Доброволни отряди искат да пазят границата

Кметът на Тополовград написал писмо до министър Бъчварова
18 мар 2016 14:37,
18
Доброволни отряди искат да пазят границата
Снимка: bTV

Доброволни отряди за опазване на реда по границата иска кметът на Община Тополовград. С писмо до министър Румяна Бъчварова Божин Божинов предлага те да се обучават в изоставени казарми, а за ремонта им ще плати кметството.

Село Радовец е на километър от границата с Турция. Дори 80-годишната баба Василка знае маршрута на нарушителите: "Идват откъм Сладун, минават мрежата и оттам ги чакат каналджии и ги превозват".

Още по темата

Възрастната жена е съгласна доброволци да пазят селото - и от мигранти, и от кражби: "Идеално, иначе се страхуваме, въпреки че не се е случило нищо лошо, ама заключвам, връзвам врати".

"Предупреждаваме възрастните хора да си заключват домовете, защото повечето са сами, а нашата идея е да ги пазим", обяснява и кметът на село Радовец Христина Маврова пред bTV.

Тя е готова да повери тази задача на доброволци. Помни, че преди 30 години те ликвидирали битовата престъпност. По думите й тогава ги организирала полицията.

От селото до първа гранична зона има само един патрул на гранична полиция. Кметът на Община Тополовград разказва, че миналата година нарушителите едва не запалили две села – палели огън, за да ги намерят каналджиите.

От някогашния граничен пункт, на който е имало строг контрол, днес е останало твърде малко.

"Да патрулират, да си сътрудничат с гранична полиция и МВР. И като видят непознати в района, да ги задържат или да ги преведат до граничен пункт", предлага кметът Божин Божинов.

Идеята е три пъти годишно доброволците да минават обучение. Божинов допълни, че ще иска техника иска от министъра - 2 БТР-а, един военен танк, както и два бордови зила, с които да се извозват хората.

Разбрали, че кметът иска доброволни отряди, идват група мъже. Живеят до браздата. Мигрантите за тях са ежедневие, а спокойствието – спомен. Категорични са, че не може просто да се влиза в суверенна държава.

Доброволците разказват, че през 80-те с тяхна помощ границата се пазела строго. Мъжете имали палки, били група от 10-11 човека в Радовец.

Според кмета на Община Тополовград 200 мъже от града и близките села вече са готови да се включат в доброволните отряди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Един бой на тая палач за добре дошли, шут с кубинска 46- ти номер и обратно в Турция по живо по здраво. Това е начина, всичко друго излишни приказки.
15
0
 
6
 
! Отговори
Бай Курти преди 8 години
Алоууу журналята " военен танк"!? Вие да сте виждали "цивилен" танк?
14
0
 
6
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До Мунич ЗАТОВА ДА СЕ ОРГАНИЗИРА И ДОБРОВОЛЕН ПАРЛАМЕНТ КОЙТО ДА ВЗЕМЕ И ДА ОПРАВИ ЖИВОТА ---ТОЗИ НЕМА ДА МОЖЕ ВЕ4Е 25 ГОДИНИ САМО РУШИ НО НЕ СЬЗДАВА
13
2
 
1
 
! Отговори
кандидат преди 8 години
Нека спретнем една касичка...и да продаваме билетчета...хем отчетност, хем някой лев...
12
0
 
1
 
! Отговори
tim преди 8 години
това е смешно едно време цивилен много трудно припарваше браздата пък камо ли за доброволци нали си спомняте че имаше райони със специялен статут и гранични градчета който се влизаше със разрешение нямам спомен едно време доброволци да е имало на границата а си имаше стабилни гранични войски добре въоражени както и цялата армия беше .някой се мислил едно време за доброволец на браздата без да е приправл до нея и сега иска да пази границата
11
0
 
11
 
! Отговори
Дори преди 8 години
А ми да това е решение ,само че Бъчварова се опасява от саморазправа и конфликт с Европа.Ако наистина се обучат хората това ще е голяма помощ,още повече че не е на сила а по желание,когато нещо се прави с желание ,хората са старателни и внимателни.
10
17
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Демек башибозук.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам "пазенето" на границата да се дава чрез търг на концесия!
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако този кмет се кандидатира за министър на МВР,аз ще гласувам за него!
7
3
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
От двамата единият избягал,докато и... другия.
6
0
 
38
 
! Отговори
Мунич преди 8 години
Смятайте до къде го докарахме. Хората искат да има ред не само на границата, а и в страната, не само нарушители на държавната граница, а и ширещата се битова престъпност по селата.Какъв е изводът - няма МВР, няма гранична, няма държава, има шепа *** в МС и НС, возещи се в скъпи коли и имитиращи дейност.
5
10
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Ha ha ha...pak dalavera vijdam v dobrovolcheskite otryadi.Hvashtat byagashtite,prebivat gi ot boi i im VZEMAT PARITE I NAKITITE ILI GI PREVEJDAT PREZ GRANICATA,ZAVISI OT DJOBA!!!!!!!
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом дотам сме я докарали трябва сами да се пазим . Каналджиите не могат да съществуват без граничните полицаи . Всичко там е 100 % корупция . Другото са приказки за медиите .
3
6
 
35
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Какво искат хората? Да се върнат нещата, както бяха преди 1989-та година - факт.
2
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъкмо работа за безработните атакистчета.
1
1
 
39
 
! Отговори
всс преди 8 години
абе какво ще пазите не гледате ли новини шефа каза че границите се охраняват най добре и че са дошли 2 *** човека ама единия е избягъл...