Пощят и учителите за въшки

Бум на паразитите в столични и пловдивски школа
26 апр 2016 07:24, Петя Славова
15
Пощят и учителите за въшки
Снимка: архив, Reuters
И учителите да се включват в проверките за въшки на децата в училище. Такава препоръка е спусната до столичните школа заради "епидемията" от паразити, пише "Монитор".
 
Причината е, че медицинските сестри невинаги могат да смогнат да проверят достатъчно ефективно и обективно всички деца, затова е препоръчително и преподавателите да се включват, обяни началникът на отдел "Паразитология" в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Цезарина Илиева.
 
Участието на учителите всъщност е стара практика, която преди дори е била регламентирана с документ, който обаче е бил отменен. Затова и в момента е спусната такава препоръка. В 119-о СОУ тя се спазва. Така например при подозрителни обстоятелства учителите помагали на медицинските сестри в битката с паразитите, обясни директорът на училището Симеон Ангелов.
Още по темата
 
Те дори алармирали родителите във Фейсбук група, когато установят, че има нови деца с въшки. Идеята е майките профилактично също да проверяват хлапетата си у дома
 
По данни на СРЗИ до момента са проверени 174 школа, като в 112 от тях е установено опаразитяване. В 77 от учебните заведения в косичките на децата са намерени гниди, а в 25 живи въшки. Препоръчва се още медицинските сестри да регистрират дечицата с паразите в косите и хлапетата да се връщат в класните стаи чак след проверка, която установява, че вече са напълно изчистени.
 
Според Цезарина Илиева при едно отговорно подхождане към проблема, детето може да бъде обезпаразитено в рамките на 3-4 дни. Тя обърна внимание, че в борбата с въшките трябва да се използват лосиони с химични вещества. Някои от майките залагали на препаратите на билкова основа, за да щадят главичките на децата си. Те обаче не били достатъчно ефективни при справянето с въшките. Очаква се СРЗИ скоро да публикува на сайта обобщени данни и резултати от акцията си.
 
За бумът на паразитите алармираха и от Министерството на образованието и науката. Заместник-министър Диян Стаматов призова родителите към отговорно отношение, да пускат децата си обратно в класните стаи чак след като са напълно изчистени. Освен в София бум на въшки има и в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: паразитивъшки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЧИ УЧИТЕЛЯ СИ ПРЕКЪСВА УЧЕБНИЯТ ПРОЦЕС ЗА ДА ИЗПОЩИ- НА 27/30 ДЕЦА ГЛАВИТЕ ДА ЧУХТЕ НЯКЪДЕ НАКАЗАНИЕ ЗА ТОВА ЧЕ РОДИТЕЛИ СА ДОПУСНАЛИ ДЕЦАТА ИМ ДА ВЪШЛЯСАТ- ХОРА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ- КЪДЕ Е ОТГОВОРНОСТТА НА СЕМЕЙСТВОТО. КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПРЕШИВАТ ПОДОБНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА УЧИТЕЛ.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Профилактика трябва! Корена на проблема! Всички цигаHи под ножа и въшKи нама да има!
3
1
 
4
 
! Отговори
Асан второкласник преди 8 години
От кхакто трябва да се пощят и учхитилите, аз лично проверих хспожатъ за пучи бубаци. Штоту то няма кхуса, опърлихми я с Айша в чшас по труд и творчество ,а тати му изби вхъшкити с тръбата от главатъ.
2
1
 
4
 
! Отговори
циганин от столипино преди 8 години
да им проверяват и минжите за драмни въшки,че ни напълниха тес учители.Цялата махала пламна
1
2
 
4
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 8 години
Много от учителките се драпат като пирински катерици!