35-годишна професорка - ректор на Стопанската академия

Теодора Димитрова наследява на поста Величко Адамов
Обновена: 29 май 2015 07:00 | 28 май 2015 22:02, Екип на Dnes.bg
121
35-годишна професорка - ректор на Стопанската академия
Проф. Теодора Димитрова. Снимка: Стопанска академия, архив

35-годишната професор Теодора Димитрова стана ректор на Стопанската акадимия "Д.А.Ценов" в Свищов. Тя бе избрана днес със 108 гласа "за" от 131 присъстващи.

Така младата преподавателка по Финанси стана наследничка на досегашния ректор проф.  Величко Адамов, съобщава "Труд". Той изкара два мандата. За изминалите 8 години проф. Адамов се прочу, след като около него гръмнаха скандали като научен ръководител на плевенския лобист Красимир Георгиев и соарета с фолкпевици, възпитанички на ВУЗ-а.

Разследван беше за финансови операции с пари на академията, но проверките бяха прекратени с мотив, че няма данни за извършени нарушения. Вълнения предизвика присъждането на професорската му титла от румънски университет. Трусове имаше и покрай идеята му да изгради алея с паметници на бившите ректори на академията, за които имаше жалби, че са финансирани от преподавателите и са вдигнати незаконно.

Битката за ректорския пост не мина гладко.

Още преди два месеца бе сформиран Инициативен комитет, който провъзгласи доц. Иван Марчевски като кандидат за поста. С наближаването на вота привържениците му депозираха жалби до Административния съд във Велико Търново, до Районната прокуратура в Свищов и до Министерството на образованието за допуснати нарушения при подготовката за провеждане на Общо събрание. В Административния съд в старата столица бе образувано дело, което ще се гледа на 9 юни.

"Докато не бъде разгледана жалбата срещу Общото събрание от съда, то не би трябвало да се състои. Въпреки това на 20 май бе проведено първото заседание на новото Общо събрание, на което бе издигната кандидатурата на проф. Теодора Димиторва. Доц. Иван Марчевски пък отказа участие заради становището на прокуратурата и просветното министерство, че в академията се допускат нарушения", коментира юристът Калин Костов, който е сред поддържниците на доц. Марчевски.

Според прависта сега казусът е в ръцете на министъра на образованието, който трябва да го разреши. "Новоизбраният ректор е нелигитимен, а мандатът на стария е изтекъл. Заради това още в петък от министерството трябва да назначат служебен ректор", категоричен е Калин Костов.

Проф. Величко Адамов пък не крие, че е доволен от избора на проф. Теодора Димитрова. "Тя беше най-младият професор в страната. Сега вече е ректор. Такива кадърни и амбициозни хора трябва да се издигат, а ние по-опитните ще им помагаме в управлението. Изборът е напълно законен. Имаме официално становище от съда, в което се казва, че обжалването на процедурата за Общо събрание не спира нейното изпълнение", коментира пред "Труд" проф. Величко Адамов.

Той заяви, че по време на кампанията за обидни квалификации е завел дела за клевета срещу двама професори от академията и е предявил искове за по 100 000 лв. обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
23
 
! Отговори
Мразя този град преди 8 години
Никъде не срещал такава простотия като в Свищов! Въздуха там мирише на пръдня, водата от мивките е жълта, хората страшно задръстени и алчни, а академията е една голяма бутафория-корумпираност отвсякъде. Да не говорим че част от преподавателите са откровено изперкали.
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много жалко за този толова тих и хубав град в миналото. А не знам дали знаете ,че Свищов в миналото е бил роден град на много заможни българи, и там има най-много училища дарени от богати българи. Всички големи и красиви сгради са дарени от видни Свищовлии -като се започне от ЧИТАЛИЩЕТО, АКАДЕМИЯТА, ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ,ПОЛУВИСШИЯ ИНСТИТУТ И ДРУГИ УЧИЛИЩА. А сега гражданите на СВИЩОВ ВЕЧЕ СЕ СРАМУВАТ ДА КАЖАТ ,ЧЕ СА РОДОМ ОТ СВИЩОВ !И ТОВА Е ЗАСЛУГА НА ФЕОДАЛИТЕ -КМЕТА И РЕКТОРА НА АКАДЕМИЯТА
69
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна пародия....завърших преди около 10 години,не е за приказка и сега продължава съсипването както казаха по-долу в коментарите-закривай...жалко,но факт
68
4
 
