Събориха най-големия тютюнев склад в Пловдив

Това стана ден преди емблематичната сграда да стане паметник на културата
6 мар 2016 21:23,
75
Събориха най-големия тютюнев склад в Пловдив
Снимка: Нова телевизия

Събориха емблематична сграда в центъра на Пловдив - най-големия тютюнев склад - "Ориента". Унищожаването на сградата става само ден преди тя да бъде обявена за паметник на културата, съобщава Нова телевизия.

Някогашният тютюнев склад е реституиран преди 7 години и сградата е частна собственост. Архитектурната забележитгелност не е вписана за паметник на културата заради техническа грешка от местната администрация. Точно утре тази грешка е трябвало да бъде отстранена.

"Той е в списъка на най-ценните тютюневи складове, които са обявени за паметници на културата. Точно там на първия етаж са стенописите на големия български живописец Вълчан Петров", разказва културологът Пенка Калинкова.

Според гражданите, дошли да бранят сградата, бутането е незаконно. Затова сигнализираха и полицията.

"Това е един от най-красивите складове и не мога да повярвам, че това нещо се случва в момента. Нито има информационна табела. Не е ясно изобщо кой е този човек, който върши това нещо в неделя, по празниците", казва Пенка Попова.

"Подадох сигнал на 112 и оттам ми препредахода думите от Второ районно, че са правили вече проверка и че всичко е законно", допълни и Петя Плачкова.


Бригадата, която унищожава сградата, работи срещу всякакви правила за безопасност. Служителите са без каски на главите. Фирмата, разрушаваща зданието, отказа да покажат разрешението за събаряне. Било в собственика на сградата.

"Аз имам договор с тях. Имат си разрешение за събаряне. Какво повече?", обясни Николай Николов, собственик на строителната фирма.

От общината съобщават, че те са издали разрешителното за събаряне и че всичко, което в момента се извършва, е законно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
30
 
! Отговори
КРАЯТИДЕ преди 8 години
"Нема такава държава..." Да живеят управниците! Толко прости хора, не е имало никога... овчар може да ни е управлявал, ама поне имаше ценностна система народа...сега и това липсва...
22
1
 
35
 
! Отговори
Ddd преди 8 години
Кмета не беше ли от тези най-готините-ГЕРБ?Тея дето за час ще опраят Гърция,а бежанците за 2.
21
0
 
17
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Къде са спали тези родолюбци до момента. В механата вероятно.
20
3
 
36
 
! Отговори
в Германия преди 8 години
Живея в един Немски град.Град на 1000 години.В центара на града където е стария град,собствениците нямат право цвета на зградите да променят или проъорци различни от оригиналния дизайн да слагат.Дори магазините и ресторантите нямат право да слагат нови табели със светещи реклами.Най новите згради са на по 50 години.Иначе се подържат все едно сега са построени.Посетители много.Градът е 45 000 а туристите годишно са 250 000.Улиците също са със павета а лампите улич.лампи са със ток но катогазените
19
45
 
14
 
! Отговори
Ники преди 8 години
всеки плюе ама ако бяхте собсвеници на склада и вие щяхте да искате да го бутнете и да построите нещо използваемо
18
1
 
49
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Така се руши България, така се подбива нашето родолюбие и патриотизъм, от такива подкупни общинари и алчни тарикати собственици.
17
5
 
31
 
! Отговори
без възмущение преди 8 години
пак гласувайте за чекиджиите,които ни управляват или се маскират като опозиция. и пак ще е така.докато сме живи и възмутени.
16
5
 
61
 
! Отговори
Тъпо преди 8 години
Българите сме много просто племе, за съжаление :( толкова красиви сгради бутнаха... Гледай по света всичко се пази, къде ще позволят такова нещо. Срам срамота
15
30
 
2
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 8 години
Добре де какво ривете само ? Че пилкате когато започнат да се строят джамии върху всяко читалище с име на възрожденец а това време идваааа!
14
20
 
6
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
По света се харчат милиарди за поддръжка на сгради , които отдавна е трябвало да бъдат съборени , Трябва да се подновяваме
13
3
 
62
 
! Отговори
eve1 преди 8 години
Нашите мутри са по-брутални от главорезите на ИДИЛ!
12
0
 
44
 
! Отговори
Пророка от Сакар преди 8 години
Продажните кметове и главни архитекти на големите градове в България ще бъдат застигнати от всички страшни проклятия които отправяте към тях! Бог да се смили над душите им!
11
0
 
57
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
за да построят молче - нешасници....
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TAZI SGRADA E SOBSTVENOST NA DARGAVATA--DA SE NAMERIAT ZAKONOVI MERKI DA SE VKARSA NOVIAT SOBSTVENIK V ZATVORA--ZA RADI KRAGBA NA KULTURNO-ISTORICESKO NASLEDSTVO.A KADE SA PROKURORITE V PESDIV--IMA LI GI IZOBSHTO.RAZI SGRADA STRUVA OKOLO STO MILIONA LEVA-A KATO KULTUREN PAMETNIK NAD 300 MLN. LEVA.PAK LI GERB SE E NAMESIL.
9
9
 
32
 
! Отговори
Стадо герберасти преди 8 години
Оттам ще мине Магистрала. Ще се облагороди района!
8
0
 
76
 
! Отговори
Brú&#24 преди 8 години
В съвременна България, всичко старо и красиво се руши, за да се освободи място за грозни и глупаво замислени офис сгради и молове. Жалко за хубавата сграда.
7
13
 
18
 
! Отговори
Умник преди 8 години
Тези които плюят кмета да си направят кратка справка кой кмет е издал разрешителното за събаряне през 2010 г. :)
6
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusА герберските медии пишат (и се вайкат), че ИДИЛ унищожавали паментици на културата в Сирия ...Съд и възмездие за мутрите !
5
46
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам кое е по-редно. Може и да е много ценна сградата. Но, не знам и какво толкова да се пази някакъв си гълъбарник. Е, какво само да се вторачваме в разни скелета. По-добре да се строят нови, красиви и смислени сгради. То сега какво - общината не и дреме, както се вижда от фотото, сградата вече е съсипана. И какво ще стане - ни така, ни онака, като магаре на мост. Ще останат стени, скеле и вечните български абсурди на едно общество с пълна липса на комуникация.
4
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ТЕРИТОРИЯТА НА МУТРИТЕ ВСИЧКО Е ЗАКОННО. САМО ВИЕ СТЕ НЕЗАКОННИ ЧЕ ПРЕБИВАВАТЕ НА НЕЯ! ВИЕ СТЕ ИЗЛИШНИ И ОТ ВАС НИЩО НЕ ЗАВИСИ. ЗАДЪЛЖЕНИ СТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА МУТРИТЕ И ДА ГИ КАЧВАТЕ НА ВЛАСТ. СЛЕД ТОВА МОЖЕ ДА СИ ЕВЕТЕ *** ПО НАЙ БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА. ОТ 90.та ГОДИНА НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА НИКОЙ НЯМА И ДА ГЛАСУВАМ ТА АКО ЩЕ ТУРСКО ДА СТАНЕ. ЛОШОТО Е ЧЕ ТАКИВА КАТО МЕН СЕ БРОИМЕ НА ПРЪСТИ. ЗА МУТРИ НЕ СЕ ГЛАСУВА ТОВА НЕМОЖА ДА ВИ СЕ ИЗЯСНИ ЗА ЦЕЛИ 26 ГОДИНИ. НЯМА И ДА ВИ СЕ ИЗЯСНИ НИКОГА!