В примамливия капан на "Капана Фест"

Цветна прегръдка на карнавала на уличното изкуство в Пловдив
20 сеп 2015 12:25,
1

Снимка: Dnes.bg

В Пловдив сме. За празничния дълъг уикенд градът гъмжи от туристи и от чужденци. Всички пъплят из стария град по тесните павирани улички, но вървят към едно и също място.

"Как къде отивам? Отивам на Капана да видя какво става", чувам наблизо момче, което се е запътило към централната част на града с бърза крачка и телефон в ръка.

Решавам да го последвам и да видя какъв е този капан, дето всички така бързат да се "хванат" в него.

И така стигаме до фестивала за улично изкуство, който е взел и името на квартала, в който се намира - "Капана". По тесните улички са изникнали като гъби китни сергийки, на които млади момичета и момчета са изложили своята ръчно изработена стока.

Човек неочаквано се гмурва в море от авторски бижута и украшения, най-често от естествени материали, и ръчно правени дрехи и чанти. Красиви сувенирни стоки от стъкло и порцелан чакат да бъдат купени, за да придадат артистичен привкус у дома. Продавачи подробно разказват за изработката на техните уникални предмети и разказват за хобито си, което днес имат възможност да представят на света.

На дамите е трудно да устоят на изкушението да не си купят нещо при толкова много избор от авторски бижута, които всеки би забелязал. За момчетата също са помислили и те могат да си купят тениска с интересна щампа, която никой друг няма да има и да видят различни техники за печат върху текстил.

Спираме се на един щанд с чанти, които изглеждат хем много небрежно, хем съвсем по женски кокетно. От външната страна платът е брезент, което придава изключителна здравина на чантата, а от вътрешната страна има цветен памук. Чантата е направена само от рециклирани материали, разказва продавачката, която се е научила на занаята от мъжа си.

"Няма да те пусна, докато не я пробваш", казва ми тя и ми посочва витрина, която служи за импровизирано огледало.

Девойката се е отдала на хобито си вече от три години и казва, че чантите на първите й клиентки са все още здрави. Вече знае кои модели най-много се харесват и опитва да ги продава както на подобни творчески форуми, така и в интернет. Споделя, че нейните уникални аксесоари се купуват много от американци и японци, впечатлени от интересните модели и цветове. За съжаление обаче хобито й не е достатъчно да се издържа, а е само допълнителен доход.

На творческия фестивал има и различни ателиета, в които човек може да види как се ражда изкуството. За най-малките има също забавление - рисуване с боички, пъзели, дори могат да помагат на грънчаря и да измайсторят нещо на момента. Има и спортни съоръжеия - баскетболни кошове и малка мрежа за федербал.

Разбира се, човек не може само да обикаля в жегата, трябва и релакс. Малки заведения с интересен интериор и асортимент за хапване и пийване, са изкарали масички навън на сянка по павираните улички. Човек може да отдъхне и да пийне едно кафе или жива българска бира, която трудно може да намери на друго място.

Капана фест не спи

Падне ли нощта, "Капана" се изпълва с младежи, които са готови за нощни приключения. За доброто настроение се грижат изпълнители, които забавляват гостите на феста на две сцени. Вечер тесните улички се препълват и хората трудно се разминават, но никой не бърза за никъде и се готви за цветни преживявания.

"Ех, колко е добре. Все едно съм в чужбина", възкликва някой и дава много точно определение за цветния капан, в който сме попаднали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
16
 
! Отговори
?!?! преди 8 години
"Ех, колко е добре. Все едно съм в чужбина", възкликва някой......Браво, бе...така ли се възпитават деца