Полицаи от страната на протест срещу промените в МВР

Обявиха се срещу орязването на заплатите при пенсиониране
Обновена: 14 мар 2016 19:55 | 14 мар 2016 19:11,
27
Полицаи от страната на протест срещу промените в МВР
Снимка: Архив Булфото

Полицаи се събраха на протест в центъра на София. Той е част от организираните в няколко града протести на служители на реда, съобщава БТА.

Те се обявяват срещу внесените промени в Закона за МВР, в които е записано, че при пенсиониране на новопостъпили служители няма да се получават 20, а 12 заплати, както и че отпуските им ще бъдат намалени с 5 дни.

Протестите в цялата страна са организирани от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Първите два бяха във Варна и Бургас, а днес освен в столицата, има в Плевен, Пловдив и Гоце Делчев.

Няколко десетки служители на ОД на МВР - Пловдив се събраха пред сградата на дирекцията. В специална листовка, която полицаите раздаваха на гражданите на възловото кръстовище между булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител" се посочва, че предложените промени "не предвиждат повишаване на ефективността на ведомството, нито на качеството на услугата "обществена сигурност".

Искаме да стане ясно, че протестът не е за повече пари, а за сигурност и нормални условия за труд, заявиха протестиращите полицаи.

"В момента са извършва една псевдо-реформа, които по никакъв начин не е съгласувана със синдикатите в МВР, нашите искания и предложения не бяха приети", каза Борислав Мазнев, заместник-председател на пловдивската синдикална федерация на служителите от МВР /СФСМВР/.

По думите му в момента допълнително се увеличава администрацията за сметка на редовите служители. През последните години системата са напуснали около 8000 души /от полицията и пожарната/, които работят "на терен" и според Мазнев спешно трябва да бъдат назначени поне 6000 души или да бъдат редуцирани щатове от администрацията към редовите служители.

Протестиращите не са съгласни и с друго предложение - националната пожарна да бъде преобразувана в агенция.

Утре в парламента има обществена дискусия между ръководството на МВР, синдикати и представители на граждански организации по повод внесения за обсъждане проект за изменение на Закона за МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
първо да се научат да работят после да стачкуват а пък като не им отърва да на пускат тогава да ги видим на свободния пазар на труда това не са полицай това са мързеливи заплатаджий и далавераджий
10
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
От един месец съм цивилен гражданин с права, след 25г. Служба в мвр, чувствам се щаслив, ,освобождават се хиляди места в мвр, условията за работа са прекрасни, пайде палете моторите и започвайте вие и вземайте по 20 заплати халал да ви са. Успех на всички пищещи тук бъдещи служители на мвр. Боко все пак успя за 10г. Да унищожи мвр и мно.
9
0
 
1
 
! Отговори
Luxemburgov преди 8 години
Ai, davaite im 5 000 evro zaplati vseki mesec, barem da sa usmihvat!:-):-):-):-):-)
8
8
 
7
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
12 заплати малко ли са им?! Или 39 работни дни отпуска?! Просто са недоразумение и комунистите използват шепа слабограмотни милиционери да правят псевдо митинги.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бантустан само милиционери , *** и рапоня ли има? Или всичко друго е мит'рял?
6
7
 
8
 
! Отговори
ss преди 8 години
ами и на мен да ми мият очите с такива реформи и аз ще псувам ! да им имам реформите режи режи режи и накрая всичко в рацете на частни фирми ке е :) Тва ако е реформа ... ама нали народа е по *** и кажи им, че е реформа значи е реформа ...
5
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***...корумпирани
4
4
 
8
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Поредната рИформа помните ли преди време имаше едно лице Емел Етем на което му спретнаха набързо едно министерство по бедствията и авариите и за да и предадат по-голяма тежест я произведоха в чин майор. Думата ми е ,че след това го отчетоха като грешка и гражданска защита отиде към пожарната за да намалят бюрокрацията ,а сега отново ще вадят нещо си под същия предлог. Коя ли следваща калинка ще бъде спусната на "подходящото" място ,иначе приказките нямат край.
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те нямат никакво намерение да бутат правителството, интересуват ги само собствените им привилегии. Иначе с кеф бият протестиращи, вместо да застанат на тяхна страна.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, бутайте омразното правителство на Тиквите, дошли на власт чрез поредните машинации и фалшификации.
1
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хрантутниците пак се размърдаха. Не че няма нужда да се протестира унас, но точно тия е смешно да искат каквото и да е. Всички виждаме, че не могат 1 фиш за глоба да напишат без правописни грешки, пък за събиране на доказателства, за разследвания и т.н. какво да говорим