Асеновата църква е държавна, не на Бачковския манастир

От години Светата обител има претенции за собственост
12 юни 2015 11:25,
3
Асеновата църква е държавна, не на Бачковския манастир
Снимка: архив, Булфото

Асенова крепост е публична държавна собственост, предоставена безвъзмездно на община Асеновград за стопанисване и няма вариант църквата да бъде предоставена на Бачковския манастир.

Това става ясно от писмо на началника на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов до кмета на общината Емил Караиванов и игумена на манастира архимандрит Симон, за което съобщиха от пресцентъра на общината.

От години Светата обител има претенции за собственост върху църквата от Асеновата крепост, искове има и за пътя от манастира до местността Клувията и за бившия пионерски лагер край Еленина чешма.

Последните два казуса могат да се решат само по съдебен път, се казва още в писмото от канцеларията на премиера. До две седмици се очаква решението на съда по спора за пътя от паркинга до самата обител.

Отговорът от кабинета на премиера е след двете последователни срещи на министър-председателя Бойко Борисов с архимандрит Симон и кмета на Асеновград Емил Караиванов.

Игуменът се срещна с премиера с искане за съдействие в негова полза по спорните казуси, след него своята позиция изложи и и кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
5678-още преди 8 години
А метохът беше прекрасна постройка с храма Св.Георги, който и баба ми дядо ми не помнят да е действал.И така с много други храмове и параклиси в Пловдивско и около Асеновград.Незнам за 1 да са се загрижили,а сега са зяпнали да искат.Нямам нищо против Църквата,но като атеист не искам данъците ми да отиват за нея;данъците ми са за културните паметници на държавата,която и ги поддържа.А църквата е отделена от държавата и да се грижи за себе си със своите миряни!
2
0
 
1
 
! Отговори
5678 преди 8 години
Нашата "света" църква действа по 1 и същи начин - държавата да оправи всички бакии и тогава да се сети да си го прибере!Пример- Св.Кирияк и Юлита над Горни Воден, който още от 30-те години на ХХ век е тотално зарязан от църквата,а държавата го ползваше като нещо средно м/у лудница и дом за бездомни през зимата.Архитектите направиха прекрасна база и хоп-НикитоПловдивски го прибра.Та и с църквата на Асенова крепост,която не е действала като храм от падането под турско.А метохъттехен-се саморазруши
1
3
 
1
 
! Отговори
Георгиева преди 8 години
Ако не беше Църквата ни, едва ли щяхме да сме останали като общност и народ до сега.Всичко писано останало до днес е именно заради нея.Построените храмове не са за някой друг, а за Църквата ни.Да не говорим колко са били разрушени и построени с тях джамии и други сгради.