Не подценявайте грипа, а той идва... януари

У нас все още няма изолирани грипни вируси
4 дек 2015 09:30,
10
Не подценявайте грипа, а той идва... януари
Снимка: flickr

Грипната епидемия ще е в началото на следващата година, най-вероятно през януари, обяви проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Тя допълни, че за момента няма регистрирани нови грипни вируси, а нивата на заболелите от респираторни заболявания са по-ниски в сравнение с минали години.

"В момента сезонът е доста слаб във всички европейски страни. В някои от тях има изолирани грипни вируси. В България още няма", обясни проф. Кожухарова пред "Фокус".

Тя допълни, че картината в Европа по отношение на вирусите все още не е ясна.

"В момента се изолират всичките вируси, които са включени в грипната ваксина. Имам предвид пандемичния грипен вирус AH1N1 "Калифорния", в по-малка степен представители на AH3N2 "Швейцария", който е включен във ваксината, и представителите на грипните вируси тип B. Така че картината и в Европа в момента не е ясна. Може би наистина трябва да изчакаме следващата година, за да видим накъде ще тръгнат нещата, но очевидно тази година ще я изпратим без грипна епидемия", посочи професорката.

Тя каза още, че грипът не трябва да бъде подценяван. Важно е да се прецени кога да се потърси лекарска помощ, най-вече за децата, възрастните хора и тези с хронични заболявания, допълни професорът.

Тя препоръча хората да не се самолекуват с антибиотици, защото тези медикаменти могат да доведат до сериозни последици, когато не се прилагат по лекарско предписание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Вече ме е страх да гледам небето
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак идва защото хората езеха се усещат за какво иде реч и взеха да се защитават вмести да им купуват буклуците и ония газ пикат от яд
6
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Явно имат проблем с новия щам, който подготвят ;)
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава ли ще ни пръскате през януари ли.да знам питам
4
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
и съм ваксинирана и пия прополис всяка сутрин и пак ме хвана грипа ,бях болна 2 седмици -какви са тия вируси дето ги пускате *** такива-ям плодове ,пия червено вино,мед и какво -ЛАБОРАТОРИИТЕ БЪЛВАТ БОЛЕСТИ ОТ КОИТО НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОТЪРВЕМ
3
0
 
8
 
! Отговори
дафак преди 8 години
Ще дойде когато илюминатите решат.
2
1
 
7
 
! Отговори
Факт. преди 8 години
Нека си идва , всекидневно ям по 4 лъжици джинджифил с мед и се чувствам защитен - факт.
1
0
 
4
 
! Отговори
Само да напомня... преди 8 години
Нали идваше декември, а преди това пак идваше януари?