Астрономи организират наблюдение на Меркурий

За столетие се наблюдават средно по 13 транзита на планетата
3
Астрономи организират наблюдение на Меркурий
Снимка: Булфото

Регионалният академичен център в Шумен, Астрономическият център "Проф. Владимир Шкодров" и Студентското астрономическо общество на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" организират от 14 часа наблюдение на планетата Меркурий с някои от новите телескопи на обсерваторията, съобщиха от БАН.

От Академията уточняват, че на 9 май планетата Меркурий ще премине пред диска на Слънцето. Това явление се наблюдава, когато тя е между Земята и Слънцето, но в същото време е достатъчно близо до равнината на земната орбита. Ако тези две условия са изпълнени, Меркурий се проектира върху слънчевия диск и това явление се нарича пасаж (транзит или преминаване).

За едно столетие се наблюдават средно по 13 транзита на Меркурий пред слънчевия диск.

Пасажът на Меркурий ще се наблюдава от Северна и Южна Америка, от Европа, Африка и Централна Азия. Явлението ще започне в 14.11 часа българско време, когато дискът на Меркурий ще докосва външно диска на Слънцето. Поради малкия ъглов размер на Меркурий преминаването му пред слънчевия диск няма да може да се наблюдава с невъоръжено око. При наблюдение на слънцето и на явленията, свързани с него, трябва да се използват специални предпазни филтри, препоръчват астрономите.

Последното преминаване на Меркурий е наблюдавано на 8 ноември 2006 г., но тогава то не е било видимо от България. Транзит на Меркурий, видим от България, е имало на 7 май 2003 г.

Следващият транзит или пасаж на планетата Меркурий ще бъде на 11 ноември 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: слънцебанМеркурий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
НЛО преди 7 години
Иво се намира на Уран ама си трае
2
0
 
5
 
! Отговори
ined преди 7 години
Много си *** бе Иво - как ще видиш от Земята как минава Сатурн пред Слънцето?
1
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Сатурн ще мине пред слънцето, не меркурий...