Гърмен сега: Българите протестират, ромите за гъби

Жители на кв. "Кремиковци" не искат да събарят къщите си
22 юни 2015 14:00,
106
Гърмен сега: Българите протестират, ромите за гъби
Снимка: bTV

Изтече 3-дневният срок, който ромите от Гърмен дадоха на протестиращите, за да се съгласят на среща между инициативните комитети на двата лагера. Българите обаче пак отказват.

Един месец след масовия бой между роми и българи в квартал "Кремиковци" е по-пусто от обичайното. В сезона на гъбите голяма част от местните са напуснали гетото, за да създадат катуни в гората.

Още по темата

За останалите тук, в момента по-големият проблем от недоволството срещу тях е това, че повече от 100 семейства са останали без детски - спрели им ги, защото децата не ходят на училище, по думите на родителите им само от месец.

Залепените миналата седмица от инспектори констатации на вратите на незаконните къщи вече ги няма. А обитателите им не искат да ги съборят, нито доброволно, нито принудително. Твърдят, че искат да се примирят с българите.

Мирните протести продължават всяка вечер. Не са спрели обаче и кражбите. След поредното шествие протестиращите залавят нарушители с натоварена със сено каруца.

"Аз мисля, че точно когато дадоха този ултиматум, те започнаха повече да крадат. Абсолютно никаква промяна. Даже имам чувството, че се засилиха нещата в кражбите. В деня на техните ултиматуми, намерихме каруцата с кражба. Няма. Категорично няма да преговаряме", обяви пред bTV Иван Байрактаров от Инициативния комитет на протестиращите в Гърмен.

Същото твърди и Иван Кременлиев от същия комитет: "Значи ние казваме "не" на преговорите и "да" на закона. Това е. Зад нас не стои нито една политическа сила, даже и неправителствена организация. Ние се уповаваме на това. На закона. Нищо повече".

Районът продължава да бъде охраняван от полиция, жандармерия и 4 охранителни камери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"РОМИТЕ СА СМАЗАНИ"М... не са. Дават ли по 30 000 лева за булка? Дават. Правят ли по 3 дни и нощи сватби, пиене и ядене на корем? Правят. Това не са смазани хора. Смазан съм аз, българина, който си направи сватбата с 4 човека - аз, жена ми и двама свидетели. И след 2 дена се върнах на работа, за да плащам данъци, да има какво да се "отпуска" като "помощи" на тия в гетото...И да съм доволен в тая ситуация? Е - не!
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утре улица "Извън регулация" ще се пренесе пред Парламента! И никой управник няма да поиска да прогони от новата " законна улица" нейните обитатели. Пълна трагедия - липсата на държавност е надскочила и най-мрачните ми кошмари!
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да, от Хелзинки съм!Не, не си от Хелзинки! Ти си безродник! Като толкова мислите за гетовците вие в Хелзинки, защо не виждам да ги интегрирате, а? Истината е, че работа има за всички, но умните *** предпочитат от помощи и чрез "законни" дейности да си набавят храната! Работата е за другите *** в държавата - те да произвеждат, а гетьо гледа на готово! Другите имат права и задължения, а гетьо има само права! Защо другите плащат данъци, а гетьо не?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям майтап
25
34
 
2
 
! Отговори
да, от Хелзинки съм! преди 8 години
"като се стъмни отиват да си берат каквото още е останало - тухли, буркани, бъчва с алкохол, зеленчуци, плодове"СТИГА СТЕ ОПИСВАЛИ СИНДРОМИТЕ, ОПИШЕТЕ САМАТА БОЛЕСТ: ТЕЖКАТА РАСОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ - РОМИТЕ СА СМАЗАНИ - ИЗВЪН ГЕТОТО НЕ ВИЖДАТ НИЩО, А ТАМ ВСЕКИ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЖИВОТНО, което така напоително описвате, колко лошо било, ами добрутро.
24
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако накой е вярвал, че смръдливите и чистите ще си съборят къщите е много наивен. Също така ако вярва, че кметицата или държавата ще съборят нещо също се лъжат. Ще се протака защото миризливите са гласували за ГЕРБ и резултата е бил 4:1. Ето защо при следващата случка която е неизбежна българите сами ще свършат тази работа. Кражбите на миризливите продължават в района.
23
0
 
34
 
! Отговори
Некъф хор преди 8 години
Аре сега да видим властимащите дали ще им съборят къщурките и защо ми се струва че зад размириците седят ДПС и си играят с "етническия мир" в България.
22
0
 
37
 
! Отговори
BBB преди 8 години
Всички равни пред закона но:- едно българско семестно ако си дигне катун ще го съборят - на други като им съборят катуна ТРЯБВАЛО ДА ИМ ДАДАТ КЪЩА ЗАААА ЩО НА ЕДНИТЕ НЕ МОЖЕ А НА ДРУГИТЕ МОЖЕ Чпо тази логика който няма къде да живее вместо да е под наем то дига катун и чака да го съборят защото ще му дадат къща ??????????????ЕГАТИ ЗАКОНА !!!!!!!!!!!!!!!!
21
11
 
0
 
! Отговори
meri преди 8 години
Днес.бг за какво гето в кв.Кремиковци пишете,какво общо има с размириците в Гърмен.
20
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесно си живеят ***. Около обяд стават и отиват на разходка - да огледат градините на българите дали са отгледали продукция. Прибират се следобеда, почиват си и като се стъмни отиват да си берат каквото още е останало - тухли, буркани, бъчва с алкохол, зеленчуци, плодове. Ако не е останало такова нещо - измислят си неканени гости на някой пенсионер. Кой позволи това? При противозаконно отнемане на предмети под 300 лв. полицията не си мърда пръста! Защо? Това е минималната заплата!
19
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
драснете му клечката на тоя развъдник на зарази - и всичко ще се успокои!
18
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поделение " строителни войски" не може вече да се отвори, зощото до него трябва да сложат едно поделение полиция. Иначе строителните материали още първия ден ще бъдат окрадени и препродадени.
17
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата беше в Гърмен за 2ч ... на разходка. После се разсърди, че я освиркали. А както е тръгнало, скоро жандармерията няма да има достатъчно ресурс да огрее всичките избиратели на властта и да ги опази.
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо не отворят едно две поделения строителни войски за такива без образование и без работа там да се учат на занаят и да строят магистралите на бойко
15
0
 
45
 
! Отговори
дървосекач преди 8 години
"В сезона на гъбите голяма част от местните са напуснали гетото, за да създадат катуни в гората."Нали се сещате защо са отишли в гората? Не е случайно избрано място и не е защото обичат да берат гъби, а защото така са по-близо до дървения материал.
14
0
 
28
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ами вместо по време на избори да се почесвате където не ви сърби - ходете да гласувате , а не след свършен факт за подпалвате клавиатурите .
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В сезона на гъбите голяма част от местните са напуснали гетото, за да създадат катуни в гората."Да се смея ли, да плача ли...
12
0
 
47
 
! Отговори
гост преди 8 години
Щом и при толкова полиция продължават да крадът, какво би могло да ги вкара в правия път тези "добри" граждани на Република България?
11
2
 
28
 
! Отговори
г.с. преди 8 години
вече е ясно, че нищо няма да стане, това е то демократичният преход към еврогейщината. наглата, неграмотна, престъпна и с чувство за безнаказаност *** продължава да си прави каквото си иска. останалото е чесане на езици и клавиатурки. пред закона и фадромата уж всички следва да са равни, но някои имат привилегията да не са
10
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А държавата я няма. ДПС също отсъства, понеже за тях права и свободи има само за роми и турци.