Работници цапали водата в Плиска

Здравните власти забраниха да се налива от нея в бутилки
45
Работници цапали водата в Плиска
Снимка: Булфото, архив

Водата в Свещения кладенец в Плиска е замърсена, вследствие на работните дейности, които все още текат там. Това обясни историкът проф. Божидар Димитров по Нова телевизия, след като стана ясно, че водата, считана за чудотворна, е със завишена концентрация на нитрати.

Още по темата

"В кладенеца постоянно влизат работници, с мръсни дрехи и обувки. Това размътва водата", аргументира се професорът и призова здравните власти да не правят изследвания на съдържанието на водата точно в този момент.

Според него изследванията на водата трябва да се направят, след като бъдат прекратени проучванията.

"Не бива да се правят изследвания, след като до кръста стоят и до момента 5-6 работници. Така могат да намерят и бруцелоза, ешерихия коли и какво ли не", коментира историкът.

Ръководителят на проучвателните дейности в Плиска Павел Георгиев обаче обясни, че инспектори са взимали проби както във вторник вечер, така и в сряда сутрин. Наложена е и временна забрана на посетителите да наливат вода в бутилки.

"Вече трети месец полагаме усилия да извадим от забрава една българска реликва с огромен религиозен заряд за българите от 9-и век, а надявам се и днес", коментира Георгиев.

Той беше категоричен, че никакви слухове за потенциална опасност няма да убият у родолюбците желанието да се докоснат до националната си история и религиозна идентичност.

"Надявам се, че през късната есен кладенецът ще се превърне в още по-голяма туристическа атракция. Дотогава водата ще бъде пречистена и ще може да се използва", допълни Георгиев.

Той разкри още, че във вторник археолозите са намерили в Свещения кладенец малко мраморно хаванче. То се е използвало за стриване на химикали за лечение на различни болести, което показвало, че българите от 9-10 век са използвали водата и за такива цели.

Междувременно при разкопките в Плиска е била открита и огромна спортна арена, съобщи проф. Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко съвсем е изтрещял! Вместо да работи за инвестиции, нови работни места, да спре разрухата на всички нива която ни докара, той се връзва на издуханият професор да се полива с кална вода. Това е премиера на България с претенциите, че ни спасява от Гея и Ореха?!? Ако не беше толкова тъжно щеше да е смешно! Рухваме главоломно благодарение на този питекантропус.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква невероятна пародия.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия верно Боку и сие що се поливат по кратуните с вода ? По-добре да се бият с паницата по тиквите.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама само каква велика реставрация на картинката. Нищо омбщо с действителноста. Но това по причина такива псевдопрофесори като тоя със "Свещенния кладенец" и въобръжаеми потоци от целия свят да си поливат кратуните с вода.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В кладенеца постоянно влизат работници, с мръсни дрехи и обувки. Това размътва водата",Че кво дирят вътре в кладенеца хем с дрехите ?Божо май здраво го е напекло слънцето.
28
1
 
9
 
! Отговори
АСАН босия преди 8 години
На БОКО все някой му мъти водата?
27
1
 
7
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
боже колко *** хора има в България, ВЕРВАЙТЕ НА ТИКВАТА?????
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖиборЛека, полека се приближава момента на истината за жиборите - хамерикански ***.
25
1
 
7
 
! Отговори
пенкилер преди 8 години
Сега,като го поляха с нитрати,дали ***,ще стане два пъти по-голям,или само,ще увеличи,лъжите и кражбите два пъти?
24
1
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 8 години
Пич, нека като пишем коментари, все пак и да проверяваме, щото написаното остава...Има сайт на Европейската агенция по околна среда, на него има интерактивни карти. Влизаш, пишеш нитрати в подземни води и можеш да гледаш на воля.Има и Нитратна Директива, както и съответното й побългаряване, има и съответните ПДК-та и т.н., ама стига толкова, че трябва много да се ровиш в сайтовете на МОСВ и Дунавска басейнова дирекция. Но и от 2-те места можеш малко да си ъпдейтваш познанията, не боли!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, слава богу, dnes.bg не Го пропуснаха днес !
22
3
 
15
 
! Отговори
в ролите преди 8 години
Шибадар Димитров-Данчо кръстителаБойко-ИсусЧленове на тайната вечеря-министрите
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, свещена простотия...ти си вечна!
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като му гледах простотиите на Тикваров се убедих, че простотията му е необхватна. Да си поливаш празната кратуна с кална вода, да караш министрите да се мажат с нея си е връх на тъпотата. А този издухан професор защо не си дреме в музея ами коленичи на Бащицата? Не е ли разбрал, че времето му от американците вече тече в обратно броене. Да се ориентира към следващия който получава задачи в САЩ, Радан Кънев.
19
1
 
18
 
! Отговори
Gg преди 8 години
И нека простотията да започне сега
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 19По принцип си прав, ама не забравяй че липсата на акъл и технологии я компенсират с количество.То като ракията като нямаш плод слагаш захар и мислиш че пиеш ракия
17
4
 
8
 
! Отговори
Шибидар Димитров преди 8 години
Всички агенти на КГБ и марксисти станахме от безбожни атеисти -набожни пропагандисти. Новата пропаганда на Марксизма е вече в черквите благодарение на 11 мъченици на КГБ в светия синод.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работниците ислямисти да си събуват обувките и чорапите и да се умиват на 500м от храма!
15
1
 
11
 
! Отговори
А преди 8 години
Никой ли не се сеща че докато се копае там няма как да чиста водата ????И още не е отворено, не е разкопано, не е направено както трябва да бъде а те (хората) тръгнали веднага да ходят там с тубите .... Па малко помислете, малко само.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяхме нормална държава, водата щеше да се изследва сутрин, обед, вечер. След като е толкова популярна трябва да има контрол, без значение дали има работници или не, всичко трябва да се отчита и следи.