РБ: ДПС са се прицелили в ромската общност и търсят дивиденти!

Ромските гета за пореден път нажежиха страстите в парламента
Обновена: 7 апр 2016 08:59 | 6 апр 2016 16:30, Камелия Цветанова
33
РБ: ДПС са се прицелили в ромската общност и търсят дивиденти!
Снимка: архив Булфото

От ДПС са се прицелили в ромската общност и търсят дивиденти от това, смятат депутати.

Повод за обвинението стана искането на движението с поправки в Закона за общинската собственост да се задължат общините, когато премахват постройки, независимо дали временни или постоянни и когато на адресите има регистрирани хора, да осигурят жилище на останалите без покрив роми.

Още по темата

Съпредседателят на ДПС Четин Казак припомни, че само след ден - на 8 април е Международният ден на ромите, но проблемите на тези хора са ежедневни и трябва да се намери законодателно решение за тях.

Според Вили Лилков от РБ, който дълги години беше общински съветник в СОС и е наясно с проблемите с гетата в столицата, искането на ДПС не е логично.

Той дори видя дискриминация спрямо българи и турци.

"Но има друг проблем в този закон и това е, че постройките са незаконни. Не може със закон да приемем, че този който си е направил незаконно жилище има право на компенсации от държавата", коментира реформаторът пред Dnes.bg.

Той определи предложението на ДПС като несъстоятелно, но призна, че е изненадан от упорството, с което депутатите от движението го отстояват вече повече от година.

"Явно те са се прицелили в ромската общност, търсят дивиденти и искат да се представят като защитници на техните права", коментира Вили Лилков.

"На мен някой дал ли ми е безплатно жилище, на Вас някой дал ли е? Щом е така да питаме защо да не се дадат общински жилища и на тези българи, които плащат свободен наем. Знаете ли колко пенсионери има, които няма къде да живеят и ровят в кофите за боклук, ами да им дадат на тях", възмути се Илиян Тодоров от "Атака".

Според него ромите трябва да се научат да си пращат децата на училище, защото взимат милиони от данъкоплатците за интеграцията си.

"Получават и хиляди за децата си, а сега и безплатни жилища да им дадем?!", продължи с нападките националистът.

"За пореден път гледат да втвърдят ромския електорат и после да ги вкараме в парламента и да си правят далаверите", обобщи Илиян Тодоров.

Юлиян Ангелов от ПФ смята, че е парадоксално изобщо да се говори за роми и не роми в случая.

"Никой не е длъжен в държавата да осигурява жилище на когото и да било, ако той не иска сам да си го осигури. Всеки, който живее и работи, сам се справя, купува или плаща наем. Не е логично за един да има преимущество за друг – не", отсече той.

Според всички обаче трайното решение на проблема с гетата е премахването им.

"Държавата трябва да си влезе в ролята, защото докато институциите толерират това незаконно заселване и битовата престъпност, това е продължава", заяви Юлиян Ангелов.

Според Илиян Тодоров "като се правят катуни, те се бутат и няма друг начин".

Вили Лилков също смята, че не може да се толерира незаконното строителство."Друг е въпросът, че и общината не подхожда по начина, по който трябва да се подходи. Тези незаконни постоейки трябва да се премахват и хората от тях по общия ред като останалите да се картотекират и да кандидатстват пред общината за жилище, но не може да слагаме каруцата пред коня и този, който е изградил незаконно постройка да получава жилище веднага", коментира той.

И той, както и Юлиян Анголов, смята, че решаването на жилищния проблем на първо място е лична отговорност.

"Защо в центровете на градовете трябва да се изграждат тези гета, има малки населени места с напълно свободен сграден фонд, където срещу съвсем минимално заплащане могат да имат жилище", предложи той.

Юлиян Ангелов настоя, че ромите трябва да се образоват и да спазват законите на държавата.

"Голяма част от тях, които живеят по села и махали са асоциални общества и това пречи и на развитието на тези роми, които работят, децата им учат, на цялата държава и общество, то рефлектира върху всички етноси", коментира патриотът.

Според него има начин държавата да предприеме мерки, защото до преди 1989 г. ромите работеха, децата им ходеха на училище.

