Ало апаш мами баби и дядовци от 80 000 SIM карти

От МВР обикалят пенсионерски клубове да предупреждават възрастните
8 апр 2016 10:37,
38
Ало апаш мами баби и дядовци от 80 000 SIM карти
Снимка: Getty images

Ало измамник краде пари с 80 000 SIM-карти, регистрирани само на един човек, съобщи Златка Падинкова от ГД "Национална полиция". Специалността на Падникова са именно борбата срещу телефонните измами.

На специален брифинг тя разкри множество начини, по които са били лъгани предимно възрастните хора. При един от случаите е бил заловен и измамникът, у когото е било намерено огромното количество SIM-карти.

Падникова се похвали, че наскоро са задържали и група от близкия до Русе град Ветово. Бандата, която била от популярна ромска фамилия била спипана на язовир, където звъняла на различни хора в различни точки на страната.

"Не ни очакваха. Те избират такива места, на които имат видимост и на които не са обезпокоявани. Докато рибарите си ловят, те въртят измами до тях", обясни Падинкова пред "Монитор".

Тя допълни, че те са използвали различни схеми. В една от тях било намесено името на комшия на жертвата. Те звъннали от негово име, за да поискат пари за климатици и маслени радиатори. След края на разговора се обадил втори човек, който се представил за служител в магазина, от който ще дойдат уредите. Възрастният човек веднага наброил парите. Само за половин месец мошениците са изкарали 32 хил. лева по този начин.

Представители на прокуратурата пък обясниха, че обикалят пенсионерски клубове, кръчми и капанчета в страната, за да предупреждават възрастните хора за измамите.

Златка Падинкова обясни още, че актуална схема в момента е измамниците да позвъняват и да се представят за сулжители на МВР. Те примамват жертвите си като им обясняват, че са им необходими пари, за да задържат телефонни измамници по време на акция. Най-често измамниците карат хората да изхвърлят пари и ценности през прозорците, като по този начин те прекъсват връзката между жертвата и измамника.

"По никакъв начин не давайте пари на непознати – ще станете жертва на телефонни измамници", предупреди за пореден път главният секретар на МВР Георги Костов.

Той се похвали и с други успешни акции, реализирани от МВР, съвместно с прокуратурата и Агенция "Митници". При една от тях бил спипан 20-годишен младеж от Пловдив, който си поръчал етиопска дрога за близо 1 млн. лева.

При друга пък е заловен мъж, който се опитал да внесе 22 кг. хероин в страната ни. Агенти под прикритие на ГДБОП и ДЕА пък успели да договорят сделка с 1 кг. кокаин. По време на мнимата продажба били заловени търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Базите данни са в ГРАО ( ЕСГРАОН), а не в МВР.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вина имат съд, прокуратура и полиция. Корупцията е така оплетена в зависимости, че и крачка не може да направи. *е това и чакат. 5000 лева са реално постижим подкуп за някой по веригата да си затвори очите, ако днес си откраднал 23 000. Това не са хора, това са освирепели зверове, с такива няма нормален разговор, те не разбират!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
Вятово преди 8 години
Толкова ли е сложно да се направи сверка за имотно състояние и доходи от НАП и Икономическа полиция? Забрана на осъдени за измами да купуват недвижими имоти, проверка произход на средства при сключване на сделка за недвижим имот, ефективна присъда за всеки уличен веднъж в измама, конфискация на имущество до размера на щетата, принудителен труд, до изплащане на пълния размер на щетата, да изнроявам ли още...
26
0
 
5
 
! Отговори
Вятовски българин преди 8 години
В случая говорим за много много пари. А когато има замесени много пари всеки може да се изкуши за тях. Както и става. Откраднатите суми възлизат на десетки хиляди левове на месец, които се изпират в недвижими имоти, подкупи по веригата полиция, съд, прокуратура и т. н. Няма по-полезни хора от тези, които живеят с тях и полицията ако иска резултати може да ползва информатори. Толкова е просто.
25
0
 
5
 
! Отговори
Решение на проблема преди 8 години
Мобилните оператори да забранят услугата CLIR и така вече ще се изписва постоянно номара от който ви търсят. Също така операторите да проверяват карти с повече от 60 изходящи обаждания към различни номера. Винаги има решение на проблема, ама трябва да има и воля за целта.
24
0
 
