Язовир преля, заля с вода общините Хайредин и Мизия

Евакуирани са къщи, няма опасност за хората
Обновена: 8 май 2016 08:09 | 8 май 2016 07:30, Красимир Ангелов
41
Язовир преля, заля с вода общините Хайредин и Мизия
Снимка: Булфото, архив

Бедствено положение е обявено от късно събота вечер в общините Хайредин и Мизия заради преливането на язовир Рогозен-1, вследствие на обилните валежи, съобщиха от Областната администрация във Враца.

Още по темата
В 20.34 часа в събота вечер в Областна администрация – Враца е получена Заповед на Кмета на Община Хайредин, с която е въведен в изпълнение Общинския план за защита при бедствия в частта "Наводнения".

Със Заповед на Областния управител на Област Враца е обявено бедствено положение в общините Хайредин и Мизия, считано от 21.00 часа на 7 май до 21.00 часа на 9 май .

От областната администрация напомнят на гражданите на Област Враца, при необходимост да се обаждат на единния европейски номер 112, за да могат компетентните органи да оказват необходимото съдействие.

Заради бедствието министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова още снощи отпътува към село Рогозен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на МВР. На място тя се запозна с оперативната обстановка след преливането на язовир Рогозен и предприетите превантивни действия.

След проверката си Бъчварова посочи, че предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир "Рогозен-1" са правилни и навременни и няма непосредствена опасност от наводнения за населението.

Тя провери на място работата на аварийните екипи заедно с областния управител на Враца Малина Николова и кметовете на общините Хайредин и Мизия. Министър Бъчварова подчерта, че ако тези действия са били започнати днес, те не биха били ефективни.

В събота следобяд от община Хайредин са подали съобщение в областния кризисен щаб във Враца, че водите от язовир "Рогозен-1" преливат през преливника, а коритото на преливника е започнало да се разрушава. Областният управител е свикал Областния съвет за защита на населението. На място са изпратени екипи на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", мобилизирана е и тежка техника, с която да се насипва каменна фракция, за да се намали водния поток и разрушаването на преливника. Мощни хидропомпи продължават и в момента да източват язовира, за да спадне нивото му.

Обявено е частично бедствено положение в общините Хайредин и Мизия. Евакуирани са 30 домакинства от селата Бързина и Ботево. Следи се постоянно и нивото на язовир "Бързина", който се намира под язовир "Рогозен". Министър Румяна Бъчварова поиска от кмета на община Хайредин Тодор Алексиев да представи проект за авариен ремонт на язовир "Рогозен" пред Междуведомствената комисия за защита на населението към Министерския съвет. Тя посети и град Мизия, където се срещна с кмета Виолин Крушовенски и се увери, че няма непосредствена опасност от наводнение на града.

В Мизия още е пресен споменът на черния 2 август 2014 година, когато десетки останаха без своите домове след водната стихия в града. При потопа тогава загинаха двама души.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам за труповете които изплуваха от язовира и знам защо и при какви обстоятелства са били екзекутирани и хвърлени на дъното, убити преди месеци и години и сега като преля язовира всичко излезе на яве. То и за това ми изтриха първия коментар, защото повдигнах въпроса за труповете.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой стопанисва язовира??!!! Кой е отговорен??? Докога в тази държава ще има само потърпевши и "невинни"???
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно,че след 1989г БГ се управлява от нека-дъ-рни-ци и бо-кл-уци!Над 25 г БГ се управлява от назначени те-рор-ис-ти,изпълняващи плана РАН-ЪТ,разработен още през 80-те години от АОНСУ-специалистите под ръководството на стратега на БСП Ал.Лилов.След унищожаването на икономиката,образованието,здравеопазването и над 2 млн и след изселването по икономически причини на още 2 млн българи днес въпросът е кой кого ще унищожи -управляващите - народа или народа -управляващите!Това е геноцид!
19
0
 
1
 
! Отговори
BURZUM преди 3 години
Шараните живи ли са?
18
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Къде е ДАМТН с дирекция НЯСС която създаде да се потърси отговорносг на Стефан Цанков и неговите служители от НЯСС
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
> вследствие на обилните валежи, съобщиха от Областната администрация във Враца.
Вследствие на нехайството, не на дъждa.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без изненади... Такива са ни избраниците. Водата не е като опозицията, че да и спретнеш постановки и да я душиш с фалшиви обвинения.
15
0
 
7
 
! Отговори
истината преди 3 години
До Анонимен 25: Само, че в Хайредин няма кьорав мюсли, за разлика от примерно Сърница или Български извор да речем!!!
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хенде Хох ami ti li si nai umnata?smeni my togava imeto na tova selo....
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По атака ТВ само повторения бичат. Троловете и те едно и също пишат. Защо не платихте на "журналистите" ви? Доста се впрягаха ей, голямо шоу беше - ракети, страхове, кораби, чудесии. Най - кефеше живият скеч проф. Сачев - чемшира, смял съм се с глас!
12
1
 
12
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 3 години
До Миии добре

А КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЩЕТИТЕ?!НЕ Е ЛИ РЕДНО ДА Е СОБСТВЕНИКЪТ,А НЕ ЦЗЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД?!
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язовир не може да прелее поради някакъв двудневен дъжд. Може да прелее само при престъпна небрежност на управителя му.
10
1
 
26
 
! Отговори
Миии добре преди 3 години
А сега собственика на язовира да бъде осъден за причиняване на щети по немарливост.
9
1
 
23
 
! Отговори
Уфф преди 3 години
"... водите от язовир "Рогозен-1" преливат ПРЕЗ ПРЕЛИВНИКА, а коритото на преливника е започнало да се разрушава"!?
"Министър Бъчварова ПОДЧЕРТА, че ако ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ са били започнати днес, те не биха били ефективни" ...
Скапано, скапано, скапано!
Що за ефективни действия е подчертала тази дама? Разрушаването на преливника заради това, че през него почнало да прелива ли? Че той е за това!
Това са само дребни симптоми на тотално некадърното водене на държавата.
8
2
 
5
 
! Отговори
знаете ли че преди 3 години
Според статистиката на „Пътна полиция" нарушенията, които стационарните камери регистрират, също са сравнително малко, тъй като местата на видеоконтрол са публично известни.По думите му междувременно е стартирала процедура за купуването на преносими камери, които могат да бъдат поставяни незабелязано на определено място от пътя, без там да има патрулен автомобил. По този начин по-ефективно ще бъдат заснемани превишаващите ограниченията за скорост автомобили.
7
1
 
6
 
! Отговори
знаете ли че: преди 3 години
Без обозначителни табели преди мобилните камери на КАТ. Такава промяна в закона ще бъде гледана от депутатите в транспортната парламентарна комисия. Това разкри шефът на „Пътна полиция" комисар Бойко Рановски пред Дарик. По думите му тези изисквания затрудняват работата на полицаите и възпрепятстват контрола по безопасност на пътя.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да не е язовира, дето един го беше снимал и после го осъдиха че всявал паника?
М?
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е като управляват неграмотни и некадърни! Какво гледате? Каква ви е работата, за която ви плащаме?
4
2
 
26
 
! Отговори
факт преди 3 години
ОТ 3 ДЕНА ВАЛИ ,И НИКОЙ НЕ Е ВИДЯЛ И ВЗЕЛ МЕРКИ СРЕЩУ ПРЕЛИВАНЕТО !! НЯМА ДЪРЖАВА ,ТОВА Е ИСТИНАТА !!
3
14
 
7
 
! Отговори
До Гъзибар Гъзибаров преди 3 години
да, бе! ако сега беше емел етем, сигурно щеше да им построи ново село!