Бежанците у нас – кой е истински, кой не?

Чирпанлиев: Голяма част от идващите не са от конфликтни зони
Обновена: 4 фев 2016 15:07 | 4 фев 2016 14:22,
26
Бежанците у нас – кой е истински, кой не?
Снимка: Архив Reuters

Да се наемат преводачи, които да диференцират бежанците и мигрантите. Това предложи бившият председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По повод протестът на преводачите срещу него, той коментира, че всички преводачи, които са работили с Агенцията, са получили обезщетенията си и има нужните документи, за да го докаже.

"Когато бях шеф на агенцията, имаше няколко филантропски организации, които плащаха хонорарите, за които имам съответните документи, на всички преводачи, с които бяхме сключили договори. Но тези фирми и организации се оттеглиха по техни причини, след като беше сменено ръководството на агенцията. Става въпрос за това, че те всеки месец изплащаха по 10 хиляди долара, което е равно на 18 хиляди лева. Тоест за година изплатиха над 250 хиляди лева за преводачески услуги. Всички преводачи, които помолихме да работят за нас с разрешението на ДАНС, получиха обезщетенията си, за което имаме съответните документи, които можем да представим винаги", поясни Чирпанлиев.

Част от проблема може да се разреши, ако се направи диференциация между бежанци и мигранти, смята Чирпанлиев. Според него има начин те да се различат.

"Визирам това, че на границата на България по време на първите срещи, които се осъществяват с бежанците има преводачи, които са местни, сирийци, които долавят наречията. Това ми е обяснявано от представителите на свободна Сирия в България. Тези преводачи могат веднага да установят кой е бежанец и кой е икономически мигрант. Наистина голяма част от хората идват от Сирия, но не всички са от райони с военни действия", заяви той.

Над 60% от влезлите в България през 2015 г. са мъже, съобщи Чирпанлиев, цитирайки данни на ДАБ. По думите му само 13% са жени и 27% мъже, което означава, че свободни мъже, сами идват с деца.

"През 2015 г. ДАБ е приела 2391 бежанци, а е дала 5600 статута. За справка за 2014 г. са били 11 081 с 7000 статута", допълни той.

Изключено е българската граница да се затвори по каквато и да е причина, добави Чирпанлиев. Той направи коментара по повод изказването на министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата му с унгарския премиер Виктор Орбан да се затворят границите, докато не се устроят приетите бежанци.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете,ли,какво значи "бежанец"?Бежанеца се хваща и за сламка,за да се спаси.Хваща се за първата колиба,която му се предоставя,за първата мотика,за първото парче зема и започва да работи усърдно!!!Това е бежанец!Такъв бежанец е бил дядото на един мой близък приятел(този приятел сега е на 90 години),когато са бягали от ужасите на турския башибозук,през 1913 г.Почнали са с живот в колиби,някои в землянки,докато правителството ги оземли!И през това време,труд,труд...!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо толкова много усилия са насочени към решаването на проблема на пришълците, били те бежанци или не!? Седем страни от ЕС решиха кардинално въпроса, просто затвориха тотално границите си за нелегално идващи. Ние сме най-бедната страна в ЕС и какъвто и да е товар свързан с тези гнусни палчища към Европа ще ни прати не на дъното (защото вече сме там) а в тинята. Пенсионери, безработни, болни и т.н. за тях пари и "европейски ценности" няма. Работещите едвам връзват двата края... до кога!!!!???
9
0
 
23
 
! Отговори
7 преди 8 години
естествено, че тоя биклук няма да иска та се затваря границата - и той папа в момента от крадените парички дето ги взимат от залъка на българските деца да хранят пришълците
8
2
 
15
 
! Отговори
Скарлет преди 8 години
Нашествието на мигрантите е англосаксонското накаэание на Евросъюэа!!! Англосаксонците имат намерение, напълно да дестабилиэират Европа, да я раэрушат, эа да се стигне до там, че европейците да търсят помощ от Америка, както след Втората световна война!!!!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо е нужно да ги различавате? защо трябва да се осигурява вход на сирийци и афганистанци?! всичките ги спирате на границата и край.
6
0
 
27
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
По принцип според уставите на ООН, статут на бежанци могат да получават само в съседни на конфликта страни. От години се прави люта пропаганда с промяна на понятията. Реално по нито една междонародна договореност не сме задължени да приемаме когото и да било. Това проста са преки заповеди от господарите в Брюксел и от техните господари, дърпащи конците в Белия дом.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Ами вижте сега проблемът си е местен.Това си е тяхна работа.Ако местните им политици си бяха подавали оставките навреме и имаше избори това нямаше да се случи...Навсякъде в Африка има конфликти.Това означава ли ,че трябва да дойде сичкото Африка?
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежански вълни, що е то? отговор: Маскирани сухопътни войски.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама никой не ги кара насила да идват.Да си стоят там където са и това е.Било конфликтна зона.Ние ли сме им направили конфликтите ,кои им избираха управниците?Те си се гърмят колят и палят самостоятелно после баламурниците ги спасяват.Викам да сменим националният символ с един боклукчийски камион?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалка работа :/
1
0
 
13
 
! Отговори
Момо преди 8 години
"Бежанец у нас - кой истински, кой не" или "Бежанците у нас - кои истински, кои не"Очакваме включване от древноримските императори Батерий и Компаний.