4,5 пъти повече безработни роми от българите

Всички обаче са равни по брой GSM-и и кабелна телевизия
76
4,5 пъти повече безработни роми от българите
Снимка: Булфото, архив

Ниският образователен ценз на ромите в Шуменска област е основен проблем на общността, по който трябва да се работи. Това бе отчетено на днешното заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси.

По данни на директора на Териториалното статистическо бюро Атанасула Настева едва 0,4 процента от ромите в Шуменско имат висше образование, а висшистите от български и турски произход са съответно над 22 процента и над 4 процента.

Според представените от нея данни 1,6 процента от ромите до 19-годишна възраст в областта никога не са посещавали училище, при турската общност този процент е 0,5, а при българите - 0,2 на сто.

Съществена причина за безработицата сред ромската общност в региона и в страната е липсата на компетенции и образователен ценз, бе отчетено на заседанието.

Наетите на работа роми са 4,5 пъти по-малко, в сравнение със самоопределилите се като българи, и три пъти по-малко, в сравнение с определилите са като турци, отбеляза Настева, цитирана от БТА.

По думите й има само два показателя, по които няма "разминаване" между трите основни етнически групи в България - дял на домакинствата с кабелна телевизия и с мобилни телефони.

По данни на заместник-областният управител Селиме Кърджалиева ромите, които не са завършилите начално образование в Шуменско, също са много.

Най-висок е делът им в община Никола Козлево - над 10 процента, и в общините Каолиново и Венец - около 8,30 процента.

Според представените от нея данни никога не са посещавали училище 4,61 процента от ромите в община Никола Козлево и над 2,50 на сто от ромите в общините Каолиново и Венец, където е отчетена и най-високата безработица в региона - около 60%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сигурно е, че по брой сателитни чинии на човек ромите нямат равни
1
11
 
7
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Ромите са бъдещето на България! Поклон!Трябва да сменим химна с Джелем Джелем!