Лютеница Златка или как се пази традицията онлайн

В Куртово Конаре отдавна не разчитат на държавата за помощ
Обновена: 5 мар 2016 13:46 | 5 мар 2016 13:33,
11
Лютеница Златка или как се пази традицията онлайн
Снимка: архив, Булфото

Поръчвали ли сте си някога леко пикантна "Златка", едро смляна "Дафинка", или ситно смляна "Цеца"? Промоцията е в интернет и поради големия интерес вече върви към изчерпване, разказва Нова телевизия.

В село Куртово Конаре са отгледани първите ранни червени домати, първите фъстъци, тук е открита първата фабрика за червен пипер. Докато местните чакат държавата да им помогне да я реставрират сградата на земеделското училище и да направят, тук музей на поминъка, те самите, в домовете си, възстановяват българските традиции.

Във всяко бурканче от местните зимници са вложени трудът и потта на цели фамилии.  А по имената на тъщите и свекървите в интернет каталога различаваме продукцията на Нели, Софка, Цеца, Дарина, Дафинка, Златка, Емилия и ... много са!

10% от печалбата са предназначени за съживяване на руините в селото. Така са си решили жените. Всъщност, те сами са си решили и да продават.

"Това е болният въпрос, който ни вълнува, защото ние правим неща, които дефакто в момента са малко нерегламентирани и ние нямаме право да го правим”, казва София.

Липсата на регламент обаче не пречи нито на министри, нито на народни представители, нито на контрольорите от агенцията по безопасност на храните да са сред първите им клиенти.

Тук препитанието на предприемчивите търговци върви ръка за ръка с възпитаването на новото поколение - да уважава  наличните ресурси и да печели от тях. Затова и в двора на детската градина растат ябълки - куртовки и куртовски попски фасул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 8 години
Скоро бях в това село и се радвам че все още има хора ,които пазят старита сортове и традиции,там отглеждат и разсад за плодни дръвчета,което е уникално,защото вече всичко е генно модифицирано-дай Боже да се събудят всички за това какво ядем под диктовката на Евлопейския съюз ,а нашите зеленчуци и плодове са най -добрите
8
1
 
12
 
! Отговори
Вихър преди 8 години
Браво, поздравления и продължавайте!!! Имаме нужда от истински неща!!! Стига с тези стандартизирани "прави" краставици, лъснати, но без всякакъв вкус ябълки, круши, домати и ... Налагат НИ стандарти от ЕК за да си пробутват ***, които произвеждат!!! Търсете и яжде родното и истинското, па макар извън " стандарта"!!!
7
1
 
4
 
! Отговори
до анонимен2 преди 8 години
а пък ти си, за проверка изодзаде от някой, ислямски войн, да ти провери колко ти е дълбок кюнеца, *** с буклуците
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво ! Чудесна новина !- Творете Хора-българско и родно - Ще купуваме ! в София ядеме "законно" мръсотии и отрови от цял свят- във Вас е надеждата и бъдещето !
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на всичко хубаво бързо-бързо гледаме да му...........мамата!!!Ето влязъл нашият в сайта им и аууууууууу било пълно с материал за глоби от КЗК,КЗП,ХЕИ и то в доста големи размери!!!!Същите писачи отиват в Гърция,има един голям пазар в центъра на Солун,който и при 40-ет градусова лятна горещина си работи!!Целогодишно!!!!!Меса на ченгел,риба,дреболии,пилешко...........каквото и душа иска и колкото ти иска на цени по-ниски от българските!!!!Сигурно,защото я няма регулацията и органите с глобите!!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това е болният въпрос, който ни вълнува, защото ние правим неща, които дефакто в момента са малко нерегламентирани и ние нямаме право да го правим Защото драга ми София от ГЕРБ умишленно от години не искат да вкарат в пленарна зала проекто законът,който ще разреши на дребните производители да продават стоката си.ГЕРБ са поели ангажименти към големите вериги и всячески се стремят да убият малкият и дребният бизнес.А на предпримачеството му служиха кръст още с държавното кредитиране и фондовете
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето това е. В България хубавите неща трябва да се правя, ако ще и незаконно.
2
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
прегледах им сайта, има мат'рял за глоби от всички институции, КЗК, КЗП, ХЕИ и то за доста големи суми да видим, дали за едни може а за други не
1
3
 
36
 
! Отговори
LEO преди 8 години
Няма нищо по хубаво от домашно приготвената лютеница. :)