31
 
! Отговори
СС преди 8 години
Хах, мафиота си намърда младата любовница за ректор?! :) :)Този "университет" отдавна е за закриване!
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като в онзи виц за изборите. Отива един човечец в магазина и пита продавачът може ли да си купи 5 яйца ама иска той да си ги избере. Продавачът се сопнал: -Как така? -Ами как. Като на избори.-А, така кажи бе човек..Извадил 5 яйца сложил ги пред купувача и казл:-Ето избирай си...
66
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички в Академията казват ,че няма как да не бъде избрана . Така е наредено и в Свищов дето няма избор всички гласуват така както е наредено от Адамов ,защото инак ще останат без прехрана.Хората се страхуват ,вече е късно ,мафията....мафията....
65
4
 
9
 
! Отговори
God преди 8 години
До АнонименНапротив - МОН изпрати изрично писмо от зам.министъра, с което казаха на академията да не провеждат избора докато съда се произнесе по жалбата срещу общото събрание. Има и изрично писмо от прокуратурата по въпроса, че така проведеното събрание ще е нелегитимно. Любопитно е какво ще стане сега. Ще се анулира ли изборът или ще се правят пак дарения на ГЕРБ?
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Асистент"беше богат бизнесмен", "книжен плъх"...смях...
63
5
 
20
 
! Отговори
Асистент преди 8 години
Какво чудно има?Ако Адамов беше богат бизнесмен,щеше да я уреди я с кола,я с вила,я с апартамент,но той човекът книжен плъх,с това могъл,с това я уредил-професорка-ректорка?Имам познат,завършил точно там и приятел на въпросният Адамов,дето една фактура не може да напише?А то ако се огледа човек,навсякъде ги има такива уредени,нагласени,натаманени любовници,супруги,дъщери,снахи на тоя или оня докопал се до властта.Затова сме и на този хал и нищо не върви,и ако не беше смешно,щеше да е чудесно!!!
62
5
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Купони с танци на пилони,това е наследството от г-н Адамов,за да продължи делото му се иска младежка енергия
61
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А иначе евала му на Еректора, на тази възраст да му завиди човек...
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И пеисничката вече май не е Тудоро, Тудорке, ами:Теодоро, Теодорке,сал ти ли си момасал ти ли си момасал ти ли мойш да св.. да пееш?
59
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетох всички коментари и един нямаше положителен ? Как ви се струва ? И държавага мълчи и министерството на образованието също ! Жалко за България.....И се питам къде са Свищовлии ? Защо търпят всичко ,но май вече е късно ,защото на тези ,които говорят им се запушва устата с пари ,а останалите мълчат ,защото мислят за утрешният ден !
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Теодора ясна. По-интересно е Тодорка как се чувства...
57
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е дърта. Имаме успял мъж на 33 г., който я бие по всички параграфи.... Да не говорим за младежа на 26 г., който с един незначителен заем от 59 милиона лева купи Кремиковци...
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
To bataka v tazi academia ne e qsen samo na prokuraturata.Tam sa razdavani diplomi na hora , koito ne sa stypvali v Svistov. I tuk govorim za absolutno legalni diplomi s zaverka v MON.A kato gledam i titli sa razdavani, golqmo svetilo ste da e tova mome, no haide da mu dadem shans nqkolko mesetza i sled tova da vidim kakav upravlenski kapacitet ima.
55
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доскоро се смеех на субектите,които твърдят,че през турското робство е имало повече справедливост и житейски хоризонти.Но мутрите са по-долни и гадни от поробителя,да,вижда се във всички сфери на обществения живот.Всичко развратиха и опорочиха,деморализираха и наплашиха старите,пропиха и продрусаха напълно неграмотните млади,превърнаха страната в отвратителен *** от лицемерие и слагачество.Наесен,за бате Бойко задължително,ей!
54
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От биографията й се разбира, че тя има и званието "доктор хонорис кауза" на Житомирския държавен технологически университет в Украйна. И повече няма какво да се каже. Там тези титли ги раздават по лев за килограм
53
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно е бива да държи стария шлифер...Не ми се мисли докато остарее,каква умница ще стане.
52
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, не й е било лесно на тази 35 годишна професорка.