Спасиха бебе, родено три месеца преждевременно

Малката Димана е изписана без усложнения в първия пролетен ден
21 мар 2016 17:37,
10
Спасиха бебе, родено три месеца преждевременно
Снимка: МБАЛ "Дева Мария"

Лекари в МБАЛ "Дева Мария" Бургас спасиха рисково родено бебе. Малката Димана беше изписана без усложнения на рождения си ден, след като се появи на бял свят три месеца преждевременно, съобщиха от болницата.

Точно три месеца без два дни, Димана прекарва в Интензивния сектор на Неонатологичното отделение на МБАЛ "Дева Мария", преди родителите й да я отведат у дома.

Димана се появява на бял свят в 27 г.с. от високорискова многоплодна бременност, усложнена от вирусна инфекция на майката, което предизвиква преждевременно раждане чрез спешно секцио.

Бебето е с тегло 1100 грама и 38 см. Веднага след раждането е включено на апаратна вентилация, тъй като е с прогресираща дихателна недостатъчност. Сестричката й близнак не оцелява.

Първите месец и половина са критични за състоянието на Димана. Тежката белодробна незрялост налага двукратно приложение на сърфактант и продължителна апаратна вентилация. Сериозен кардиологичен проблем изправя лекарите неонатолози пред тежко решение – да транспортират крехкото бебе до Националната кардиологична болница в София, където с операция да бъде затворен персистиращ артериален канал (ПАК). Или да опитат с медикаментозно лечение.

"Преценихме, че бебето все още е в тежко състояние, с невъзстановено тегло от раждането и може да не издържи пътя до София. Направихме медикаментозно затваряне на канала, което подобри състоянието му и позволи да се овладее този тежък кардиологичен проблем", коментира д-р Мария Търнева, началник на Неонатологичното отделение.

Благодарение на усилията на екипа и на адекватното лечение, Димана не развива ретинопатия и няма тежки неврологични отклонения.

Още 45 дни момиченцето прекарва в Интензивния сектор, за да бъде изписано точно на рождената му дата - първият ден от пролетта, с тегло 2300 грама.

Преди да могат да я отведат у дома, родителите й идват в болницата всяка вечер от Карнобат за своя половин час с бебето си.             

"От 23 декември всеки ден броях часовете и чаках да дойда и да я видя. Дълго време беше в кувьоз, но все пак като я погледнех, бях щастлива", споделя развълнувана майка й Виолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V Amerika lekarite spasyavat bebeta rodeni v 22 sedmica. A nashite se hvalyat za bebe v 27 ....?????
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА ДОКТОРИТЕ. СПАСИХА ЕДНА НЕВИННА ДУШИЧКА.
8
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Имат предвид, че е изписана на термина си, а не на рождения ден, който е тогава, когато са я извадили със секцио. Много хубава новина, Господ само здраве и щастие да и дава! И не мога да се начудя, защо в България майката е отделена от бебето и има само 30 мин на ден с него. То е ясно, че е в кувьоз, но защо майката не може да остане в болницата и да й го дават по-често. Особено след като има много случаи, в които телесният контакт между бебе и майка повлиява позитивно развитието на бебето.
7
0
 
17
 
! Отговори
ЖОРЖ преди 8 години
Има ГОСПОД. Здраве и живот на детенцето и неговите спасители- ЛЕКАРИТЕ. Честита рожба на МАМА И ТАТЕ.
6
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, почва мъчението за поредния човек на тази земя. Още от сега ще започне да се сблъсква с мизерия, ***, агония, арогантност, омраза, злоба, ненавист, простотия и идиотизъм. Това бебе е обречено. Както всички нас. Добре дошло в ада, мило дете!
5
1
 
25
 
! Отговори
който си има дни... преди 8 години
Пракрасна новина.Браво да лекари в МБАЛ "Дева Мария" Бургас.Браво на малката Димана за желанието и борбата и за живот.Да расте здрава умна и добра.да дарява щастие на родителите си.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето. това е НОВИНАБРАВО БРАВО
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жива и здрава. Има много хубаво име. Бъди жива, много здрава и безгрижна мила Димана.
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как е изписано бебето на рождения си ден?
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, сладуранка! Да е жива и здрава, браво и на лекарите!