Забраната на шумни ромски сватби на открито – античовешка

Това за нас е дискриминация, настоя общинар на ДПС в Бургас
Обновена: 8 юли 2015 14:08 | 8 юли 2015 11:24,
223
Забраната на шумни ромски сватби на открито – античовешка
Снимка: архив Булфото

Новата наредба, забраняваща шумните празненства на открито, е античовешка, обяви Шерафет Мехмед, общински съветник от ДПС в Бургас. 

По думите му така се нарушавали човешките права.

Темата стана актуална след като в Пловдив и Пазарджик бяха издадени наредби, ограничаващи шума на открито. Сигналите за шумни сватби има и в Бургас.

"За нас това е традиция. Ние ще се обърнем към ДПС, която да се обърне към Комисията по дискриминация. За нас това е дискриминация. Държим да се върне старата наредба", заяви Мехмед пред Нова тв.

По думите на Магдалена Манолова, директор на Центъра за ядминистративни услуги в кв. "Меден рудник", в последно време там са намалели сигналите за шумни празненства.

А хората в блок 122, който е населен и с българи, и с роми, приемат случващото се по различен начин. Всички обаче са категорични, че особено в почивните дни забраната на общинския съвет да не се провеждат празненства и сватби на открито не се спазва. Част от съседите заявиха, че проявяват търпимост към шумните празненства. Не всички обаче са толкова толерантни.

Миналата година при опит да накарат празнуващите да спрат или поне да намалят музиката, полицейски служители бяха нападнати и бити с колове. Затова сега хората от бургаския квартал се страхуват.

"Няма защо да се подава сигнал, защото после ще имаме неприятности", сподели Елияна Тонева, която също живее в блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Alabala преди 8 години
Dnes.bg, otnovo imam iztrit komentar i to bez da ste napisali prichina! Ne e slojno da go napravite "komentaryt beshe iztrit poradi tazi i tazi prichina!"!
100
1
 
0
 
! Отговори
до калинка преди 8 години
Аз Ви разбирам но сватбата е последствен ритуал на бракосъчетанието. Много или малко се вдига олелия . И страстите набъбват .... женитба е.
99
8
 
1
 
! Отговори
? преди 8 години
Забраната е неадекватна. Все едно да забраниш на българска сватба да свири гайда че много пищи
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на мен ми се нарушава правото на почивка и спокойствие.
97
1
 
2
 
! Отговори
general Lukov преди 8 години
До АнонименBravo,taka si beshe,nai-dobre sega e v getata da vlizat ainzacgrupen,imashe takiva prez 2-ta sv.voina I vsichko shto marda ,razstrel na mqsto
96
1
 
6
 
! Отговори
brb преди 8 години
Eй а това не е ли дискриминация да ми триете поста :)))) ........... стрелбата наистина е традиция в семейството и наистина мога да я практикувам само в стрелбище. Да се женят и те само в резерват :)
95
1
 
3
 
! Отговори
az преди 8 години
mehmed ti si tolkova pros che ne sa obshtinski savetnik a za kravar ne stavash Pros i negramoten , takiva kato tebe samo v trudov lager za da se nauchite na rabota a posle ako ima vreme i na uvajenie !
94
0
 
6
 
! Отговори
бее е е преди 8 години
Става ми много интересно като видя как овчаря кара стадото в която си посока иска.Всички от върхушката си играят с народа,ту ги подхвърлят наляво,ту надясно.А народеца като по команда отива ту в едната паша да пасе,ту в другата.Трагично е,много е трагично.Този народ никога няма да се събуди,всеки ден ще го манипулирват,жалки сте,кога ще мислите с тези глави,не виждате ли,че ви се подиграват,за 26 години тотално са ви промили мозъците
93
2
 
30
 
! Отговори
непукист преди 8 години
За тия всичко е традиция само дето не уточняват от кога започва това и като се позамисля не си спомням по татово време да са се женили и раждали по на 12 години, а пък за нарушаване на установения ред тогава и дума не можеше да става така ,че май отколешните им традиции се пръкнаха след 1989 година понеже са удобни на политическата ***.
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да си ги прибере в тях да му свирят
91
1
 
65
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
За сметка на това шумните ромовски сватби нарушават правата на другите живущи! Никой не е длъжен да слуша маанета и вряскания от маалата до среднощ, само защото ромовете са се заженили!
90
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имате заповед от високо ниво, макар реално нивото да е ниско, ако някой напише истината за купуването на гласове в ромските махали да изтриете коментара, е да ама продължаването на тези 2 практики - цензурирането на истината и купуването на гласове, ще доведат до тотален крах на тази вече поразпаднала се страна :) Успех ви, аз планувам вече напускането и завинаги, така или иначе :)
89
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
< Премахнат коментар. Причина: егати високото ниво на политическа некоректност и нетолерантност! >
88
0
 
35
 
! Отговори
Въййййййййййй преди 8 години
Коментарът, който нахълта в главата ми като прочетох статията, ще бъде изтрит моментално заради съдържанието си...
87
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не е ли анти-човешко да ми се натрапват на сила примитивни методи на поведение и начин на мислене като от преди 5 века? Отделете се някъде далеч от хората с по-развито ниво на съзнание и бъдете бавно развиващи се колкото искате, на никой няма да му пука за вас, даже всички ще се радват да ви нямаше, буквално сте отвратителни, тежест, не стига че търпим слабоумието и действията им на ***, ами след това трябва да храним и десетте им деца, да им плащаме тока, водата, трудно ще се издържи така
86
0
 
28
 
! Отговори
Брайвик преди 8 години
Не разбрах от статията кога и къде е следващата сватба.
85
0
 
6
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Слънчице 98-мо,не е в присъствието работата - трябва и акъл ...
84
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключително нагъл тип.
83
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е генерал Чочоолу ...като мишки се криеха от него и вечер след 8 не смееха да си покажат носа от махалата.
82
2
 
38
 
! Отговори
ббг преди 8 години
Ами те не са хора