Удрят ракиджиите по джоба, варят до Нова година

Напитката ще се произвежда само 6 месеца в годината
Обновена: 6 ное 2015 08:40 | 6 ное 2015 08:40,
78
Удрят ракиджиите по джоба, варят до Нова година
Снимка: Булфото, ахрив

Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември.

Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция "Митници“, пише "Труд". Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Предложението беше на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров и беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ. Според вносителите така ще се намалят загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол. Освен това ще се ограничи използването на суровини с неясен произход, които може и да са опасни за здравето.

Депутатите в бюджетната комисия приеха и още промени, които ще засегнат собствениците на казани за ракия.

Например за малки обекти за дестилация на алкохол вече ще се считат казани с обем на съдовете до 500 литра, а не до 1000, както е в момента. Това на практика означава, че по-малко ракиджии ще могат да начисляват намалена акцизна ставка при производството.

В момента налогът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол за малките обекти за дестилация, а за останалите производители е 1000 лева.

За собствениците на казани с обем на съдовете над 500 л ще се появи и друго задължение. Те вече няма просто да се регистрират в Агенция "Митници“, а ще трябва да се лицензират като данъчни складове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Препоръчител преди 8 години
Препоръчвам на управляващите мозъци да обмислят и още един закон с подобен дух - да се забрани готвенето на ястия в домашни условия, защото също не е ясно кой какво слага в манджата, с какъв произход са суровините/продуктите и дали не са опасни за човешкото здраве! Има си ресторанти; нека да стане задължително ходенето на ресторант! ... то пък там няма да може да се пие алкохол, ако човек отиде с кола, или трвбва да иде пеш... абе с колата на лимонада в ресторанта (задължително със зимни гуми!)
49
0
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Тези, които притежават лозета по 5-6 декара и нагоре, но не са ги отдали пода наем, 100 процента произвеждат и продават незаконен алкохол. А той може и да е със съмнително качество, защото се произвежда от лица, които не са регистрирани като фирми-производителки и нямат необходимите лицензи, което означава, че никой не ги контролира какво сипват вътре... А тикава нелегални "производители" с лопата да ги ринеш! Просто в тая държава никой не иска да плаща данъци, това е проблемът.
48
0
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Всъщност, проблемът не е варенето на ракия за домашни нужди, а тези, които произвеждат по-големи количества ракия, за да ги продават после, но без да заплащат никакви данъци на държавата. По този начин хем се ощетява хазната, хем и фирмите - производителки на алкохол губят от това, че на практика не могат да реализират продукцията си. Според мен, трябва да се задължат собствениците на земеделски земи с овошни насаждения над 1-2 декара, да декларират пред местните земеделски служби, тяхното предн
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ненормалници.
46
0
 
1
 
! Отговори
222 преди 8 години
боже, до казаните ли опряхте, щото другото ни е вече ОКчакам със затаен дъх новите чудеса до края на седмицата
45
1
 
1
 
! Отговори
Опааааа... ха,ха,хаа преди 8 години
Умре още една далавера ....ха,ха,хаааааа.....С АЛКОХОЛА -"ДОМАШНОТО МЕНТЕ"!САМО ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!
44
0
 
14
 
! Отговори
лайняри преди 8 години
Ей тук вече сбъркахте, горчиво ще съжалявате, изедници ! За това ли се натискате за парламента, да си гласувате лобистски закони
43
1
 
21
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 8 години
След нова година ще варим ракия от тикви !
42
0
 
23
 
! Отговори
Няма да намериш преди 8 години
До Анонимен>Искам истинско българско мляко, сирене, кашкавал, салам, месо, яйца, зеленчуци, плодове, сокове, напитки ТОЧКАТрябва ти машина на времето.
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започнете реформи,подкрепете полицаите само те ще помогнат за реформи в българия.
40
0
 
30
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Не е прокопсал този, който е посегнал на ракията на българина. Това е лобиране за отровната ракия на големите производители. Ще духат супата от ПФ, ама и Големият им Брат май ще пострада.
39
1
 
31
 
! Отговори
hhh преди 8 години
Винетките двойно, ракията и тя, готвят и храните да вдигат, градинките на хората и тях искат да облагат, че даже и зимни гуми ще ни задължават да слагаме, макар че според закона такова понятие няма. Колко ли още ще търпи народа преди да ..... преди да емигрира, че явно такова овчедушие ни е обхванало, че за бунт нямаме топ.ки.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дражо Вълчев!Не мое))трябва първо питаш рамадан кунев!:-):-);-)
37
1
 
13
 
! Отговори
Плюят, преди 8 години
защото няма инвестиции в тази държава. От там и от производство идват парите в нормалните държави. В тях данъчното бреме не води до обедняване на хората. Тук бюджетът се формира от данъци, ама от тези на обикновения човек, защото крупни инвеститори и производители почти няма. Режат се обезщетения, "Булгартабак" произвежда цигари без бандерол и ги пуска на пазара. Е, от къде да дойдат парите - от казана на бай Георги от с. еди си кое.
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще има орлов мост - 2 . На тиквите от хунтата , милиционерските протестище им се сторят като пиеска за детска градина .
35
32
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Какво плюете бе, каквото и да се реши плюете. Баси хората. Това точно е едно много добро и справедливо решение.
34
4
 
23
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Полицаите ,ако решат-за 24 ч. часа могат да спретнат едно чудно превратче.Боко го знае и затова му треперят гащите...:) И най-,,лошото'' е ,че в този случай ,народа ще подкрепи полицаите:)
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя патриот и от ракия ли почна да разбира ,бе . ставаме роднини по майчина линия ,ей разбирач
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия ненаситници са освирепели за пари-то не е акцизи за цигари,алкохоли винетки...)))щото са тотални неадекватници и нищо друго не могат да измислят освен да вдигат данъците!!!
31
2
 
12
 
! Отговори
народа преди 8 години
в момента плюе полицаите, няма как да извади черешовото топче.