900 бука "паднаха жертва" на незаконна сеч в Етрополе

В горите там не се знае кой парцел на кого е
2 фев 2016 10:07,
8
900 бука "паднаха жертва" на незаконна сеч в Етрополе
Снимка: bTV

Прокуратурата разследва сигнал за незаконна сеч в Етрополе, над село Рибарица. Сигналът подал гражданин - Тодор Тодоров, а за въпросното сечище мъжът сигнализирал няколко пъти. Благодарение на него горските установили близо 900 незаконно отрязани бука.

Оказва се, че гората е собственост на църквата и отговорността е на близкия манастир. Информационни табели обаче липсват.

Според отец Емил незаконната сеч се дължи на грешка. "Има позволително за сеч, нали това ви казвам, но е издадено за съседния отдел. Дефакто грешката е в това, че ние сме добивали в друг отдел, а сме го изписвали в съседния отдел. Е, това е цялата грешка - техническа", твърди отец Емил пред bTV.

Кой ще плати за незаконната сеч и за неправомерно отсечените дървета не е ясно. Това трябва да реши прокуратурата, която вече разследва случая.

За 2015 година само в Етрополе има съставени 53 акта на безотговорни стопани на частни гори.

"Имотите са много. Малки имоти, но много, разпръснати и това е проблем за контролиране, тъй като не можем да поставим до всяко дърво горски инспектор. На практика голяма част от собствениците първо не знаят къде са им горите", коментира инженер Мартин Иванов от Регионалната дирекция на горите.

Често дърводобивните фирми изсичат много по-голяма кубатурата от тази, за която имат разрешение. За собствениците на горите пък е важно да вземат една определена сума от тази гора.

От скоро сигнали за незаконна сеч може да се подават и на телефон 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ДО 6 преди 8 години
ПИТАЙТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ И УЧЕНИТЕ, А НЕ ГОРСКИТЕ. НЯМА РЕГУЛИРАНА И ЕКОЛОГИЧНА СЕЧ. ТОВА Е ИЛЮЗИЯ. В ЕСТЕСТВЕНИ ЕКОСИСТЕМИ КАТО ГОРИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА ИЗОБЩО СЕЧ. ЗА ТАЗИ ЦЕЛ СЕ СЪЗДАВАТ ИЗКУСТВЕНИ ГОРИ.
4
0
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Отвори Гугъл Земя и се радвай на гледката!Но имай предвид, че някои снимки са 2-ра преснота и не отразявайт последните промени.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама и църквата ли започна да търгува с дървесина?!?!
2
0
 
13
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
ДОГАН НЕ СПИ МИЛИ СЪНАРОДНИЦИ...ТРЯБВАТ ПАРИ ЗА ИЗБОРИТЕ...А ГОРСКИТЕ И МИЛИЦИОНЕРИТЕ ЗА 20 ЛВ И НА МАЙКА СИ ГАЩИТЕ ЩЕ СМЪКНАТ.......
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от херувимки!