Лекар за война се стяга! Как се изражда бебе на свещи

За д-р Бакърова, която даже е яздила кон, за да стигне до пациент
26
Лекар за война се стяга! Как се изражда бебе на свещи
Снимка: bTV

През 25-годишната си лекарска практика общопрактикуващият лекар д-р Снежана Бакърова е израждала бебе на свещи и на поляна, яздила е кон, за да стигне до пациент в критично състояние. Причината за интересните й условия на работа е, че тя е единственият лекар за 32 населени места в Смолянска област.

Историята й е нагледен пример за липсата на лекари в България. В излязла наскоро класация страната ни се нарежда на 31-во от общо 35 места по достъп до здравна грижа в Европа.

Д-р Бакърова работи седем дни в седмицата, от сутрин до вечер. Често се отзовава и на спешни повиквания, дори през нощта.

"Сблъскваме се с всякакви ситуации - ежедневно има спешни, неотложни състояния. Няма как да си изберем пациентите. Тук каквото се случи като болест, ние трябва да отговорим на изискванията на пациентите", коментира тя пред bTV.

Един от най-признателните й пациенти е Снежана Делчева. Преди 17 години в малките часове д-р Бакърджиева изражда сина й у дома, защото пътят до Смолян е труднопроходим.

Пациентката разказва, че мъжът й отишъл до къщата на д-р Бакърова в 2 часа през нощта, а тя веднага се отзовала. Днес екстремната ситуация звучи като шега. Нищо, че тогава дори токът угаснал.

"Ако кажа, че съм била спокойна, ще излъжа", коментира д-р Бакърова. Разказва, че се наложило да сложи обикновена щипка на пъпната връв.

Пред кабинета на докторката винаги има пациенти, а още стотици я чакат в съседните села. Проблемите възникват още по пътя до тях, защото са много трудно проходими, особено при зимни условия.

Така и работата я принуждава за първи път да се качи на кон. При спешно повикване от пациент, тя тръгва с колата си към едно от смолянските села. В един момент обаче пътят свършва и я оставя пред горска пътека.

"Трябваше да ходя или половин час пеш до селото, или с кон, както ме беше посрещнал сина на пациента. Нямах избор и за първи път през живота си яздих кон. Така стигнах до тежко болния", споделя тя.

Често в селата родопската лекарка приема пациенти в импровизирани кабинети. Освен в тях обаче, тя е вършила работата си и на доста по-нестандартни места.

"Това е един от моите случаи в практиката, който никога няма да забравя. Случи се на 8 май, 2002 г. Наложи се да водя израждане на една поляна и до последно не се знаеше какъв ще бъде изходът”, разказва Бакърова.

Тогава тя транспортирала жена в напреднала бременност към болницата в Смолян. Раждането обаче започнало още в колата.

"В един момент жената каза: "Не мога, докторке, започвам!". Отбихме и раждането започна. В такъв момент нямаш време да мислиш дали се страхуваш. Трябва да действаш по адекватен начин", коментира родопската докторка.

Разказва, че винаги си спомня за случая, когато минава покрай мястото. По онова време дори не е могла да се обади по телефона, защото все още нямало обхват.

Д-р Бакърова споделя, че не лесно да практикува в район, който е толкова труднодостъпен. Работата на лекаря на село се различава от тази колегите му в града, смята тя.

Определя дейността си като война на предния фронт. Въпреки това "ако можех да върна времето назад, пак бих избрала да бъда лекар", допълва родопската лекарка.

По думите й всичките й усилия, хвърлени през годините, са си стрували. "Понякога ти стига да видиш усмивката и признателността на човек, който оценява това, което правиш. Това е малка награда да продължиш напред", смята д-р Снежана Бакърова.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
възхитен преди 2 години
Това са българските лекари в действие!!!

господ здраве и дълъг личен и професионален живот да им даде!!!
22
1
 
0
 
! Отговори
пешо преди 2 години
днес.бг, а стига вече с тия тъпи заглавия. на всеки 20 публикации има някой дето за бой се стяга... не ви ли втръсна вече??
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен
Хахаха ето затова ти продаваш на лафка, а те са завършили медицина и са лекари. И ТЕ знаятят, че когато кашля човек не му се предписват антибиотици веднага, а когато трябва. Ти си гледай ЛАФКАТА и остави на ЛЕКАРИТЕ да лекуват те за това са учили. Имаме много добри лекари в БГ ...и "много знаещи" пациенти ...;)))
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дони

