"Гражданската" – 30% по-скъпа, 3 години по-дълга

Новият Кодекс за застраховането налага някои промени
Обновена: 6 авг 2015 08:27 | 6 авг 2015 07:00,
62
"Гражданската" – 30% по-скъпа, 3 години по-дълга
Снимка: Булфото

Проектът за нов Кодекс за застраховането, одобрен на заседание на правителството вчера, допуска договорът за задължителната "Гражданска отговорност" на автомобилистите да може да бъде сключен за срок до три години. Предлага се срещу единна премия да се осигурява покритието както за България, държавите членки на ЕС и Европейското икономическо пространство, така и за всички държави, които членуват в системата "Зелена карта".

В новите текстове се предвижда още и разширяване на покритието й за определени случаи, в които липсва вина на водача, но независимо от това е справедливо увредените лица да могат да получат обезщетение. Очаква се парламентът да гласува новия кодекс най-рано наесен, пише "Монитор".

Изготвянето на изцяло нов документ е за да се съобразим с изисквания на европейското законодателство. Сред тях е директивата "Платежоспособност II", рамката за определяне на капиталовите изисквания на застрахователите и презастрахователите в зависимост от техния рисков профил, както и изискванията за осъществяване на рисково-базиран надзор върху дейността им.

"Гражданската" обаче може и да поскъпне с до 30%, прогнозират застрахователи. Според бранша увеличението в цената ще е в отговор на промените, които се въвеждат с новия Кодекс за застраховането, приет вчера от правителството. Той трябва да бъде одобрен и от парламента.

Основната причина е 10-кратното вдигане на лимита на отговорност при произшествие от сегашните максимум 1 млн. лв. при смърт на човек на 10 млн. лв., но без значение от броя на пострадалите, пише "Труд".

Освен това застраховката вече ще съдържа и сертификатът "Зелена карта". Сега част от компаниите го издават допълнително, при някои е платен. "Зелена карта" се изисква при пътуване в страни извън ЕС като Македония, Турция, Украйна, Русия и други.

„У нас средната застраховка е около 70 евро, а отговорността ни е еднаква с част от страните в Западна Европа. Вече има съдебни искове с по 4-5 ищци по един случай и съдът присъжда по 200-300 хил. лв. на всеки. 3-4 такива случая могат да потопят една застрахователна компания“, коментира шефът на Съвета на директорите на "Бул Инс" Петрозар Петков.

Според него само това ще вдигне цената на задължителната застраховка с 25%. По думите му застраховката трябва да поскъпва, докато стигне ниво от 150-200 евро, за да е адекватна на тези лимити на отговорност.

Досега при подобно вдигане на премията винаги е поскъпвала и застраховката, каза и Цветанка Крумова, изп. директор на "Армеец". Тя обаче не се ангажира с конкретна прогноза. И според бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Румен Гълъбинов "Гражданска отговорност" ще поскъпне с между 15 и 30%.

Сегашната зам.-шефка на КФН Ралица Агайн обаче твърди, че не трябва да има поскъпване. Мотивът й е, че застрахователите вече не могат да искат допълнително да се плаща за "Зелена карта".

"Лимитът на "Гражданска отговорност" касае обезщетенията само в България. А нито доходите у нас, нито обезщетенията се доближат до сегашните лимити“, каза Агайн.

С новия Кодекс се въвежда и възможност за сключване на 3-годишна застраховка "Гражданска отговорност", вместо едногодишна, за което шофьорите би трябвало да получават отстъпка в цената. Никоя от компаниите обаче още не е смятала какви ще бъдат те и дали изобщо ще дава.

Очаква се промените да се разглеждат в парламента след лятната ваканция на депутатите и да влязат в сила от началото на 2016 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
17
 
! Отговори
F преди 8 години
Г-н Петков се е изказал абсолютно некомпетентно. Жалко, защото е от дълги години в бранша, но явно годинките са вече в повече. Аз съм ЗА поскъпването, защото уважаеми, нямате си на идея за какви и колко много обезщетения плаща всеки застраховател. Преди да ги наричате измамници, вземете и прегледайте справките в КФН за шестмесечието и за изминалата 2014-та година. Иначе из застрахованите пък какви измамници има...
45
0
 
19
 
! Отговори
Той е преди 8 години
"3-4 такива случая могат да потопят една застрахователна компания Ами така е,ама нали има хиляди шофьори,които нямат произшествия от години,или изобщо,но въпреки това,плащат ежегодно пълния размер на застраховките,техните пари къде отиват?Защо не се предвиждат стимулиращи отстъпки за такива водачи,това ще повлияе и на другите,произшествията ще намалеят!А сега,всички в кюпа,рисков,нерисков шофьор,всички плащат наравно,какво се оплакват тогава?
44
0
 