14
 
! Отговори
Вятовски българин преди 8 години
Има хора, които са готови да съдействат на полицията, защо не се ползва този ресурс? Тел. терористи се знаят точно откъде са;Вятово, Г. Оряховица-гарата, гр. Левски и Дългопол. Там, където живеят бургуджии. Вятово е столицата им. Те играят с полиция, съд и прокуратура. На кого не му е ясно още? За да няма резултати, значи няма желание да бъдат хванати. Толкова е просто. Колко пъти да го пишем това?
23
4
 
9
 
! Отговори
Защо пенсионерите: преди 8 години
Защо пенсионерите:1. Имат толкова много пари, при тези ниски пенсии?2. Вярват на тези мошенници?
22
1
 
3
 
! Отговори
Тоя голям инвеститор преди 8 години
80 000 x 5 лв.=?Много се е набутал тоя с този бизнес?????Само от тоя мобилните оператори са на огромна печалба......Не ,че те не краднат повече ама туй вече е друга тема.Квот каже партията и правителството -това Е!
21
2
 
10
 
! Отговори
Хан Крум преди 8 години
Хан Крум не е бил *** човек!Със сегашната толерантност, хуманност, права на човека, и тем подобни али-бали ето докъде я докарахме! Какви права на човека при доказана вина?!А излъганите, ограбените и пребитите нямат ли права?Като върнат крумовите закони и за половин година ще секне престъпността!
20
2
 
12
 
! Отговори
Въпроси преди 8 години
Възникват много въпроси:1. Как звънят анонимна от мобилни карти, при положение че вече всяка карта е регистрирана на човек?2. Откъде имат номерата на възрастни хора?3. Откъде имат информация за роднини и т.н.?4. Защо досега не сме чували за осъден, щом има заловени?5. Имайки предвид горните въпроси, полицията и държавните служби борят ли се с тези измами, или и те са част от схемата?Няма нужда от отговори, мислещите хора вече си отговориха!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БранникПо времето на Пиночет нищо нямаше да се прочете.Чилийската инквизиция ги измъчваше, да кажат къде е откраднатото.После заровени в дълбоки дупки далече, далече.
18
1
 
12
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
По времето на Бай Тощо само щяхте да прочетете. "Заловена е банда измамници, всички средства са възстановени измамниците са осъдени." След една година измамниците щяха да изчезнат от лицето на Земята при опит за бягство или от слънчев удар. Мир на прахът им.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Агенти под прикритие на ГДБОП и *** пък успели да договорят сделка с 1 кг. кокаин." Малееее, яко!
16
3
 
17
 
! Отговори
бай Спиро преди 8 години
Па язе съм на 80 годин. От 62 години редовно съм жертва на измамници, защото не съм пропускал избори. От шест сабалян се редя пред секцията, оти сакам да съм първия измамен.
15
3
 
11
 
! Отговори
др.РоМ преди 8 години
Днес е международния ден на ромите.Ром днес звучи гордо!Всяко ромче новодомче.Всеки ром с държавен кон.Всяка ромънеска позлатена принцеса.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия отляво, а отдясно - за пенсионер на 84 години, върнал 80 лева на банка.Добър контраст, но тъжен.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големият въпрос е откъде разполагат с база данни на възрастни хора и най-вече на техните роднини. Не е ли от базите на МВР ??? Службите не трябва ли да се насочат натам - към изтичане на подобни данни вместо да ходят по пенсионерските клубове и да предупреждавах хората.
12
0
 
3
 
! Отговори
Трол преди 8 години
Тея джурналя имената за нищо ги нямат.Падинкова , Падникова ....
11
0
 
10
 
! Отговори
До инсай продължение преди 8 години
И при опит за купуване на повече от 5 карти на едно лице да се проверява лицето, кое е, защо иска повече и т.н. Ако оператор пропусне проверката и продаде повече карти - за всяка по 1000 лв. глоба. Тогава ще ги видим как ще стават съучастници. Глобата си я измислих аз да е хиляда, но може и повече, да държи страх. Нормален човек няма нужда от повече от 5 предплатени карти, да не говорим, че може да си има и от другите, даже 5 са много. Аз бих намалила до 3. Начини има, желание липсва.
10
0
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Съгласен съм! Но операторите са ***..... и нямат изгода да го правят. Очеивно и управляващите им дреме!Аз казвам от лична гледна точка. Водех собствено разследване (с помощта на приятел от мобилен оператор). Картата беше на някакъв от Блг с 3 000 рег карти, всички купени от будка! Разговора беше проведен от клетка в покрайнините на Търново, а апарата беше на възрастен човек от Варна, който ме увери че го е продал в продавалника за 10 лева! Студена вода и продължаваш напред :(