Ракитово – пробито общинско корито

Как се източва хазната с куха фирма за ремонт на градска баня
23 юни 2015 09:08,
17
Ракитово – пробито общинско корито
Снимка: Община Ракитово

Младши адвокати отсъждат милиони за частна фирма и по този начин ощетяват значително Ракитово, обяви адвокатът на общината Ирен Савова. По думите й става дума "за грандиозна измама и за грандиозно източване на една община".

В средата на април bTV разкри злоупотреби за милиони в Ракитово, които са се случили по времето на мандата на бившата кметица Емилия Еленкова, която е подписала редица договори с фирма фантом, като всеки неизпълнен договор минава през конкретен арбитражен съд.

Около 300 души всяка седмица минават през мъжкото и женското отделение на градската баня, а там... душовете са пластмасови, а тасовете - пробити. За да не ги крадат. Тези кражби обаче май изглеждат символични на фона на два договора за ремонта на банята.

В средата на март настоящият кмет на Ракитово Любомир Петков получава известие от Арбитражен съд, че Общината трябва да плати почти 800 000 лв. на фирмата КИССИК Консулт - обезщетение по два договора за ремонт на банята, които подписала бившата кметица.

До два месеца общината трябвало да преведе авансово 35% от сумата. В случай, че не го направи – фирмата въобще не извършва ремонт, а общината ѝ дължи неустойка - цялата сума по договора плюс допълнителни 20%.

Бившата кметица Емилия Еленкова подписва въпросните договори, но вместо да плати аванса, излиза в отпуск.  Справка за отпуската й показва, че е имала време да нареди плащането на аванса, но е излязла 17 дни по-късно от датата, на която е сложила подписа си под договорите с фирмата КИССИК Консулт ЕООД.

В търговския регистър е описано, че въпросната фирма е специализирана в производството и отглеждането на пчели, риба, гъби и етерични култури. Когато кметицата подписва, адресът на фирмата е в Ракитово. На улица "Мусала", №7А. Ако обаче на улица "Мусала" съществуваше №7А, то той щеше да е залепен за къщата на свекървата на Емилия Еленкова.

През мандата си Еленкова е подписала 11 договора с тази фирма. Платила им е 140 хиляди лева, без следа от свършена работа, твърди настоящият кмет. Други 260 хиляди лева Общината е платила на същата фирма след решение на Арбитражен съд, по други два консултантски договора, които Еленкова е разписала.

Сега следва ново плащане - 800 000 лв. за несъстоялия се ремонт на банята. И това решение е на точно определен арбитражен съд, посочен в договорите.

Прокуратурата разследва вече бившата кметица за престъпление по служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Журналистите пак свършиха работата на полицаите.
12
1
 
3
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Най тежкото наследство на бай Тошовия комунизЪм или социализЪм е морала на народа . 35 години той учеше народа да краде. Един негов съселянин му се оплакал , че му е ниска заплатата , а той го попитал ти спиш ли нощтно време -спя , е хората не спят и затова имат . Този виц обяснява всичко за морала .
11
0
 
3
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е той другаря орешарски затова е дал от оня транш 500 милиона за Ракитова 2 милиона да бъдат откраднати. Е щом е в една малка община е така какво става за големите а пък да не говорим за върха на държавата няма значение кой от коя партия нали всички имат една майка БКП така че проблема не е между уж леви уж десни сичко е мафия банда крадци окупирали България да окупирали с мълчаливото съгласие на демократичния запад
9
0
 
9
 
! Отговори
социолог преди 8 години
Почти 99 % от кметовете на малките населени места са за съд и затвор . Там всичко е шуробаджанащина . Всеки краде каквото може и си трае , че кмета краде. Така стават и изборите .
8
2
 
14
 
! Отговори
Stealth преди 8 години
До Ангел: "Кандидатурата на Емилия Еленкова е издигната от инициативен комитет. Тя получи подкрепа от БСП и ДПС". Справка ето тук:dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/31/808183_v_rakitovo_izbraha_za_kmet_emiliia_elenkovaНормално е, всички червени и ДПС-арски *** крадат като за последно, то им е в кръвта.
7
0
 
7
 
! Отговори
shmatarok преди 8 години
По публикацията работи: Златко Желев хмм и какво точно е работил по публикацията ? това е копи-пейст на репортажа на бТВ от тази сутрин. без да е променена и дума ...
6
0
 
10
 
! Отговори
нели преди 8 години
Няма място, където да се разрови и да не излезе злоупотреба! В цялата страна е така! Добре, че са журналистите, та все пак излизат наяве тези неща.
5
2
 
8
 
! Отговори
Браво на Ганчото преди 8 години
В главата бай *** е монтиран чип който е програмиран да краде,псува,пие и завижда!!За това никога няма да се оправитеи както винаги ще сте последна дупка на кавала!!
4
0
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
От коя партия е кметицата?
3
3
 
41
 
! Отговори
Илия преди 8 години
Боли я храсталака. За 50к ще подкупия целия съдийски състав и прокурора.Резултата ще бъде една условна присъдка за 1-2 години и 1 000 0000 в джоба за старини и внуците. Пък аз ще мятам кирката за хляба и мизерията с бонус салам веднъж на седмица.Аз също искам така да направя, България е рай за престъпниците по служба.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе то целата държава е пробита вие за некакво малко коритце праите на въпрос!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си че грозникът Орешарски като оряза парите за градовете на нула даде над 2 млн лв на община Ракитово.За това става въпрос!