Най-студено тази зима – в Севлиево

Рекордните за тази зима -22 градуса бяха измерени в града
21 яну 2016 12:30, Красимир Ангелов
14
Най-студено тази зима – в Севлиево
Снимка: Булфото, архив

Рекордните за тази зима минус 22 градуса температура на въздуха са измерени тази сутрин в 7,20 часа в Севлиево, съобщи метеорологът Иванка Иванова пред БТА.

Още по темата

По думите й повече от седмица в града температурата не е била по-висока от минус 10 градуса, като вчера сутрин е била минус 21 градуса. Днес дори е по-студено с още един градус.

"Севлиево е в котловина и там често се наблюдават температурни рекорди и през лятото, и през зимата, тъй като въздушните маси се задържат по-дълго, отколкото в равнината и в планините", обясни Иванова.

Тази сутрин температурни рекорди за деня бяха регистрирани в Добрич и Русе, където бяха измерени съответно минус 15,5 градуса и минус 17 градуса.

Също тази сутрин бе измерена температура от минус 21 градуса в силистренския град Главиница, съобщиха от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Температурният рекорд за датата 21 януари в този град обаче е регистриран през 2010 година - минус 21,4 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Daniel Tsankov преди 8 години
DARVENA VAKANCIQQ!!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1947 г. в Трън е измерена най- ниската абсолютна температура в България -38,3.Но един градус какво е?
9
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Най-ниската температура досега -38 е измерена в Трън през 1947г., но в Кнежа, Севлиево и Ихтиман също са измервани температури под -35. При аналогични условия на температурни инверсии са измервани и най-ниските температури за населени места във Верхоянск и Оймякон в Якутия.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно!-37 беше през 2011 година,но както са написали по-долу Кнежа та Кнежа.Не в Кнежа,а в Севлиево е най-студено и най-топло!
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дай боже и -100 да има,да замръзне алчността
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там са редовните рекорди. Преди няколко години имаше по -30 и повече градуса, измерени там.
5
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 8 години
До АнонименВ затворените котловини през зимата се натрупва студен въздух и се образуват температурни инверсии, при които по околните баири и планини е значително по-топло. По тази причина в Севлиево, Кнежа, Трън, Ихтиман се измерват много ниски температури през зимата, в София същият ефект е по-слабо изявен, но се проявява осезаемо. В момента условията са благоприяти за температурни инверсии и нищо чудно в планините да е по-меко.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моята вила е в района, така че добре съм запозната с климата в Севлиево и напълно им вярвам. А горе в планината е сигурно още по-студено. Дано бабите и дядовците по селата са добре, че в тоя студ и в тия преспи доктор до тях не може да стигне.
3
0
 
7
 
! Отговори
дете на Орион преди 8 години
А Кнежа? Падат стигат до -30 зиме и до 45 лете.
2
1
 
5
 
! Отговори
маке преди 8 години
а при нас е +25
1
1
 
8
 
! Отговори
Бургас преди 8 години
Добре че тук спря да вали че на новата автогара тече отвсякъде като си навън. Навесите са малки , не предпазван от дъжда и никой не предприема мерки това да се оправи. Срам за кмета...