Нов изтребител за България - след около 3 години

Има и липса на опитни летци, обясни Съби Събев
2 юли 2015 13:14,
47
Нов изтребител за България - след около 3 години
Снимка: bgonair.bg

След около 3 години България може да има нов изтребител заради дългата процедура на преговорите, сключването на споразумението и подготовката за работа с новата машина. Това коментира председателят на Съюза на офицерите от резерва Атлантик Съби Събев в сутрешния блок на Bulgaria On Air по повод получения вчера мандат на министъра на отбраната Николай Ненчев за водене на преговори за закупуване на нов самолет.

Според Събев, докато се модернизира авиотехниката, страната ни ще охранява въздушните си граници със старите изтребители, за които обаче вече липсват и опитни летци.

Още по темата

По думите му има много опитни кадри, които обаче не виждат перспектива и напускат.

"Трябва да се вземат своевременни мерки да се покаже, че авиотехниката ще се развива, за да се задържат тези летци и да се привличат нови", заяви Събев.

Той обясни, че обучението на един летец струва много скъпо.

"Не е нужно само да завърши военно училище, трябва да се пролетят и съответен брой часове, за да може да стане първи клас летец, каквито са ни необходими", обобщи Съби Събев.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
15
 
! Отговори
До генщаб преди 8 години
Връщам се отново но темата. Саддам не е имал "Корнет". Още по-малко "Геркулес". Амитата силно послъгваха за бройките. В "Пустинна буря" участваха и чешки наемници к кувейтски Т-72 и тяхните загуби бяха представяни за иракски. "Абрамсите" страдаха от близък фланкиращ обстрел с РПГ. Корнетите се представиха добре срещу "Меркава", по-добри са от "Javelin". На Су се поставят различни двигатели. Взел си най-слабите. Typhoon превъзхожда Су по rate of climbe и малко по височина. Още нямат всеракурсен д
40
0
 
16
 
! Отговори
До генщаб преди 8 години
Мил пардон, мосю! Не съм специалист, всички фигури, които съм изпълнявал във въздуха са били "излитане" и "кацане", а между тях - студен бюфет с чаша вино, кафе. Понякога и без тези екстри. Просто съобщавам на хлапето със жълто около устата, че не става дума за игра и че руснаците имат превъзходни самолети. Които ние, новоизпечените натовци, не можем да купим. А съотношението цена/качество е в полза на руснаците. За Саддам: много лъжи се изписаха, важното е дали ще се хванеш за тях или не.
39
3
 
15
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
До 41 су 35 не е лош но не прекалявай двигателя иде слаб 2по 125 на 30 тона тегло за еврофайтър 2по90 на 15 тона за да има подобна мощ су 35 трябва да е с 360 а то е с 250 колкото до това как се върти във въздуха да го направи със скорост над 1000 км и с въоръжението без да се разпадне и ще си говорим Впро4ем не знам колко си наясно но в пилотажа има поне още 70 фигури освен геврека и вси4ките са по трудни за су 35 имено заради тягата
38
1
 
16
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
До До NATOза това си има еврофайтър нов или стар само су 35 е с шанс срещу тях само дето са 400 евро на 40 су добави и ф22 200 броя ------- корнет имаше и Садам не му помогна да удари и 1 машина
37
0
 
18
 
! Отговори
До gamemania преди 8 години
Продължавай да си играйкаш! Забавно, нали! Късаш трътки на воля и за другото не знаеш. Ами не знаеш и никога няма да знаеш. За твое сведение, летателните качества на Су-35 са много по-добри от тези на прехваления F-22. Су-35 е единственият самолет в света, който може да изпълни фигурата "бублик"/геврек/ да направи пълна окръжност с максимална скорост.Всички останали при опит да изпълнят тази фигура ще се разпаднат.С радарите и оптоелектрониката си открива всякакъв самолет и го разстрелва отдалеч
36
0
 