"Тези хора сега, когато отидат в други страни като Франция, Белгия, Германия работят, плащат наеми. Където има държава те се съобразят с това, но понеже тук държавата отсъства, това е основният мотив да отказват спазват законите", обобщи Юлиян Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
история преди 8 години
По време на Учредителното събрание имаме около 50 60 турци за народни представители . Турците винаги са имали място в парламента .Впрочем те са най -вярните поданици на княжеството и са за княза ....... Били са почтени и трудолюбиви ,а не като тия мангаля от ДПС .Роми татари и всякакви десари .
12
0
 
0
 
! Отговори
ех преди 8 години
ЕС наложи такава пропагандна акция в която да опозори античното име на римляните и да ни наложи този етноним за цяла раса идеща от Индия .Това е доста позорно .Друг е въпроса кои са ***.Има идея че това са истинските арийци ,но и това не е вярно ,защото арийските племена са в Европа.А *** идат от Индия и областта *** ,а не романия.......Романия се вика на областта около Константинопол през средните векове . Мръсни лъжци от ЕС.Докога с това женско невежество.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС разбраха че са най-продажното племе и в комбинация с мързела и нежеланието си да се образоват стават лесна плячка на турците.Преди години не смятаха * за живи същества ,а сега са братя.Ха,ха!Те самите български мюсулмани не ги приемат ,но ги задължават да гласуват за ДПС.
10
2
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
е так нека да говорят че ДПС е мюсюлманска партия. 96 % от ромите са християни.
9
1
 
14
 
! Отговори
Циганин преди 8 години
Ромите не осъзнават че който им дава уж някакви права,трохи,той ги поробва.Който ги образова като евреите или научи на занаят като арменците той ще ги направи независими и свободни.Тези от ДПС им правят много лоши услуги и ги заробват и изолират в гетата ама ромите не го осъзнават.За 20 години ромите станаха индианци,не могат да пишат,да говорят,да работят и да се интегрират.Дано братята роми се осъзнаят.Стига имитация на демокрация.
8
3
 
6
 
! Отговори
цък преди 8 години
Проблема на всички бг правителства, е че пренебрегват българските роми, които изповядват източното православие и отдавна са се интегрирали в бг-то общество - образование, професионални навици, култура и традиции.Не работят с така наречените турски ***, а ги оставят под "крилото" на турското влияние.Всъщност, какво се чудим, родните ни управници не се интересуват от нуждите и проблемите на собствения си народ, камо ли от проблема как да интегрират малцинствата.Всичко е пуснато на "самотек".
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тези хора сега, когато отидат в други страни като Франция, Белгия, Германия работят, плащат наеми..."Сега остава и някой да ти повярва. В Европа се занимават със същото което и тук. Точат помощи, крадат. Малко са тези дето работят.
6
6
 
10
 
! Отговори
Бг Турчин преди 8 години
Ами по добре с Местан и Ердоган.Имам роднини които бачкат в турски фирми и получават добри заплати, безплатна храна и превоз. Доган какво дава?Ако гласуваш за ДПС 6 месеца работа по програма за временна заетост - 340 лева. Ако пък не - бягаш по строежите в Германия.Вече и там няма работа защото бежанците бачкат за 20 евро на ден.А ние взимаме поне по 70 евро.Нали това е целта на Доган. Детурцизация на България и романизация. Нали затова го отгледаха от Дс?Няма вече Доган.
5
1
 
8
 
! Отговори
Rom ot Antonovo преди 8 години
Dogan shte razchita na izbirateli ot bg proizhod s rusko samosaznanie. Toest komunistite
4
3
 
13
 
! Отговори
Бг Турчин преди 8 години
Рубладжията Доган вече ще ми държи...знаете какво.
3
14
 
10
 
! Отговори
Джебел преди 8 години
Само ДОСТ, мачкай Хафъзов!
2
2
 
17
 
! Отговори
Ko преди 8 години
Ние не оставаме по-назад от западняците.Отглеждаме си терористи.
1
13
 
8
 
! Отговори
Рязан преди 8 години
Ние вече сме към ДОСТ и при нас най-после свърши комунизма.