"Къртиците" пак по дупките в незаконните мини в Перник

Евтините въглища подкопават къщите, алармират еколози
6
"Къртиците" пак по дупките в незаконните мини в Перник
Снимка: Булфото, архив

Спирането на незаконните мини в Перник е до никъде, алармират в съобщение до медиите граждани и еколози от сдружение "За земята". По сигнали на хората от квартал "Стара Тева", мината на Рeкоул, отстояща на 80 метра от къщите им, отново е възобновила дейността си.

Незаконните въглекопачи, които местните наричат къртици, са отново по дупките.

Още по темата

Няма никаква яснота как и дали има реакция от страна на МВР и на икономическа полиция на сигналите на хората.

Местната инициативна група "Съседите на Рикоул" и Екологично сдружение "За Земята" организират в събота от 14.00 часа символична акция пред община Перник - хората ще носят малки дървени кръстове, за да прогонят злото.

"След като институциите не работят и явно са напълно подвластни на структурите, които стоят зад копаенето на въглища в урбанизиранатa зона на Перник, гражданите ще заложат на суеверието" , се казва в съобщението.

В центъра на града в пространството пред централния вход на Двореца на културата ще бъде разположен информационен щанд с подписка, с която ще се иска задействане на институциите.

От 17 и 18 ч. ще пред Двореца на културата ще се играе кукления спектакъл "Прахоляшка в Черното царство" - приказка посветена на проблема с изгарянето на въглища, която е хем за деца, хем и за възрастни.

Еколозите отправят призив към гражданите на Перник да не купуват въглища за отопление, ако имат съмнения, че са от незаконните мини.

"Евтиното ви отопление буквално подкопава сигурността на много хора и заплашва къщите им от срутване", предупреждават еколозите.

Те настояват още общината да забрани незабавно превозването на съмнителни чувалчета въглища и доставянето им по домовете, като търговията се осъществява само в складове, които дават ясен произход на горивото и които са обект на инспекция.

Перник е градът с най-мръсен въздух в ЕС и са необходими реални мерки за справяне с проблема, апелират неговите граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: перникминивъглищакъщи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари