Цял квартал варди статуя на Христос на Ванко 1

Хората направили подписка, защото са против премахването й
Обновена: 5 фев 2016 10:10 | 5 фев 2016 07:53,
23
Цял квартал варди статуя на Христос на Ванко 1
Снимка: в. Монитор

Жителите на цял пловдивски квартал скочили в защита на статуята на Исус Христос, с която е емблематично познат в цялата страна бившият хотел на Ванко 1 в Пловдив.

Хора от квартал "Гладно поле" направили подписка, в която обяснявали, че статуята, макар и католическа, била донесла само добрини на квартала. Те настоявали скулптурата да не бъде махана от сградата, съобщи в четвъртък при посещение на новия Център за управление на трафика в сградата кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той уточни, че инициаторите на подписката потърсили за съдействие и съкварталеца си Иван Стоянов, който е шеф на общинската фирма "Чистота", но той не се подписал на исканията им, обясни градоначалникът.

"За първи път чувам за подписка в защита на статуята на Исус Христос. Аз живея в този квартал и наистина не знам да има подписка", отрече през смях обаче самият Иван Стоянов пред "Монитор". 

Дилемата дали статуята на Христос да бъде оставена върху бившия хотел, или да бъде премахната, стои в публичното пространство от поне година и половина.

Първоначалните планове на администрацията бяха да махнат Исус Христос от покрива, като дори се обсъждаше как статуята щяла да бъде дарена на община Раковски.

Първите индикации, че статуята ще бъде бранена от живеещите наоколо, се появиха още през миналия август. На 25 август м.г. кметът Иван Тотев и зам. министърът на МРРБ Деница Николова дадоха старт на изграждането на центъра за управление на трафика.

Тогава към градоначалника се приближили двойка възрастни хора, които му казали, че кварталът иска католическата скулптура да не бъде премахвана.

"Моля ви се, не махайте статуята на Исус Христос", помолили те кмета Тотев, който в крайна сметка решил да се съобрази с желанията на живеещите в района.

В момента в бившия хотел на Ванко 1 е разположен Центърът за управление на трафика, а на първите етажи до няколко месеца трябва да се премести и районната администрация на "Източен". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
От квартала преди 8 години
Как само орезилиха квартала! Никаква подиска не е огласявана сред жителите му, един от които съм и аз! Още при започване на ремонтните работи стана ясно, че нямат намерение да я събарят. А толкова се надявах, че това нелепо нещо ще изчезне от гледката. То не само че няма естетическа стойност, но и не е символ на вяра, а на беззаконието и простотията. Бившият собственик на сградата беше осъден за сутеньорство, това ли ще бъде гордостта на квартала и кметството, което смята да се нанася там?
17
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Като махнете Христос,статуя на Робинзон Крузо ли ще сложите?Сигурно ще ви е по-естетична?!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи да тъпчем страната с бежанци и да се ислямизираме може,а статуя на Христос да остане на мястото си -не може!Къде отивате,бе продажници на народа си?!Какво ви пречи,разболяхте ли се от нея,обедняхте ли или какво?Темата замирисва на тази за промяната на учебниците и "турското съжителство"
15
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Наистина е най-добре първото решение. Статуята е по католически облик и е най-добре да не стои върху държавна вече сграда, а да бъде дарена на община Раковски (най-голямата католическа община в България). Ама тогава не знам Секирово и Генерал Николаево как ще си я разделят (двата големи от трите квартала на Раковски, които са бивши села и се мразят) Ще има "Ни муй, жъ муй" и т.н.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата...
13
1
 
4
 
! Отговори
Ме преди 8 години
Реатрдните "журналисти" отново избиха рабита със заглавие!
12
11
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Без да цитирам само ще напомня за безкрайността на човешката глупост, суеверие и простотия. Некъф си кич правел добрини на квартала... То бива, бива, ама...
11
5
 
8
 
! Отговори
Moskov преди 8 години
Mnogo si e hubabva statuqta na hristos.ne trqbva da se maha dori po golqma trqbva da napravqt
10
14
 
14
 
! Отговори
inatut преди 8 години
Целото пловдив е един кич.. а пловдивчанки - кички.. кичка до кичка..
9
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икона на кича - това е тази статуя.
8
5
 
16
 
! Отговори
Фен преди 8 години
Ама толкова ли сте прости ,елементарни бе хора? Възможно ли е по нито един въпрос да няма съгласие в тая държава? Е какво ви пречи статуята?и какво се правите на по вярващи от Папата понеже статуята била католическа- *** сте и злобари!
7
5
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 7Напротив- статуята на върха на хотела си е много на място и показваше символиката на тази сграда като хотел- да разпериш ръце и да се почувстваш свободен и отпуснмат за момент докато си в нея!
6
1
 
8
 
! Отговори
Мунч0 преди 8 години
До Mr.STARBUCKS"Красив ум", Альошата е паметник и символ и като такъв вече хората в Пловдив решиха да остане.
5
4
 
12
 
! Отговори
селян с коело преди 8 години
Добре че беше Ванко да ви остави сграда, иначе къде щяхте да набутате писарушките ,като от 20 години само продавате , А за подобна фигура има по подходящи места , на покрива на хотела е нелепо ,
4
5
 
8
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Shto za hora ste bre??!! Tova e arhitektura,dizain i neshto dobro za hristiyanska Bulgaria...zashto shte ya mahate,komunisti mrusni???? Vas tryabva da mahnat ot upravlenski redici
3
9
 
36
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
И какво ви пречи статуята, бе? Значи ако беше хотел на Делян Пеевски или Тиквата изобщо нямаше да има такъв казус. Нали така? Оня *** Ванко 1 не е собственик на сградата вече...по тази логика щом ненавиждате Ванко 1 , съборете и цялата му БИВША сграда, не само статуята, ОВЦЕ!
2
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статуята била направила само добрини за квартала ...Имате ли коментар на подобни щуротизми ;)
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
''за да не бъде статуята съборена''-И бежанци ли назначавате на работа при вас?