Огньове, мъже в маски, тежки костюми – почва Сурва!

На празника в Пернишко довечера ще се гонят злите духове
Обновена: 13 яну 2016 09:07 | 13 яну 2016 09:07,
19

Снимка: Булфото


Сурвакари излизат довечера в 53 населени места в Пернишка област. С песента на хлопките на над пет хиляди изпълнители, танцуващи около ритуалния огън, започва най-таченият зимен празник в региона. По хилядолетна традиция той се отбелязва в нощта на 13 срещу 14 януари на старостилния Васильовден.

Подготовката за "Сурова" продължава цяла година. Преди празника маските задължително се държат в тайна, за да изненадат всички и да запазят магическата си сила. Често костюмите тежат по над 50 кг, но всеки участник се стреми да покаже най-оригиналния. Колкото по-плашещи са ликовете, толкова по-голяма е силата им срещу злото.

Като излязат рано през нощта на единия баир, мъжете викат "Сурова-а-а-а!", за да ги чуе групата от другия баир, да тръгне и да се срещнат, разказа пред БТА етнологът Цветана Манова.

По думите й народният празник с маски, изпълняван в пернишките села носи името "Сурова", което е различно от речитатива " Сурва, Сурва весела година", употребяван при сурвакането. Преди половин век обичаят "Сурова" става основа на първия маскараден фестивал в Перник, който днес се радва на световна популярност.

Обичаят стана част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2012 година. Така българските обичаи в списъка са: Бистришките баби, нестинарството, тъкането на чипровски килими и пернишките сурвакари. А тази година пък от Перник се готвят да заснемат кадри от обичая.

Довечера в 53 села ще бъде запален голям огън, а маскираните мъже ще гонят злото. Групата по традиция се предвожда от водач в гвардейски дрехи, наричан бюлюкбашия. Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли - ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и други характерни персонажи. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве.

Традицията повелява, че колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили. Затова цялата нощ на старостилния Васильовден е съпроводена с оглушителен шум. Обредният танц се изпълнява в специален ритъм.

А в домовете пък трябва да присъства специална трапеза, с баница със сирене и праз, погача, свинска пача, туршия, вино и ракия. На сутринта сурвакарите ще започнат да обикалят домовете. Във всеки двор сурвакарите разиграват "сватба", символ на женитба, съюз и пълен дом с деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: СурваПернишко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всички, които плюят, препоръчвам да си бият два бързи шамара незабавно. ***.
13
1
 
7
 
! Отговори
до Турчин преди 8 години
Кой си ти, че говориш за българските обичаи? Я си гледай рамазаните и не се обаждай.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста по-ефектно от смотания хелоуин.
11
10
 
1
 
! Отговори
русофил преди 8 години
На кого му пука за тези езически ритуали. България е православна държава, ще се придържа към православието и ще върви напред с православна Русия!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А вчера имаше кукери и пред НДК, обаче мисля, че бяха сбъркали мястото. Трябваше да ходят да гонят злите сили пред Парламента. Че там е натрупана страшно негативна енергия и определено има нужда от пречистване.
9
5
 
2
 
! Отговори
атеисти и комунисти преди 8 години
*** Езичника... няма да немери покой с подобни абсурди....
8
5
 
4
 
! Отговори
у преди 8 години
Наистина огромна кретения. Пияни, зли, вулгарни *** навлекли парцали, накачулили кожи, препарирани животни, противогази, евтини китайски маски, и те били пазители на традициите. И бюлюкбашия. Отврат.
7
4
 
4
 
! Отговори
БГ реге преди 8 години
Прекрасните български обичаи ....... и задължително селската дружинка пияна - заляна, нагъл и гнусен поп, отвратителна, нацапотена, облечена с парцали булка, с визия на нещо довлечено от кучето от кофата за ***. Варварска история.
6
0
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Бил съм веднъж гост на Сурва в Перник - голяма лудница, уникална работа. Три дни се обикаля по цял ден, шествията не спират, има кукери от цял свят. Половинка вино лев, ракия - два.
5
17
 
1
 
! Отговори
ииииииииии преди 8 години
Ненормалници
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит празник на всички индианци !
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама защо в Перник бе ? Да минат в "Овча Купел", и другите бежански лагери ! Там са злите духове !!! Да не пропуснат и Банкя .....
2
19
 
4
 
! Отговори
от мен преди 8 години
Страшна кретения , ужас !!!! Отврат !
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези хора ще съхранят България, те са по достойни от всички там по върховете, които унищожават страната ни.