Ало апаш мами баби и дядовци от 80 000 SIM карти

От МВР обикалят пенсионерски клубове да предупреждават възрастните
8 апр 2016 10:37,
38
Ало апаш мами баби и дядовци от 80 000 SIM карти
Снимка: Getty images

Ало измамник краде пари с 80 000 SIM-карти, регистрирани само на един човек, съобщи Златка Падинкова от ГД "Национална полиция". Специалността на Падникова са именно борбата срещу телефонните измами.

На специален брифинг тя разкри множество начини, по които са били лъгани предимно възрастните хора. При един от случаите е бил заловен и измамникът, у когото е било намерено огромното количество SIM-карти.

Падникова се похвали, че наскоро са задържали и група от близкия до Русе град Ветово. Бандата, която била от популярна ромска фамилия била спипана на язовир, където звъняла на различни хора в различни точки на страната.

"Не ни очакваха. Те избират такива места, на които имат видимост и на които не са обезпокоявани. Докато рибарите си ловят, те въртят измами до тях", обясни Падинкова пред "Монитор".

Тя допълни, че те са използвали различни схеми. В една от тях било намесено името на комшия на жертвата. Те звъннали от негово име, за да поискат пари за климатици и маслени радиатори. След края на разговора се обадил втори човек, който се представил за служител в магазина, от който ще дойдат уредите. Възрастният човек веднага наброил парите. Само за половин месец мошениците са изкарали 32 хил. лева по този начин.

Представители на прокуратурата пък обясниха, че обикалят пенсионерски клубове, кръчми и капанчета в страната, за да предупреждават възрастните хора за измамите.

Златка Падинкова обясни още, че актуална схема в момента е измамниците да позвъняват и да се представят за сулжители на МВР. Те примамват жертвите си като им обясняват, че са им необходими пари, за да задържат телефонни измамници по време на акция. Най-често измамниците карат хората да изхвърлят пари и ценности през прозорците, като по този начин те прекъсват връзката между жертвата и измамника.

"По никакъв начин не давайте пари на непознати – ще станете жертва на телефонни измамници", предупреди за пореден път главният секретар на МВР Георги Костов.

Той се похвали и с други успешни акции, реализирани от МВР, съвместно с прокуратурата и Агенция "Митници". При една от тях бил спипан 20-годишен младеж от Пловдив, който си поръчал етиопска дрога за близо 1 млн. лева.

При друга пък е заловен мъж, който се опитал да внесе 22 кг. хероин в страната ни. Агенти под прикритие на ГДБОП и ДЕА пък успели да договорят сделка с 1 кг. кокаин. По време на мнимата продажба били заловени търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
12
 
! Отговори
До инсай преди 8 години
Но могат да наложат тлъсти глоби на оператора за всяка продадена предплатена карта над разрешените 5. Това, че сега не се контролират будките, не значи, че няма възможност да се промени закона и да се наложи контрол. Предплатена карта само с регистрация в магазин на оператор и с лична карта след проверка на това колко карти са регистрирани на съответното лице. И всеки да си купува лично за себе си. Само на непълнолетните от родител. Така няма да може да се купуват на чуждо име без човек да знае.
8
1
 
5
 
! Отговори
инсай преди 8 години
До И да питамВсички забелязват схемата! При евентуален сигнал, отиват при собственика на картата. Той даже си няма и постоянно жилище, никакъв доход...и какво да го направят тоя човек? Да го съдят? Да го вкарат в затвора? То даже по логове може да се види, че пък картата е била вързана към клетка от друууугия край на България. Тия ало измамници може да са гнусни и лъжци, но определено са обиграли добре сценария, не могат да ги пипнат!
7
1
 
4
 
! Отговори
инсайд преди 8 години
Абе я стига глупости, мислете трезво :)Много ясно, че няма ограничение на броя карти на едно лице. Оператора няма да се дърпа да ви продаде и повече карти! Освен това ало измамниците обикновена са група, а не един човек. Регистрират се картите на некви бездомни и винаги се закупуват НЕ от магазин на виваком, а от някоя будка, която взема процент за продадена предплатена карта ;) Всички в схемата са доволни, освен ограбените!
6
0
 
12
 
! Отговори
И да питам преди 8 години
както питаха и по-долу, как по дяволите са регистрирани толкова много карти на едно име? На никой разследващ ли не му е направило впечатление, няма ли санкции за оператора? Като направиха закона за регистрирането, какви санкции са предвидени при нарушение, някой знае ли? И защо някой не е предложил досега огромна глоба за всяка карта над позволените 5? 80 хил. карти по 100 лв. да е глобата за всяка това прави 8 милн. Хваща се оператора за гушата и да ги плаща, да видим тогава кон боб яде ли.
5
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 8 години
Стана ми интересно но не се учудвам далаверата да не са замесени и бивши служители то това *** глупоста щото зарад такива бивши сме на това дереже влизат от един в друг слободия а къдее данс се пита в случая
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз си мисля, че този цифра 80 хил. е грешна. Няма начин. Едно, че струват много пари и няма как да се избият парите за тях, колкото и измами да се направят, второ - това са страшно много харти и физически е невъзможно да се носят всичките наведнъж, колкото и да са малки. Или авторът е сложил 1 или 2 нули в повече или тези 80 хил. карти са ползвани в продължение на много години, като след всяка измама съответната карта се закрива. И пак ми се струва невероятно. По-скоро нулите са повече.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой мобилен оператор е регистрирал 80 000 СИМ карти на едно име ? Нали ка позволени само 5 предплатени СИМ та едно име ? Тогава защо изобщо въведоха регистрирането на предплатените карти като има хора, които използват анонимни СИМ карти на практика ?!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дали Ало апашите не играят комбина с Ало мобилните оператори ? Въпроса е Ало риторичен, не вярвам някой да се съмнява в това... 80 000 SIM карти!
1
0
 
13
 
! Отговори
Благовест Сендов преди 8 години
Г-жо Падинкова-Падникова, по колко е една Сим карта? Умножете по 80 000. Въпрос към публиката - колко трябва да откраднеш за да се оправдае тази инвестиция. Отделно, операторите че са мошенници, това е ясно, но чак толкова да не вдигнат телефона на МВР и да не съобщят .... И друг въпрос - я сложете една върху друга 80 000 карти .....