Трилотаж и надежда за справедливост в село Динково

Едно от най-обираните села избира кмет, но ще спре ли престъпността?
Обновена: 1 ное 2015 12:11 | 1 ное 2015 10:51,
4
Трилотаж и надежда за справедливост в село Динково
Кадър: БНТ

Във Видинско са получени 3 сигнала за купуване на гласове в денят за размисъл. Единият сигнал е за купуване на гласове в ромския квартал “Нов път”, където служител на охранителна фирма се е опитал да изтъргува няколко гласа. Сигналите се проверяват от МВР и прокуратурата.

Без закъснение и нарушения започна изборният ден във Видин. Всички 127 секции отвориха врати точно в 6 ч. Балотаж се провежда в 11 населени места в общината.

Оспорван ще е балотажът във Видин. Двамата кандидати, които се състезават за кмет, са Огнян Ценков от ГЕРБ и Росица Кирова от местна коалиция. Разликата между тях на първият тур е около 4, 5 %.

В някои места от страната обаще ще има трилотаж. Трима са кандидатите за кмет на търновското село Самоводене - Николай Милаковски от ГЕРБ с 29.97%, Валентина Първанова от Българска демократична общност –със 17.20%, и Кристина Чонева от „Движение Царевград за Велико Търново“ – също със 17.20%.

Трилотаж ще се проведе и във видинското село Динково. Преди години то се прочу с това, че там няма къща, която да не е обирана по два или три пъти и с това, че бившият кмет Юлия Георгиева сама е успяла да залови един крадец, разказва БНТ. В едно от най-бедните и малобройни видински села кандидат-кметовете на втори тур са не двама, а трима.

Празни, изтърбушени и изоставени къщи - само това има в Динково. Цар в селото е битовата престъпност. Обирите и влизанията с взлом са добре познати на местните. Бай Ангел казва, че тук, ако са те обрали веднъж, обирджиите със сигурност ще повторят.

"Тука е изкъртено душемето, започва таванът да се кърти – летвите, едно-друго, отгоре керемидите са взети", показва Бай Ангел обстановката в наскоро изоставена къща пред националната телевизия.  Взета е и инсталацията, а мъжът показва къде са били кабелите. Душемето пък се взима за огрев.

Наблизо живее Сашка с 11-годишният си син. Тя е безработна, не взима и помощи. Тя самата е обирана един път, "ама яката", както сама разказва. Крадците са ѝ отмъкнали цялата покъщнина, не оставили дори леглата. Крадците така и не били хванати от полицията.

В селото почти няма деца, а младите хора са избягали. Вечер няма дори осветление, а ако все пак някоя и друга улична лампа свети, крадците го спират директно от трафопоста.

Пенка Стоянова пътува всяка седмица от София. Преди шест месеца майка й починала и сега идва само заради животните. А докато я няма в селото, крадци изнасят постепенно всичко от дома й.

"Не смееш да замръкнеш. И хората – всичките така. Няма огради, няма мрежи, няма нищо. Не знам. Всяка седмица полиция викам – и дотук никой нищо. Ето. Останали са малко дърва да изнесат – и край. Изнесоха цял дом, 60 години събиран."

Новият кмет трябва да върне реда и сигурността в Динково, казва бившият градоначалник Юлия Георгиева.Тя сама хванала един крадец, а други често гонела из селото. Цяла нощ тя обикаляла из селото със собственото си колело. За полицията не знае дали е гонила престъпници, но тя самата, със собственото си колело е обикаляла цяла нощ из селото, за да гони апашите.

"Докато обикалям, ми звънят. Викат – каруца, хванала натам, а аз с колелото не мога да я стигна", разказва бившият кмет как съселяните ѝ се оплаквали от крадците. Не я било страх като ги гони.

На кметския вот преди седмица активността в Динково е била 67%. Ограбени, хората тук гласуват с  надеждата новият кмет да върне справедливостта в селото, завършва историята им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
atakict преди 8 години
1 NA BECILOTI PARVI CELIA PARLAMENT I PREZIDENTA
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицията не се помръдва , а знаят крадците !
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Монтиране на бесило на центъра на селото.Най-простото решение с 3000 % ефективност за населени места с брутална престъпност.