Премръзналите мигранти – в стабилно състояние

Мъж и жена ще останат още няколко дни в Реанимация в МБАЛ-Бургас
Обновена: 7 фев 2016 12:12 | 7 фев 2016 12:01, Красимир Ангелов
84
Премръзналите мигранти – в стабилно състояние
Снимка: Булфото

Премръзналите мигранти, които снощи бяха транспортирани в МБАЛ-Бургас от околностите на Малко Търново, са в стабилно състояние, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев.

Още по темата
Той уточни, че в късните часове на събота вечер в Спешното отделение на Бургаската болница са приети общо 15 души с различни степени на измръзване – предимно на краката. 11 от тях са деца, а останалите 4 са възрастни. При приемането им веднага е сформиран екип от реаниматори, хирурзи и детски лекари, които преглеждат пациентите.

Четири от децата  са хоспитализирани в Отделението по обща хирургия, шест са настанени в Детско терапевтично отделение и едно в Отделението по гастроентерология. Всички  са в стабилно състояние, като едно  от тях е с по-тежка степен на измръзванe, но вече е добре и също няма увреждания по краката.

"В 02:00ч. през нощта в МБАЛ-Бургас са транспортирани мъж и жена, които са намерени по-късно. Заради хипотермията те са били в критично състояние и са приети в Реанимация в кома. Под интензивните грижи на лекарите, пациентите вече са стабилизирани и са контактни", посочи д-р Матев.

По думите му двамата ще останат в болницата още няколко дни, докато се възстановят напълно. Децата пък най-вероятно ще бъдат изписани в рамките на утрешния ден.

В Катедра "Съдебна медицина" са транспортирани телата на двете починали жени, които са намерение в същия район. Едната е на видима възраст около 16 години, а другата около 30. Предстои да бъде извършена аутопсия.

Същевременно МВР публикува официална информация за случилото се събота. Към 17.40 часа вчера граничен наряд от ГПУ-Малко Търново е забелязал група от 19 души в района на местността "Бърдце" в Странджа.

Снежната покривка достигала 50 см, а хората били във видимо влошено здравословно състояние. Веднага са започнали спасителните действия на екипите, поради тежките планински условия и състоянието на откритите чужденци, се наложило те да бъдат пренасяни на ръце до палатка на граничния наряд, за да им се окаже първа помощи и да бъдат изведени до път, достъпен за изпратената от ГПУ-Малко Търново високопроходима техника.

Организиран е превозът им от два автомобила на ГПУ и една линейка на ЦСМП. На място пристигналият медицински екип е установил смъртта на момиче на видима възраст около 14 години и на около 30-годишна жена, съобщава МВР.

Благодарение на бързата реакция на граничните служители останалите 17 от пострадалите, сред които четирима мъже, три жени и 10 деца, са спасени и настанени в болница. Чужденците са без документи за самоличност, по първоначални данни - граждани на Ирак и Афганистан. Те вече са под лекарско наблюдение. От "Червен кръст" - Бургас са осигурени хранителни продукти и помощ за пострадалите чужденци.

Предстои установяването на тяхната националност и начинът на преминаването им на територията на страната ни, съобщава вътрешното ни министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не са лекувани в ПазарджикНали леглата там били в много повече
34
1
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Не обиждай на "***"Ти пък си Кириак Стефчоф от " Под игото"
33
0
 
25
 
! Отговори
fd преди 8 години
На ръце ги пренасяме вече...
32
0
 
33
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
"се наложило те да бъдат пренасяни на ръце..." Вече и на ръце ли ги носим ''бежанците'', за да могат утре за благодарност да ни резнат главите и да изнасилват децата ни! На границата-разстрел нищо друго не може да ги спре!
31
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега искам да разбера кой ще им плаща на тия за престоя в болницата Аз живея в чужбина, не се осигурявам в България, но като съм в България и ми се налага доктор си плащам, на тия кой ще им плати. Ако нямат пари, ще чистят към някоя община паркове и градинки, докато си покрия всичко разходи+самолетният билет и направо от където са дошли
30
1
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
А аз исках да допълня накрая думите на Дългия, ако бях в тази зала: Г- Трифонов, народа го е страх до такава степен, че ако изкрещи нещо на улицата се притеснява дали ще го помислят за луд... Да изкрещи каквото мисли за тези горе и в какво са ни превърнали...Страхът ни прави това което сме в момента!Чао, г-н Трифонов!
29
0
 
