Рашидов възстановява Тютюневия склад в Пловдив

Той определи събарянето му като "крайно безотговорно"
24 мар 2016 17:14,
11
Рашидов възстановява Тютюневия склад в Пловдив
Снимка: Dnes.bg

Тази сутрин подписах заповед сградата на бившия тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив да се възстанови в оригиналният й вид, каза в Пловдив министърът на културата Вежди Рашидов по казуса със съборената сграда, за която се спори дали е паметник на културата и кой и на каква база е разрешил събарянето й.

Паметникът на културата трябва да бъде възстановен с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, се посочва в заповедта.

Още по темата

В двумесечен срок от връчването на заповедта собственикът на имота, дружество "Одрин 8" трябва да внесе за съгласуване инвестиционен проект за възстановяване и експониране на недвижимата културна ценност. Сградата трябва да бъде възстановена в срок 12 месеца от датата на съгласуване на инвестиционния проект, разпорежда министър Рашидов.

Според него явно някъде по веригата нещо се е скъсало, но по думите му "не може цяла България да знае, че тя е паметник на културата, а само главният архитект на общината да не знае".

Събарянето на сградата Рашидов определи като крайна безотговорност и припомни, че е започнало разследване на прокуратурата.

Вежди Рашидов съобщи, че в момента са в процедура за актуализиране на списъка с паметниците на културата в страната. За Пловдив каза, че има 800 обекта, а за страната броят им надхвърля 40 000.

Той смята, че всички паметници на културата трябва да се картотекират, защото по думите му Министерството на културата само дава статута, но не е собственик на обектите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
БРАВО ,БЕ ВЕЖДО.... преди 8 години
....ТЕ ТАЯ СХЕМИЧКА НА ДАЛАВЕРАДЖИЙСКАТА ТИ ДУШИЦА ......Е ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА!АКО СЪМ НА ПЛОВДИВЧАНИ ---НЕМА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪК-СГРАДА ,....ПХОНЕ 2-ГОДИНИ !
7
2
 
8
 
! Отговори
ЗАЩО преди 8 години
С ДУМИ ПРОСТИ - тази постройка е частна собственост , собственика я бута и изведнъж О Чудо ,Държавата в наше лице и ръце на Рашид започва нова сграда да изгражда .Собственика си стиска ръцете с Рашид и се целуват .Та исках да кажа че паметника на културата ще се изгради отново с парите ни от Данъци и ще се подари на собственика .
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, нова схема за крадене на пари :) Сега да очакваме един пренадут "инвестиционен" проект половината пари от който ще потънат в съответните джобове. Ей, големи хитреци!
5
3
 
8
 
! Отговори
питанка преди 8 години
"Рашидов възстановява..." Ама как, със собствени пари, онези, които му ги върнаха от КТБ, или с държавни, тоест наши?
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна тъпотия, ако складът се възстанови такъв какъвто е би , ще е нарушение на ЗУТ защото в предишния си вид не е отговарял на земетръсните норми а там понятие възстановяване няма. Да видим Пухкавата как ще одобри проекта в закононарушение, без нова устойчивост на земетръс, без системи за гасене пожарна безопастност, без новата простотия за отоплението, без целия куп от абсолно безмислени книжа
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веждичката заповядва, съдът отменя. А на бас !
2
2
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Нещо за търсене на отговорност няма ли да дойде реч или просто поредното лапане от бюджета.
1
2
 
23
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
Браво! Само да попитам кой ще плати? Да не стане пак от бюджета?