Полицаите ни – от закрилници в насилници

БХК: Униформените повече бият в районните, най-вече роми
8 юли 2015 18:14,
54
Полицаите ни – от закрилници в насилници
Снимка: архив Булфото

Полицейското насилие в България е практика, категоричен бе пред BTV Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод последните сигнали за насилие от страна на униформени.

По думите му фактът, че сега се появяват клипове с насилие е просто съвпадение.

Тези дни в социалните мрежи хит станаха две клипчета, показващи полицейско насилие.

Още по темата

Първото беше разпространено от сирийска агенция и се виждаше как полицаи удрят легнали на земята имигранти. Другият клип пък показва как полицаи удрят, блъскат и унижават момче и момиче в центъра на София.

Според Кънев случаите на насилие се случват много по-често в полицейските управления, отколкото на улицата. И по-често извън София и над роми.

Бившият военен министър в кабинета "Станишев" Николай Цонев напомни, че униформата на полицаите не им дава право да не спазват закона и припомни как лично той е станал жертва на полицейско насилие при показния му арест по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Криминалният психолог Росен Йорданов пък призна, че в системата на МВР през последните години професионалните качества и моралът падат.

"Някои полицаи са забравили, че са закрилници, а не насилници и са се превърнали в оцеляващи чиновници", коментира Йорданов.

Той призова все пак де не бъдат поставяни всички служители на МВР под общ знаменател, защото все още има и добри професионалисти.

Междувременно Facebook група организира протест в София срещу полицейското насилие. Събитието е под наслов "Качество, а не количество в МВР".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
16
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Това нещо наречено Красимир Кънев дано да му се случи да попадне в ръчичките на оплакваните от него *** тогава ще запее друга песен.
6
3
 
20
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
На България и трябва някоя революционна организация като едно времешната ВМРО,да има кой да се разправя с такива национални предатели като БХК
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо на мен ми се струва, че е обратното - ромите бият полицаите и им чупят патрулките с камъни?
4
7
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
хахахха, ревахте срещу ченгетата дето набили няква там, видяхте ли сега с кого сте на един акъл. ченгеттаа трябва да бият, това им е работата, който не е съгласен с това е БХКрска *** и толераски плазмодий.
3
1
 
14
 
! Отговори
БХК преди 8 години
Античовешко е да се бият криминални елементи от малцинствата, но не толкова, колкото ограничаването на правото им да правят денонощни сватби със силна музика.
2
2
 
30
 
! Отговори
С преди 8 години
БХК са пълни *** и мизерници !!!
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"БХК: Униформените повече бият в районните, най-вече роми"Те не ги бият, а ги възпитават и образоват.