Полицаите ни – от закрилници в насилници

БХК: Униформените повече бият в районните, най-вече роми
8 юли 2015 18:14,
54
Полицаите ни – от закрилници в насилници
Снимка: архив Булфото

Полицейското насилие в България е практика, категоричен бе пред BTV Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод последните сигнали за насилие от страна на униформени.

По думите му фактът, че сега се появяват клипове с насилие е просто съвпадение.

Тези дни в социалните мрежи хит станаха две клипчета, показващи полицейско насилие.

Още по темата

Първото беше разпространено от сирийска агенция и се виждаше как полицаи удрят легнали на земята имигранти. Другият клип пък показва как полицаи удрят, блъскат и унижават момче и момиче в центъра на София.

Според Кънев случаите на насилие се случват много по-често в полицейските управления, отколкото на улицата. И по-често извън София и над роми.

Бившият военен министър в кабинета "Станишев" Николай Цонев напомни, че униформата на полицаите не им дава право да не спазват закона и припомни как лично той е станал жертва на полицейско насилие при показния му арест по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Криминалният психолог Росен Йорданов пък призна, че в системата на МВР през последните години професионалните качества и моралът падат.

"Някои полицаи са забравили, че са закрилници, а не насилници и са се превърнали в оцеляващи чиновници", коментира Йорданов.

Той призова все пак де не бъдат поставяни всички служители на МВР под общ знаменател, защото все още има и добри професионалисти.

Междувременно Facebook група организира протест в София срещу полицейското насилие. Събитието е под наслов "Качество, а не количество в МВР".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
хахах преди 8 години
Познавам един- (полицай), което джоби хлапета за марихуана и за анфетамини и вместо да ги арестува и описва, просто си пуши и шмърка без Пари!!!!. И тези *** ли ще ни защитават. Мърльовци със шкембета и миришешти на пот. Нулев Респект към тия *** носещи униформа и неспазващи законите. ТЕЗИ трябва първи да ни показват как се спазва закона. А за БХК - долни еврейски ***!!!!!
26
3
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ами нека видим какво прави полицията в САЩ и тогава да коментираме!Или по-близка страна-Турция!Без ред и дисциплина-не може!Въпросът е не дали бие,а кого!Щото има такива,дето освен от бой,от друго не разбират!А има и направо за трепане...Най-големия проблем на полицията е корупцията и бездействието,а не насилието.А сега,като ги нагънат за боя,хич няма да излизат от патрулките-що ли да рискуват?
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради юнаци като коментиращите, които одобряват полицията да бие с повод и без повод и заради още няколко такива нещица два милиона и половина българи живеят зад граница и не мислят да се завръщат в държавата на простаците и престъпниците. Скоро ще можете да водите именно живота, който винаги сте искали-затънали до уши в мизерия, побоища, убийства и корупция! Но пък ще сте истински балкански гъзари-няма да имате равни! Евала!
24
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
...и ако някойзакона прегази,нашата милиция ни пази!...Ля-ля-ляяяяя... :-D
23
2
 
16
 
! Отговори
С.Кръстев преди 8 години
Така е като всеки 2-ри полицай е влязъл с връзки а не с конкурс! Каквото посееш това ще жънеш! Най-големите *** са полицаи, като ги гледам се чудя как минават психо теста, как минават физическата всеки месец! Докато одита им не стане външна фирма няма как да отсеят отрепките
22
4
 
3
 
! Отговори
Sunny ray преди 8 години
Но това което не бива да се забравя, че полицаите също имат човешки права и по закон наказанието трябва да е съответно на провинението и те са невинни до доказване на противното с достоверни доказателства и законни средства. И според Кодекса на труда преди има степени на наказание, т.е, порицание, предупреждение, и едва ако има повторение и продължаващо нарушение се налага уволнение, не мисля че заслужават незабавно и показно уволнение, ако това е единичен случай, това е крайна мярка.
21
2
 
3
 
! Отговори
Sunny ray преди 8 години
Не само полицаи, но и адвокати,съдии, прокурори и политици - властимащите, връзкарите и богатите в България имат чувство за беззнаказаност и надзаконност, и основната причина за такова недопустимо поведение на насилие е липсата на съзнание че има праведен Бог на тях, Който ще ги съди, чиято основана причина е комунистическото тоталитарно минало и безбожие, при което всичко се определяло и зависело от връзки чрез конфликт на интереси, корупция, вместо от закона и човешките права.
20
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако полицаите теглят 1 бой на тия от БХК съм готов да им простя за изцепката с младежите.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе тиа от БХК що не дигат вои като биат БЪЛГАРИ а цицанин кат нешто не му изнаса краи расизам
18
2
 
1
 
! Отговори
karpuz преди 8 години
Ko staa - saboriha li nezakonnite kvartali - tea djaandari? Osvobodiha li publichnata sobstvenost na bg narod za online prodajba?
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако полицаите отидат да поиска личните карти на лидерите на БХК, ще им простя греховете.
16
1
 
29
 
! Отговори
екс преди 8 години
Хелзинкси Комитет НЯМА ! Разпуснат е преди повече от 10 години! КВИ СА ТИЯ ФАЛШОВЕ?! Я веднага ги проверете!!!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-вече удрят когато някой ги провокира, като прага на търпимост им е нисък, но често и без никакъв реален повод, профилактично, в повечето случаи действията са им глупави, но те трябва да спазват закона и заповедите, най-често роми, защото най-често роми има в РПУ-тата, полицията често е площадка за избиване на комплекси, и най-вече за поддържане на сега изграденото статукво на системата, където престъпници и *** дърпат конците и създават цялата мизерия и негативност наоколо.
14
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки мързелив и *** българин става полицай
13
3
 
3
 
! Отговори
Bb преди 8 години
Vinagi sa Bili nasilnizi prosti mirislivi s zigari v usta Grubiani bes gimnasia
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако съветват красивите, работливите и честните сънародници......хвала на тези полицаи.
11
14
 
20
 
! Отговори
dsgsdg преди 8 години
Който няма респект към униформените само бой !!!
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На това му се вика *** опит- да изкараш криминалния контингент на малцинствата жертви на полицейско насилие.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето ги бееееее! Чудих се къде св крият тия ***! Ето гиии!
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pesen na Veselin Marinov!Moita policiq me pazi!Hi hi hi!