учениците му , които са почти всички в престижни Университети , не искат , да правят нещо , за Българи , а са станали това което са , благодарение на България , и и той преподаваше в мизерни условия , преди да се премести , да преподава в Казанлък , а никой от добре платените му бивши ученици , не направи нещо , като дарителска кампания от бивши негови ученици.
13
12
 
2
 
! Отговори
Виждам преди 8 години
До StormПърво не е Нютон .Второ интегралното и диференциално смятане при физиката се постига с диференциални уравнения.Трето векторните диференциални са едни от най сложните .Четвърто моделите с преход от полярна към декартова са своеобразен връх в науката.Признавам си , аз съм *** и предпочитам да съм *** , при такива бележит мислители които виждам в този форум.
12
1
 
13
 
! Отговори
до аса преди 8 години
ще се жени , за която си иска , за да се ожениш за някоя *** , се иска съгласие и от двете страни , защо не кажеш на собственика на Плейбой , че трябва да е в затвора , защото се жени за млади жени . Който си може , си го може , а теб няма коя , да те иска , защото си много злобен
11
1
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Завърших средно пред далечната 1989 г., точно преди да започнат Великите реформи в образованието.На времето още в 6 или 7 клас учихме вектори, в 9 клас - скаларно произведение на вектори и, без да имам претенции да разбирам от физика, нямахме затрудения да преминем от една КС в друга. То и сега се учи комбинаторика в 11 клас, но децата, които ходят на състезания по математика я изучават още от 3 клас и добре се справят.
10
2
 
12
 
! Отговори
до виждам преди 8 години
явно много злоба има в теб , защото се смяташ за гений , но неоценен . Човекът се е доказал в практиката , той е учител и неговите ученици учат в много престижни Университети , а ти си интернет "гений" , *** който плюва всичко по-добро от него . Коментарите ти , в google ли ги копира , за да изглеждаш умен
9
1
 
0
 
! Отговори
tototo преди 8 години
....тези които немогат да опишат движението на свободно движещите се тела в земните условия да спрат да пишат тук!!!!!.....
8
1
 
5
 
! Отговори
Storm преди 8 години
до ВиждамКакво е извършена работа за единица време, не е толкова трудно за разбиране.Диференцирането и интегрирането не са толкова сложни, особено ако си разбрал как се прави числено и графично. Нютон точно това е правил. От него са тръгнали нещата.
7
10
 
1
 
! Отговори
Виждам преди 8 години
До АнонименТака си мислиш.Диференцирал е работата и е получил мощност .Това встрани , пък показва , че става въпрос за такава работа която се извършва при движение , защото е използвал векторно представяне на скорост и сила.Няма полза от подобни лъжи.Учителя сигурно е феноменален , но на черната дъска написаното не е за ученици.
6
17
 
3
 
! Отговори
Виждам преди 8 години
До АнонименТози учител вероятно е великолепен.Написаното на черната дъска е абсолютна лъжа.Тези деца , за да могат да смятат задачи по физика с методите на висшата математика и да правят преходи от полярна към декартова система , или са извънземни , или могат да усвоят това което във висшите училища се постига за пет години , те да го постигат за пет дни.Абсолютна лъжа и пропаганда е това което показва черната дъска , за тези деца , абсолютна лъжа.
5
8
 
4
 
! Отговори
аса преди 8 години
До номер 6Смяташ, че е нормално, даскалите да обарват ученичките ли? Той вече е много стар и вероятно вече не го прави, но както няма бивша ***, така няма и бивш педофил.
4
11
 
6
 
! Отговори
аса преди 8 години
Теодосиев е изключителен, като преподавател по физика. Но в живота е малко педофил. Два пъти се е женил за свои ученички. Ако не беше онова, което е като учител, щеше да търка наровете. Според мен едното неутрализира другото и не е редно да бъде предлаган за награди.
3
11
 
3
 
! Отговори
Виждам преди 8 години
Тези които драскат с лекота минуси , все пак трябва да имат някакво образование.Диференциално и интегрално смятане и нещо повече , при векторно представяне в полярна координатна система , това показва тези няколко математически образа , се постига след три годишно обучение в областта на висшата математика.От такава фалшива пропаганда никой не печели.
2
3
 
23
 
! Отговори
Герги преди 8 години
Един умен БЪЛГАРИН и правителството не му помага за да продължи спокойно да учи БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА!!! Бог да е с него.
1
23
 
1
 
! Отговори
Виждам преди 8 години
На дъската виждам диференциално смятане.Този учител , да подготвя тези деца с инструментариума на висшата математика , това е абсолютна ЛЪЖА.