42
 
! Отговори
Студ преди 8 години
Светът се обърна в главата на долу. Възрастни хора умират от глад и студ в разрушените им къщички на село, никой не го е еня за тях, макар че цял живот са работили и плащали данъци, а на нелегално преминаващите границата се предоставя всякакъв сервиз. Криворазбрана цивилизация ли е, какво е?
28
0
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 34Впрочен Дългия преди няколко дни беше във Варна и зададе този въпрос на препълнената зала: Защо да е излишен този референдум? Никой не може да ви помогне, ако сами не схванете, че вие можете да промените нещо в тази държава, а не да гледате отстрани някой друг да го свърши вместо вас. Обществото променя съдбата си...
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо рИвете,бе?РИвете,че "тая държава" не е Тая Държава,която си мислите,че е ваша!Ами,защи само рИвете,ами не вземете да направите от "тая държава",Вашата Държава"!Ама за това трябва,не реване по кюшетата на телевизора,или Интернет, а масово излизане на улиците и помитане предателската управленска плява,която само изпълнява чужди интереси - не вашите!Ама ,за това се иска "здраво дупе", на безкраен хленч!
26
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До Стоян Стоьенчо, по презумция съм християнин, но не вярвам в Господ и в Христос и там каквото го наричаш.Други въпроси, бат Стоьене?
25
22
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Все още не съм срещал българин който да е чел Бибилията!По презумпция сме"християни"!
24
1
 
25
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Тези, които са ги намерили и са им оказали помощ, трябва да бъдат уволнени!!!
23
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** *** със тази си злоба си обречен,хората помагат на кучета,тези са хора бе хай....
22
0
 
35
 
! Отговори
неполиткоректен преди 8 години
За премръзналите и умрелите от студ българи - нищо разбира се. Не е политкоректно.Даже давай цензура да налагаме, че поставяме правителството в неудобно положение и поставяме под въпрос ресурсите, които се изземват от гладния, беден и премръзнал български народ за да се обслужват нарушители на държавните граници.
21
0
 
44
 
! Отговори
WTF????????????????? преди 8 години
Преди месец, възрастни българи умряха в дома си от студ. Хора, които цял живот са плащали данъци в тази скапана държава!!!! Дори да не са работили 1 ден, пак са плащали ДДС за всичко, което са си купували. И така цял живот. Какво направи за тях България?????Защо едни нелегални потенциални терористи, с чужда за нас религия, минават спокойно границата и за тях се харчат милиони? ЗАЩО? За да може Тиквата да се снима с бабичката Меркел?
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 20Ти говориш с какво повече са от нас тия, че се възползват от скапаната ни система! Аз ти казвам: Подвизават се на закона за здравеопазването- че всеки нуждаещ се от спешна медицинска помощ, не плаща. Какво се оказва- аз съм влязъл незаконно в чужда държава, и понеже съм премръзнал тази държава трябва да ме лекува- защото ми е спешно положението( не думайте бре) , мен-който нямам никакви здравни осигуровки в ЕС.Направо ми се повръщаПлащайте на Москов още здр осигуровки. Овце!
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ива Иватта президент!
18
0
 
18
 
! Отговори
Иронийчо преди 8 години
Пфу, успкоих се, че са добре.
17
1
 
10
 
! Отговори
65489 преди 8 години
Каквато ни е държавата, такива са ни и имигрантите.Ние сме стабилни и на нас ни трябва стабилност!!!
16
0
 
33
 
! Отговори
М.М преди 8 години
Коя фондация или НПО щедро финансирани с американо-арабски пари ще плати сметката за лечението им, а?