Опасност от Зика у нас няма, но да внимаваме с комарите

Най-сигурни в борбата били спрейовете от аптеките
1 фев 2016 10:15,
9
Опасност от Зика у нас няма, но да внимаваме с комарите
Снимка: Reuters. архив

Засега в България няма опасност от разпространение на вируса Зика в България. Той се разпространява от комари, така че трябва да се внимава с тях, заяви пред БНТ проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, тропически и екзотични болести във ВМА.

Още по темата
Той обясни, че когато се затопли, най-ефективният начин за опазване от крвосмучещите насекоми са спрейовете, които се продават в аптеките. Професорът посъветва хората да си купуват по-качествени мазила, за да отблъскват комарите.

Попитан дали пръскането срещу насекомите е ефективно, експертът обясни, че държавата отдавна не се занимава с това, а общините наемат частни фирми.

"При една кампания за по-сериозно пръскане, ще има проблем с природозащитницните, които ще кажат, че така ще се убият растенията", добави Плочев.

В същото време днес предстои Световната здравна организация да вземе решение дали да обяви вирусът Зика за заплаха в глобален мащаб, тъй като вече е регистриран в 23 държави. Прогнозите са, че той може да засегне близо 6 милиона души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: БългариякомариЗика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 8 години
Това кметовете в общините да го прочетат. И крайно време е да започнат да пръскат против комари през лятото. А не да ни препращат да пълним джобовете на аптеките!!!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Членска карта 7Вярно е, че се наживяме и наслушахме, и натърпяхме на манипулации от злокобните човекомразски центрове, и им осигурявахме несметни печалби, но опасността си е опасност. Още повече, че ЗАСЕГА НЯМА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ - НЯМА ВАКСИНА. Е, и това може да е номер, та когато скъпоценният илач "най-после" се появи, да струва кило злато. Грозна е властта на мултимилиардерите, БЕЗМИЛОСТНА И БЕЗОГЛЕДНА Е, ненаситен е търбухът на съвременния мутрокапитал.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно спрейовете против комари не вървят и измислиха Зика.
3
1
 
8
 
! Отговори
Не е шега преди 8 години
АЛО, ОБЩИНАТА, ГОДИНИ НАРЕД НЕ ПРЪСКАТЕ СРЕЩУ КОМАРИ!!!АКО И СЕГА, ПРИ ТАЯ СМЪРТНА ОПАСНОСТ, ПРОДЪЛЖИТЕ ДА НЕ ПРЪСКАТЕ, ТАКА, КАКТО И НЕ МИЕТЕ ГРАДОВЕТЕ И ОСОБЕНО СТОЛИЦАТА, КОЯТО СЕГА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНО ЗАМЪРСЕНА ОТ ВЪЛНАТА ЗДРАВНО И КРИМИНАЛНО НЕИДЕНТИФИЦИРАНИ НАШЕСТВЕНИЦИ, НЕ НИ МЪРДА ЕПИДЕМИЯТА.СЛЕЗТЕ ОТ КОЛИТЕ, УПРАВНИЦИ, ВЪРВЕТЕ МЕЖДУ ХОРАТА И С ХОРАТА! МНОГО СЕ ВЖИВЯХТЕ ЗА БОГОИЗБРАНИ! ЛОШ ПРИМЕР СЛЕДВАТЕ, А ТОЙ И ВАС НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО ДОБРО! ВИРУСЪТ ЛЕТИ НАВСЯКЪДЕ!
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По -добре да има мъртви природозащитници-отколкото зараза по бременни и дефектни деца после-пръскайте здраво и по много пък природните ни ги оставете на народа...
1
4
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Това заглавие, ако е искрено формулирано, си е чиста провокация към Световната Здравно Организация, или както там се нарича Лекарската Мафия... Но по-скоро е етап от промиването на мозъците... Всичко ще завърши с закупуване на крупна партида, никому не нужна ваксина... И това е добрия вариант! Не дай Бог, да нагрочат кокошките и кравите на хорицата!От Ебола ни остана една носилка, покрита с найлон за стотици хиляди евро...