15
 
! Отговори
До NATO преди 8 години
Ама наистина не ти се получава с мисленето. За двата танка стигат две ракетки "Корнет" или "Гермес". "Стреляй и забудь!". Никого не могат да изплашат два "Абрамса". "..като се купят и няколко самолетчета." С какви пари? Свестен самолет струва $50-70 млн. А F-16 от PAF и даром да ни ги дават, да не ги взимаме! Някои от тях са били първо в USAF, значи трета употреба! Стояли са години на мокър солен атлантически въздух. Вижте ги в Google Earth - Азорски о-ви, Terceira, Lajes, Praia de Vitoria.
35
0
 
17
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
До инж. Андреев 1 проблеми с командите дрона реагира по бавно 2 може да се заглуши 3 ако цапнат комания пункт дирекно падат или не излитат 4 дрона АС не става 5 електрониката трябва да се сменя през 2 години или остарява спрямо вражата 6 пилоти пак трябват за да карат дроните от комания пункт 7 ръкетите правят същото което могат и дроновете ОЩЕ ДА ИЗБРОЯВАМ ЛИ
34
1
 
15
 
! Отговори
иван преди 8 години
Подържам мнението на инженер Андреев за дроновете. Всички стари самолети могат с лекота да станат дронове и ето ти няколко ескадрили.Дори да падне някой, или да бъде свален не загива пилот. Боя който се води ще е опостошителен за врага, защото няма претоварване на пилота ,може да се лети на предела на възможностите на апарата, а те са много по големи от на пилота ,колкото и добре да е подготвен той.
33
0
 
16
 
! Отговори
До 35 отговор преди 8 години
Взаимна помощ означава да ти "Помогнат" не да те пазят.И какво ще стане като нямаш армия?!? Ми ще си никой
32
0
 
18
 
! Отговори
ура преди 8 години
Цял самолет ще купим, а резервна гума има ли към него?
31
1
 
16
 
! Отговори
?!? преди 8 години
И за какъв ви е изтребител ? Сега танкове после ще дойде и изтребител нали България е в НАТО. Взаимна помощ има го в договора.
30
2
 
22
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
Като не си специалист, защо изобщо пишеш глупостите си тука?Как разбра, че са били втора ръка миговете? Тогава не е имало мигове с отработил ресурс, които да се продават.Като ти е пълна главата с пропаганда от САЩ, не е повод да лъжеш тука!САЩ най-добри самолети, казват САЩ, налиСамите военни от САЩ казаха, че са били смаяни и потресени от качествата на Миг 29, когато за пръв път ги видяха в бившето ГДРСистемата за прицелване на ракети с поглед, я копираха най-безсрамно от Миг29 и ред други
29
13
 
17
 
! Отговори
aсaкa 18+ преди 8 години
" чисто новите" миг 29 изобщо НЕ СA БИЛИ НОВИ по тошово време, a вторa ръкa от сесесере то. С други думи ония мигове, сa кaто тия Ф- ове. Не съм овенен специaлист, но принципно щaтскaтa бойнa aвиaция е нaй- добрaтa в светa, логично е Ф- овете дa сa по- добрa техникa от миговете.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нова ескадрила - след окоол 30 години....
27
3
 
29
 
! Отговори
9К51М преди 8 години
Бачо Съби много послъгваш ... какъв нов изтребител!? Става въпрос за машини втора ръка, били на въоражение 10-ки години в други страни .. ще се получи същата история, като с турските Ф-111, които турските летци нарекоха "летящи ковчези" ... това ли готвите за нашите пилоти, до колкото ги има. При бай Тошо се купуваха ЧИСТО НОВИ изтребители МИГ-29, сега ще събираме бракмите от *** .. до къде я докарахме?
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нов или нов стар? Щото има разлика. Новото е ако първи нашите пилоти пръднат в него. Всочко друго е старо. Щото и фрегатата беше нова, но се оказа 45 годишно корито, чиито койки са изтъркани от спане. Даже първият българин като легнал на една и тя се продънила - толкова била продънена от лежане вече.
25
15
 
20
 
! Отговори
gamemania преди 8 години
imam последния симулaтор нa Ф 22 Raptor късa трътките нa сички руски ***, пa друго незнaм
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да видим след полските ремонти колко самолета ще ни останат - пък после ще му мислим!
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До inedможе на фототапет един раптор б2 и ф35
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dronite gi napraviha da ybivat primati ot 3-tiq svqt ne moje da pazish granica s dron ne e seriozno