Лекари въртят далавери с метадон на черно

3500 са пациентите на лечение с препарата у нас
4 яну 2016 09:00, Златко Желев
6
Лекари въртят далавери с метадон на черно
Снимка: flickr

Лекари и наркозависими препродават метадона, който им е изписан за лечение, като цената за кубик варира между 2 и 5 лв. Така те си докарват 20-40 лв. от продажба.

Триковете дилърите да се снабдят с метадон са няколко. В някои от случаите те плащат на лекар психиатър, който им издава бележка, че имат нужда от количество няколко пъти по-голямо от реалното. Излишъкът те разреждат и продават незаконно на улицата.

В други случаи пък, дилъри стават самите лекари, участващи в метадоновите програми. Някои доктори играят в комбина с пациентите си, като им изписват 2-3 пъти по-високи дневни количества. След това наркоманът продава излишъка и дели парите с лекаря.

В други случаи самите наркомани се опитват да излъжат психиатрите, като заявяват по-голямо от реално необходимото им количество. Самите наркомани също въртят търговия с препарата, разказва за "Монитор" психотерапевтът и основател на центъра за лечение на зависими "Ново начало" Желяз Турлаков.

Дневната дозата за лечение на наркоман е различна според степента на пристрастяването и особеностите на организма. Незаконната търговия се улеснява от факта, че много лекари вместо да викат пациента всеки ден и да го изчакват да изпие препарата пред тях, им го дават в количества направо за седмица напред.

Според Турлаков това е груба грешка, от която именно процъфтява далаверата с метадон на черно. Дилъри наркомани във Велико Търново пък продават на черно метадон на цена 40 пъти по-висока от реалната.

3500 са пациентите на лечение с препарата във всички 30 програми в страната. В световен мащаб успеваемостта на програмите е само 1-2%, обясни Турлаков.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
дано преди 2 години
Метадон- бавна но сигурна СМЪРТ...
3
1
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
То да беше само далаверата с метадон, здраве му кажи!
2
2
 
5
 
! Отговори
илюминат-ренегат преди 2 години
И как няма да въртят,нали станаха "търговци" следствие на "демокрацията членството ни в НАТО и еврогейския съюз"? Те на това ги научиха!!!
1
1
 
9
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
5% от лекарите не са комерсиални ,а останалите за като хиени !!