Удар: Дядо брои 21 хил. лв. за "залавяне" на измамници

Русенецът оставил парите в кошче за боклук
63
Удар: Дядо брои 21 хил. лв. за "залавяне" на измамници
Снимка: архив, Ройтерс

Възрастен мъж от Русе даде 21 000 лева на телефонни измамници, обяви днес директорът на русенската полиция комисар Теодор Атанасов.

На телефона на дядото се обадил мъжки глас, който се представил за "майор Стефанов". Той обяснил, че ще се организира акция за залавянето на телефонни измамници. Възрастният мъж трябвало да остави пари на определено място, за да се заловят престъпниците.

Човекът се усъмнил и решил да позвъни на тел. 112, за да провери дали има майор с подобно име, но измамниците не затворили линията. Разговорът продължил женски глас, който се представил за оператор от тел. 112, като обяснил на възрастния мъж, че има такъв служител.

Така русенецът отишъл до банката. Преди това обаче измамниците го предупредили, че ако от там откажат, да заяви на служителите, че парите му трябват спешно за имотна сделка.

Обяснено му било, след като изтегли парите, да ги постави в кошче за кучешки екскременти на бул. "Цар Освободител" и да бяга бързо, тъй като ще има стрелба, предаде БТА. Мъжът разбрал чак късно вечерта, че е измамен и вчера подал сигнал в полицията.

Атанасов обясни, че през миналата година в Русенско са извършени 115 телефонни измами за повече от 290 000 лева.

Той каза още, че за съжаление разкриваемостта е ниска - малко над 10%. Сред тях са телефонни измамници, които са осъдени и са в затвора, тъй като през 2014 г. са взели 27 000 лева от възрастен човек.

Заместник-директорът на полицията Илиян Енчев обясни, че много трудно разследващите стигат до самите извършители, като обикновено по-често се залавят т. нар. "мулета".

"Използват много сложни схеми с няколко човека. Отделно жертвите на телефонни измами сигнализират в полицията със закъснение, притесняват се да кажат дори на близките си. Това затруднява работата ни", каза още Енчев.

От полицията обясниха, че са предприели редица мерки срещу телефонните измами, разлепени са брошури по входовете на блоковете, организират са беседи. Въпреки това се намират лабилни възрастни хора, които се поддават.

Имало е случаи, при които от банките са звънели в полицията и така са предотвратявани измами.

Енчев призова младите хора да разговарят с по-възрастните си родители и да им обяснят за този вид престъпление.

Атанасов коментира, че полицейски инспектори ще обикалят клонове на банки и ще предупреждават служителите, когато има възрастни хора, които искат да теглят по-големи суми, да имат предвид, че може да става въпрос за телефонна измама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
21
 
! Отговори
един друг преди 8 години
Да се назначи проверка на доходите на пенсионера. От къде има 20 хилки при положение, че се са им ниски пенсиите и "едвам свързват двата края".
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли да са бедни хора, които разполагат с десетки хиляди лв за джобни пари?
23
2
 
7
 
! Отговори
Вуйчо преди 8 години
Провинциалисти има по цял свят, а ти си комплексар.
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червени каскети, нали все се пишете бедни? Ето доказателство, че Орешарски ви е раздал 5 млрд на ръка от заема, кийто той взе.
21
0
 
1
 
! Отговори
един друг преди 8 години
"парите" исках да напиша (не "вратите")
20
4
 
6
 
! Отговори
един друг преди 8 години
Намалете ги вече тези пенсии де. Не разбрахте ли, че пенсионерите не знаят какво да си правят вратите. Хайде спестете им проблемите. За тяхно добро е.
19
1
 
10
 
! Отговори
рр преди 8 години
Найстина тези хора нямат пари за хляб .От къде ги вадят тези пари..Баба дядо всеки ден хвърлят пари по 10/20 хиляди..
18
3
 
29
 
! Отговори
Гатанка преди 8 години
За хлебец 1 левче няма, гладен и бос ходиЗвъннеш ли му по телефона, 20 бона в кошчето хвърляЩО Е ТО?/български пенсионер/
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе нали песионерите все реват, че много бедни, нямат пари за хляботкъде ги взимат толкова пари да ги хвърлят по кошчетата и през терасите на измамниции едните лъжат и другите лъжат, а най-много пенсионерите лъжат че бедни
16
11
 
7
 
! Отговори
шест въпроса преди 8 години
Ама то по същият начин сега учиндолския дългуч ще измами доста народ че,с един кух референдум ще оправи държавата.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Борислав 14Това е завинаги!!Вие сте прости и премиера ви е *** ........и те така.
14
3
 
12
 
! Отговори
пенсионер в софия преди 8 години
липсват ми измамниците от пролетта не са се обаждали, скучно е без тях
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКЪЛ МОРЕ ГЛАВА ШАМАНДУРА!!!!!!!!!!!!!!ЗАРАДИ ТАКИВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ ДА НИ УПРАВЛЯВА БУДАЛИСОВ
12
2
 
25
 
! Отговори
Чубака преди 8 години
"От полицията обясниха, че са предприели редица мерки срещу телефонните измами, разлепени са брошури по входовете на блоковете, организират са беседи."Абе те полицаите, хубаво са РАЗЛЕПЯЛИ БРОШУРИ и са ОРГАНИЗИРАЛИ БЕСЕДИ, но това някак си, не изглежда като дейност, от която човек много се стресира и на 40 г. трябва да се пенсионира С ДВАДЕСЕТ ЗАПЛАТИ!!! Ето например, има едно село до Варна, казва се Игнатиево, където живеят основно телефонни измамници. Там защо не ходи полицията?
11
1
 
31
 
! Отговори
Аааа преди 8 години
Ей *** народ бе. Много ***
10
1
 
19
 
! Отговори
Борислав преди 8 години
Скапаната дьржава,скапаната полиция и скапания сьд,..докога ще продьлжава това???
9
2
 
30
 
! Отговори
Владо преди 8 години
Както се знае от къде са повечето джебчийки в България-Игнатиево,така се знае от къде са и повечето ало-измамници-Ч.бряг,Левски,Г.Оряховица и др.Истината е,че държавата има необходимия потенциал да се справи с тези измамници,но...не им се занимава с обикновените хорица.Имат по-важни дела,да "усвояват" субсидии,еврофондове и т.н.Някой беше казал,че не държавата си има мафия,а мафията у нас си има държава...достатъчно е да ни видиш премиера и ще ти стане ясно за какво става въпрос.
8
4
 
17
 
! Отговори
иво преди 8 години
Един от начините е да поставят пенсионерите под запрещение. Ако искат да теглят пари от банка, да ходят с придружител.
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАП няма ли да го разследва сумата е много над 10 хилки?
6
3
 
17
 
! Отговори
здрасти преди 8 години
как да се решат проблемите с телефонните измами - като започнат да съдят заедно с измамниците и балъците.. на дъртия трябваше да му кажат като оставя парите в кофата за *** да е гол по *** и на токчета.. хахахахахаха.. така и така са го минали ***.. поне да се посмеем от сърце на ***