Ама така е, на общопрактикуващите трябва непрекъснато да им се натяква че са администратори и че работата им е да раздават направления, а като отказват - бой, какво разбират те, какво като са завършили медицина. Ама-ха. Аз продавам на лафка и знам че като кашля човек трябва да му се изпише антибиотик, а джи-пи-то ми не знае, изписва ми някакви други лекарства.
19
0
 
2
 
! Отговори
Дони преди 2 години
Абе Анонимен 18...Ако живееш на 50 километра от най близката боница, как ще се лекуваш? Тези лекрии по селата с по 3000 - 4000 пациента, глобявани постоянно от здравната каса за 1 доза инсулин в повече и ги глобяват всеки месец ....трябва да им нарисуват икони ....3 години гледах как жена ми изнемогва и за щастие имах възможност и я спрях ....
18
0
 
4
 
! Отговори
Дони преди 2 години
Това не е от вчера. Браво на докторката. Моята съпруга е лекар и ние бяхме така още в 2005 година. Идваха да я взимат с каруци, израждала е дете в градинката до училещето . Глобяваха я от Здравна каса всеки месец и след 2 години ние казахме СТИГА...НИЩО не се е променило от 2005.....Затова няма лекари в България..За съжаление както гледам няма и да има...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е истински герой,не от филмите ! поколон !
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе туй са глупости, те общопрактикуващите имат само административни функции.
15
2
 
0
 
! Отговори
Dr MZ преди 2 години
Mnogo hubavo, daje hvala na takiva lekari......no veche sme 21 vek-za kakva kachestvena medicinska pomosht govorim na polyanata! A problem e kolko dale4e se namira bolnicata v Smolyan-zakriha se obshtinskite bolnici, a tam imashe uslovia za lechenie na razlichni zabolyavania!
14
0
 
16
 
! Отговори
орден преди 2 години
Тази жена е за орден Стара планина и допълнителни парични бонуси, а не измислените кабинетни лекарчета по градовете, дето те преглеждат от 5 стъпки растояние. И диагнозите им са уникално банални ,а основна причина е стреса. На жена с родилна треска- диагноза грип, на мъж с апандицит - ентеровирус и т.н. Дето гледат рентгеновите снимки и не могат да разберат кое е ляво и кое дясно. Дето не те лекуват ами чакат да са финансово стимулирани за да приберат парите и дадат рецепта. Възмездие ще има.
13
0
 
8
 
! Отговори
До cat преди 2 години
Абсолютно съм съгласна! Другото ми любимо е "Свърших направленията! Ела другия месец!" Пък до другия месец, я имаш нужда от направление, я не...
12
0
 
32
 
! Отговори
cat преди 2 години
Тази Доктор Куин лечителка е свършила през живота си повече работа за хората, отколкото половината нафърфорени лекари из Софийските кабинети, с бели колосани престилки, които ти казват на +40 градуса- Запиши си час и ела другата седмица, че съм много зает.Пък ти дали ще си жив дотогава, Господ да ти е на помощ!
Да е жива и здрава, истински лекар с призвание!!
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле! Тази прилича на д-р Куин Лечителката! Смела жена! Да се благодарим, че още има такива като нея.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но за всички които спазват, Хипократовата клетва.Поклон от нас.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от най-признателните й пациенти е Снежана Делчева. Преди 17 години в малките часове д-р Бакърджиева изражда сина й у дома, защото пътят до Смолян е труднопроходим.

Има такива случай като този при които после им отнемат правата.Така че лекарите се чудят дали наредби да спазват или Хипократовата клетва
8
0
 
34
 
! Отговори
Елена преди 2 години
Поклон пред тази ЖЕНА. Истински човек и лекар !!!
7
3
 
0
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Заглавието "Снегорин за снежен бой се стяга" по-рано днес беше забавно. Ако се използва във всяко заглавие става тъпо.
6
2
 
29
 
! Отговори
петручио преди 2 години
Да, тази лекарка е истински човек, тя не е забравила хипократовата клетва и се бори за здравето на хората.....но множеството ДП-та са само администратори, които гледат само как да изкарат повече пари от пациентите си, например: при нужда от направление за постъпване в болница пропускат някой документ за да се наложи повторно посещение и респективно повторно заплащане на такса......а за тези в болниците всички знаем.
5
0
 
33
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Добре,че има и такива лекари.Бог да я пази!
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След завършване на вишуто поне 5 години бачкане по разпределение.