Радио на турски в Кърджали? Опасно разделение!

Шефът на БНР Радослав Янкулов търсил подкрепа от ДПС
87
Радио на турски в Кърджали? Опасно разделение!
Снимка: Булфото, архив

Преди месеци шефът на БНР Радослав Янкулов се е срещнал с кмета на Кърджали Хасан Азис и му е обещал да има регионално радио, което ще излъчва предавания и на турски език. Това разкри Мария Стоянова от СЕМ пред Нова телевизия, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че явно Янкулов търси политическа подкрепа от ДПС.

Още по темата

"Хората се сепарират в Кърджали и това е опасно", коментира той. Според него и Стоянова идеята на ръководството на БНР за създаване на програма на турски език за района на Кърджали е провокация.

Двамата се обединиха около мнението, че подобна програма би разединила хората и, че по-полезно би било излъчването например на образователни предавания за онези, които не говорят български.

Молбата за издаване на лицензия на програмата била отхвърлена от СЕМ на заседание преди месец заради съществени пропуски.  Като цяло идеята е да има 6-часова програма, която ще се излъчва на ултракъси вълни. В половината от ефирното време ще се говори на турски, а в останалите три часа – на български. Всички музикални паузи ще бъдат запълнени с турски фолклор. Освен това ще се разискват и писма на слушатели по религиозни теми. През останалата част от денонощието пък ще върви програма "Хоризонт".

"Ние дори нямаме ресурс да контролираме въпросното съдържание на турски език", призна Стоянова. Красимир Каракачанов пък бе категоричен, че вместо да интегрира българските турци, подобна програма би имала обратния ефект.

"Целта е засилване на турското влияние в България", коментира воеводата. Според него от години България е обект на "всякакви напъни от южната ни съседка да засили влиянието си у нас и във всяко едно районно мюфтийство има по един политкомисар от Истанбул".

"Защо да няма радио на руски или на арменски или на иврит, защо точно на турски и защо ще обхваща и Смолян, там няма турскоговорящи", риторично попита Каракачанов.

Съдбата на предложението, идващо от шефа на БНР Радослав Янкулов, вероятно ще се реши на следващото заседание на медийния регулатор на 8 септември, а Каракачанов се закани, че симпатизанти на ВМРО отново ще са пред СЕМ за да протестират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Този, цялото радио стачкува против него заради некадърността му, а той вместо да дава оставка се занимава с глупости. Сигурно разчита на ДПС за да си запази щефското място.
11
1
 
4
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Вече се появи нова система в Турция. Нашите хора носят оттам специални сателитни приемници с карта. Плащаш на година 90 лири за карта и цяла година си гледаш Дискавърита и подобни. След една година плащаш още толкова и картата е активна още една година. Предплатена телевизия. На месец това са 5 лева. Пък и интернета го има идва края на радиото дори и телевизията. Няма смисъл според мен.
10
2
 
12
 
! Отговори
.... преди 8 години
Ако искат радио на турски нека си вземат лиценз като всяко друго радио, да прадио на турски - ЧАСТНО, да си търсят финансиране където си решат и да се контролират строго от СЕМ, като им се даде право да излъчват само одобрен материал, който да се предоставя на СЕМ на 2 езика - турски и български, а не да искат БНР да ги спонсорира, а тоя директор на БНР нека да поживее малко в някоя килия 2х2 метра, че ми писна от продажни *** !
9
1
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
Е и, какво ще се излъчва по това радио? Пропаганда на ДПС и ГЕРБ със сигурност. Музика? Сигурно турска от Турция отпреди 10 години защото за новите се плащат авторски права? Изобщо не ме вълнува. Ако искат да го направят ако не да не го правят. Без това държавата издържа сума ти търтеи да издържа още.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAZVA SE NACIONALNO RADIO,NACIONALNIAT NI EZIK E BULGARSKI. TOEST TREBVA DA SE IZLACVA NA BULGARSKI SAMO.
7
2
 
23
 
! Отговори
БГ ситизън преди 8 години
Аз не искам с парите от моите данъци да се плаща на БНР за излъчване на програми на турски език. Нека Ахмед Доган да си вземе лиценз за частно радио и да си излъчва, ако ще 32 часова, програма на турски. Ако ще е така, от общия казан, т.е. бюджет, то искам и програма на руски, арменски, иврит, и на езика всякакви общности, живеещи в България. Защо едни ще са по-равни от други?
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕДЛОЖЕНИЕ....РAДОСЛAВ ЯНКУЛОВ ДA СЕ ПРЕКРЪСТИ НA РЕДЖЕБ ЯШAР
5
1
 
16
 
! Отговори
лол преди 8 години
Има новини на турски по БНТ, вие за турско БНР ще правите проблем. Облъчването продължава, уважаеми дами и господа. Очаквайте скоро учебници на турски, пътни знаци и табели на турски...
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то турски станции се хващат без проблем дори в Северна България, да си ги слушат тях и готово.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя *** Радослав Янкулов , а го набарам , а съм му пръснал пърдялника , *** и мекерето
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да вземе това радио БНРда се затвори -само глупости мисляти най лошото харчат държавни пари от всички нас платени данъци
1
1
 
9
 
! Отговори
Пинокио преди 8 години
Старата тактика "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ" - кукловодите усетиха , че електоратът малко по малко започна да се пробужда и хоп- залъгалка ,отвличаща вниманието !