Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то

Кметът на Калофер: Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание?
Обновена: 28 яну 2016 09:32 | 28 яну 2016 09:30,
348
Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то
Снимка: Wikipedia

Жителите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове на МОН.

Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи.

"Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?", попита кметът на Калофер Румен Стоянов.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

"Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове. Сигурно ще се обединим с Карлово, Сопот и всички българи", допълни той.

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", коментира пред bTV Светла Йолова от местното читалище в Калофер.

Васка Стефанова е потомствена карловка. Разказва, че дедите й са се борили за Освобождението и пази икона, останала от времето, когато България пада под турско робство - напомняла й как са загинали предшествениците й.

Карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, как е бил опожарен градът през времето на страшното.

"Повечето къщи в града са били опожарени, а много хора - избити", разказва Васка. Тя и съгражданите й канят авторите на новите учебници да посетят домовете им, в които да намерят истинските факти за случилото се през тези пет века.

Десетки експерти, учители, а и не малка част от обществото настръхнаха от промените, предложени за обществено обсъждане от МОН.

Стигна се дотам, че образователният министър Тодор Танев да обяви, че за него лично робство е имало.

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", аргументира се той.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът.

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", зарече се Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
36
 
! Отговори
до skunka преди 8 години
Преди падане на България под турско робство населението и е било почти колкото на Англия или Франция!След 500г то си остава същото докато на двете държави вече е 10 пъти повече...Ти ми кажи сега дали е било съжителство?
5
2
 
31
 
! Отговори
ТИКВАТА и ЯНЕ ЯНЕВ преди 8 години
СЪЖИТЕЛСТВАТ, а останалите БЪЛГАРИ сме под КОЛОНИАЛНО РОБСТВО на САЩ
4
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робство = Съжителство + кланета + изнасилвания + кръвен данък + гаври + унижения + скотски ярем
3
1
 
51
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Според министерство на образованието и тая Кастрева излиза, че кмета изнасилвач е съжителствал с 16 годишната ученичка!? Да се чуди човек защо прокуратурата му повдига обвинения в изнасилване? Вън целия екип от министерство и да се пише нов академичен план.
2
6
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
КАРЛОВО СОПОТ КАЛОФЕР.----А ПАНАГЮРИЩЕ КАКВО СПИ КАКВО ОТ ТОВА ЧЕ НА ВЛАСТ И ТАМ СА ОТ ГЕРБ.-----ВЪПРОСА Е ОТ ОБЩОНАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ
1
64
 
9
 
! Отговори
skunka преди 8 години
К'во робство, бе? Вие знаете ли как живеят робите? Прадедите ни, ако са имали финансова възможност и желание, са могли да развиват безмитна търговия в цяла Европа и Азия. Робите имат ли 3-етажни къщи?Робите имат ли ханове?Робите произвеждат ли бойно униформи за армията?ГЛУПОСТИ.Цензурата на комунизма така ни е облъчила, импровизациите на Иван ВАЗОВ-КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ИСТОРИЯТА !?..прочетете Захари Стоянов - Записки по българските въстания - една голема, зелена книга. Човека се е бил..