Премръзналите мигранти – в стабилно състояние

Мъж и жена ще останат още няколко дни в Реанимация в МБАЛ-Бургас
Обновена: 7 фев 2016 12:12 | 7 фев 2016 12:01, Красимир Ангелов
84
Премръзналите мигранти – в стабилно състояние
Снимка: Булфото

Премръзналите мигранти, които снощи бяха транспортирани в МБАЛ-Бургас от околностите на Малко Търново, са в стабилно състояние, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев.

Още по темата
Той уточни, че в късните часове на събота вечер в Спешното отделение на Бургаската болница са приети общо 15 души с различни степени на измръзване – предимно на краката. 11 от тях са деца, а останалите 4 са възрастни. При приемането им веднага е сформиран екип от реаниматори, хирурзи и детски лекари, които преглеждат пациентите.

Четири от децата  са хоспитализирани в Отделението по обща хирургия, шест са настанени в Детско терапевтично отделение и едно в Отделението по гастроентерология. Всички  са в стабилно състояние, като едно  от тях е с по-тежка степен на измръзванe, но вече е добре и също няма увреждания по краката.

"В 02:00ч. през нощта в МБАЛ-Бургас са транспортирани мъж и жена, които са намерени по-късно. Заради хипотермията те са били в критично състояние и са приети в Реанимация в кома. Под интензивните грижи на лекарите, пациентите вече са стабилизирани и са контактни", посочи д-р Матев.

По думите му двамата ще останат в болницата още няколко дни, докато се възстановят напълно. Децата пък най-вероятно ще бъдат изписани в рамките на утрешния ден.

В Катедра "Съдебна медицина" са транспортирани телата на двете починали жени, които са намерение в същия район. Едната е на видима възраст около 16 години, а другата около 30. Предстои да бъде извършена аутопсия.

Същевременно МВР публикува официална информация за случилото се събота. Към 17.40 часа вчера граничен наряд от ГПУ-Малко Търново е забелязал група от 19 души в района на местността "Бърдце" в Странджа.

Снежната покривка достигала 50 см, а хората били във видимо влошено здравословно състояние. Веднага са започнали спасителните действия на екипите, поради тежките планински условия и състоянието на откритите чужденци, се наложило те да бъдат пренасяни на ръце до палатка на граничния наряд, за да им се окаже първа помощи и да бъдат изведени до път, достъпен за изпратената от ГПУ-Малко Търново високопроходима техника.

Организиран е превозът им от два автомобила на ГПУ и една линейка на ЦСМП. На място пристигналият медицински екип е установил смъртта на момиче на видима възраст около 14 години и на около 30-годишна жена, съобщава МВР.

Благодарение на бързата реакция на граничните служители останалите 17 от пострадалите, сред които четирима мъже, три жени и 10 деца, са спасени и настанени в болница. Чужденците са без документи за самоличност, по първоначални данни - граждани на Ирак и Афганистан. Те вече са под лекарско наблюдение. От "Червен кръст" - Бургас са осигурени хранителни продукти и помощ за пострадалите чужденци.

Предстои установяването на тяхната националност и начинът на преминаването им на територията на страната ни, съобщава вътрешното ни министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AMI DA IM OTRGAT PREMRAZNALITE KRAKA I DA GI PODARIAT NA TURZIA.
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Афганистан е топло. под бурката - още повече.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости говориш -9! Рускините не ходят на дискотеки, те стрелят с калашници.
12
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В статия по-рано писаха,че групата била от Афганистан!!Къде е Афганистан,къде е България??Колко сухо кихна тази група за своето придвижване на трафиканти,че да се отзове премръзнала в държавата ни??И след цялото това плащане България и осигурява БЕЗПЛАТЕН хоспитал на премръзнали!!След като има пари да си плати целият преход на черно,защо ние трябва да им осигуряваме престой,храна,здраве,топло,студено БЕЗ ПАРИ??Ние ли сме най-големите балъци??
11
0
 
52
 
! Отговори
дам преди 8 години
Как да е наричат 16 годишната , като е била с четирите си деца и 3-мата им бащи .Дали в болницата са проверили дали са здравноосигурени или и те като нашите роми минават по клинична пътека ВИП с гриф спешно и плащат 00 левас , а българите им търсят за 5 години назад вноските и плюс това пари на ръка на санитаря , сестрата , доктора , втория доктор
10
0
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 6Нагледен пример: оня мустакат плондер- български полицай носи куфарите на английският наркоманизиран Рамбо. И тоя полицай ако има съвест и достойнство би напуснал МВР..след като си преосмисли поведението в този случай. К'во повече да коментираме?!
9
3
 
45
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Затова сме го докарали до самото дъно.Руснаците онзи ден хубаво наобразовали тумба ***,която тръгнала да пипа рускини в дискотека,а тук вместо поне да ги шутираме обратно,им даваме втори живот,който след това ще отнемат.Колко сме продажни,жалки и наивни.
8
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на мен ще ми разбиват камък в бъбрека след седмица за 1500 лв. ,но явно те повече са работили и са плащали данъци за БГ,на тях ще им е безплатно.
7
0
 
41
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Ба му майката.С каква скорост,координация и желание са поели гнидите за лечение.За резачите на глави и бомбаджии -първокласно според възможностите на страната лечение,а за българите заплахи да платим тъпите здравни вносни,безбожно скъпо и често завършващо в хоризонтално положение "лекуване" и пръстови отпечатъци.И да спрете да наричате 14 годишното жена,нещастници!
6
0
 
56
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Едно време ако войник граничар допусне незаконно влизане в България , го чакаше години затвор .Сега граничарите са ни като стюардеси , посрещат ги , дават им храна , карат ги до болница , после ги настаняват в центрове , въобще първа класа обслужване .А по улиците хиляди българи ровещи по кофите и на всичкото отгоре щели да ги глобяват , че цапали
5
0
 
37
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
На мене преди да ме излекуват ми казаха цената ! Склонен съм да плащам за трапове на тези войни на Алахха , но не и за да живеят ! За благодарност може да се взривят в болницата !
4
1
 
34
 
! Отговори
еди кой си преди 8 години
Кой ще плати???
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов защо като са ги хванали на границата е трябвало да ги карат чак до Бургас в болница , няма ли болници по близко до турската граница... или просто нищо не струват .Както преди дни се случи с учителите , отиват линейки да ги вземат от Македония , за да ги докарат в Пирогов ...Смешната ти реформа нищо не струва ... точат се милиони и милиарди , а всичко живо се лекува в 5 Болници в България , останалите точат ли точат.
2
0
 
45
 
! Отговори
Orban преди 8 години
Господа, докога ще ни замивате с престъпници, преминали нелегално границата ни и настанени в наши болници? Имат ли някаква здравна карта, която да покрие разноските по престоят им в болницата?Защо трябва да им се осигурява лечение?
1
1
 
39
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Москов, за колко години назад да си платя здравните осигуровки? За 5?Хуквам към НОИ веднага, че ще вземат да спрат промоцията ти твоите хора.