19
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Не виждам как ще има тригодишна застраховка,самите застрахователи нямат полза от това!Щото,ако сега е към 140лв на година,трябва да стане 420лв,за да се запази досегашната печалба!Колко хора ще платят толкова накуп?А ако има и поскъпване?Тогава пък хич не ми се мисли!
43
0
 
17
 
! Отговори
Do 28 преди 8 години
Мн зависи каква е колата , какъв е шофьора, но общо взето са такива цифрите. Но пак са доста високи и за Англия според мен, защото младеж до към 25г трудно може да вземе повече от 1000£ при неквалифициран труд и да плаща около 150-200£ за застраховка.
42
0
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Ще си позволя прогноза,скоро след опита за увеличение ще се получи срив ,просто българите няма да я правят ,като конкуренцията за клиенти ще върне старите ,а дори и по ниски от сегашното ниво цени,Подозирам че в момента масово не е правена застраховка и заплахата за увеличение е стремеж да се вземе поне нещо от пазара ,който се свива непрекъснато
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Европа се застрахова водачът, а не автомобилът, защото не колата прави катастрофата. специално в Англия, застраховката може да ти е от 200 до 1000 паунда според това какви инциденти си причинил. В Кочинистан ако някой плати за 1 година и си продаде колата след 1 месец, никой не му връща кьорава стотинка, а новият собственик може да пие по 10 ракии за закуска или да е блондинка с нов И-Фон :)..Как точно се преценява риска от това, мошеници застрахователи?
40
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора вие чухте ли на близките на някои починал да се дадат 1 млн лева или пък за лечението на пострадал да има полица на стойност 1 млн лева.Доколкото знам се плаща само за ламарините.За какво е този закон като не се спазва.Или пък има някакви други условия?
39
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тези явно желанието им е наистина да ни убият или да ни изгонят от тука...
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете с нецензурните изрази, че не могат да сварят да трият :) Разваля се кунушмака, не можем да си следим коментарите хахахаха
37
1
 
29
 
! Отговори
user преди 8 години
След като реват, че ще фалират защо тези ЗД не се откажат от тази дейност?! Защо не се ангажира държавата и да приключи тази драма. Тези застрахователи са като нотариусите, абсолютно ненужни звена.
36
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната простотия! Какви 3 години? Какви 5 лева?
35
0
 
33
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Абе като искаш да плащаш високи данъци бегай си в Англия , тука с 500 каймета заплата само храната си не мога да платя, камо ли всички десятъци! Аз ще имам да давам , те ще имат да вземат и така ще си играем на куче и котка, и не само аз , всички българи са така! Не увеличат ли заплатите така ще да е!
34
1
 
30
 
! Отговори
asd преди 8 години
затваряй! Последния да изгаси лампата на терминал 2.
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българина е велик и умен. Когато говори за застраховките в Европа и че платили 2 милиона при катастрофа иска и тука да е така .. откъде ще дойдат парите той не мисли......... и не иска за чуе а само дава акъл
32
1
 
29
 
! Отговори
студент на проф. Гав преди 8 години
Този Петрозар Петков вероятно не разбира нищо от застраховане. Затова е и във "Бул-инс". Застраховането е изключително точна наука, която освен всичко друго се основава и на Закона на големите числа. Казаното за "200-300 хиляди" и "3-4 случая" говори за тотална некомпетентност. От същия калибър са Цветанка Крумова и Румен Гълабинов. За разлика от тях личи си класата на Ралица Агаин. Жалко за Българското застраховане и потърпевшите българи.
31
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
200-300 хил. лв. на всеки. 3-4 такива случая могат да потопят една застрахователна компания.Петрозар Петков сигурно се шегува с това изказване.Всъшност изказването му е доста лоша реклама за компанията, която представлява.
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А когато една система е в неравновесие, тя неминуемо ще гръмне.
29
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки е отворил *** за законов акт да плащаме повече пари:- Застрахователите за гражданска;- Павлова за по-скъпи винетки;- Горанов за повече данъци;- Москов за повече здравни;- Калфин за пенсии;- Ненчев за самолети;- БНТ и БНР за такси;- ЕРП и КЕВР за ток;- БДЖ за билети;И всички вкупом искат увеличение на данъците, щото така било в Европа. Ама гузно си мълчат за това какви са там заплатите. И всеки държавник гледа на инвеститора като на плячка. Системата явно е в неравновесие...
28
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете да плащате 15-20% от парите за застраховката на всякакви измислени брокери и не знам си какви измислени актьори.И какво стана с по ниската застраховка за изрядни шофьори??? ааа да вас само обратното движение ви интересува - поскъпването.
27
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
би трябвало да получават отстъпка в цената.А увеличението е задължително.Пълни глупости, как не им омръзна на гадовете.И още нещо да изясним, ако някой те застрахова и след това е необходимо да се съдите за обещетение на мен това не ми прилича на добра практика.