България ще се бори с метанола в течностите за чистачки

Годишно десетки хора умират заради метанола в течността за чистачки
Обновена: 13 май 2016 14:30 | 13 май 2016 14:28, Екип на Dnes.bg
17
България ще се бори с метанола в течностите за чистачки
Снимка: архив Reuters

Едва 75 мл е смъртоносната доза за човек от течност за чистачки с концентрацията на метанол от 35%, коментира в интервю за в. Труд Емил Радев, евродепутат от ЕНП-ГЕРБ. Същевременно в над 2/3 от течностите за чистачки на българския пазар се съдържат над 30%, при допустими и считани за безвредни едва 0,6% според европейските експерти. Радев отдавна работи за това да се въведе забрана или поне ограничение на съдържанието на метанол в тях, т.к. всяка година ставаме свидетели на десетки смъртни случаи на хора, отровени от опасното вещество. Той настоява Европейската комисия да предприеме стъпки в посока ограничаване на съдържанието на метанол в течността за чистачки на ниво ЕС.
 
Евродепутатът е поставил въпроса пред ЕК още в края на миналата година. Според него продуктите с такива опасни вещества трябва да са снабдени със специфични методи за затваряне, обезопасени за деца. А контролните органи трябва да следят за спазването на тези норми.
 
„Ако нивото на метанол се намали на 0.5% в течността за чистачки, тогава смъртоносната доза е над 5 литра, количество, което е почти невъзможно да бъде изпито даже и от възрастен човек. В случай че ЕК не вземе необходимите мерки за ограничаване на съдържанието на метанол в течността за чистачки, считам, че е крайно необходимо да се приемат законодателни промени в България, в тази насока, както и да се засили контролът над тези продукти. Само така ще можем и да спрем безсмислената загуба на човешки животи”, коментира евродепутатът.
 
Аргументите на Емил Радев са подкрепени от два експертни доклада на Европейската агенция по химикалите (ECHA). Единият не препоръчва концентрацията на метанол над 0.6% обемни единици, а другият препоръчва ЕС да забрани изцяло използването му. Страни като Полша например вече взимат мерки за борбата със смъртните случаи вследствие на натравяне с метанол. Държавата  направи предложение до Европейската агенция за химикалите да въведе ограничение на съдържанието на метанол в течността за чистачки в концентрация равна на или по-голямо от 3% от теглото. Полското предложение беше направено през януари 2015 г., след което двата комитета на агенцията провериха дали то отговаря на изискванията на приложение XV от регламента REACH. През март досието се публикува за консултация, като заинтересованите страни можеха да правят коментари в рамките на шест месеца от публикуването му. Едва през декември 2015 г., Комитетът за оценка на риска на ECHA даде своето становище дали предложеното ограничение е подходящо с цел намаляване на риска за човешкото здраве. В същото време Комитетът за социално-икономически анализ (SEAC) подготви становище относно социално-икономическото въздействие на предложените ограничения. Окончателният доклад на комитета беше приет през март, но до преди две седмици все още не беше публикуван.
 
Двата доклада са изпратени на ЕК в края на месец април, и тя разполага с 3 месеца от получаването им, за да вземе решение да предложи съответните законодателни промени в списъка за ограничения в регламента REACH. Окончателното решение се взема с регулаторна процедура с контролното участие на държавите-членки и Европейския парламент. Според някои експерти е възможно да се въведе ограничение още до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
яааа, в рая на ментетата се загрижили за метанола, който го пият от години в ракията?!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе просто си пишат актив! щото от години не съм чул български евродепутат да е свършил някаква работа! заминават в брюксел и ги забравяме, че съществуват!
13
0
 
3
 
! Отговори
Врабец преди 7 години
Ами като е опасен метанола, заменете го с етанол! Давам личен пример! И се кефя на тъпотията на катаджиите, че като ме спрат, хем им мирише на алкохол и си мислят, че ще ударят кьоравото, хем дрегера е на 0 и остават с пръст в г...ееее - уста!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми кой го кара да я пие,тя е за чистачки то и препарата за *** има белина и други химии.Да забраним верото таблтките за съдомиялната и всяка битова химия заради самоубийците и антифриза също.Зимта ще точим водата.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се учреди сдружение или НПО - граждани за скъпа зимна течност за чистачки!
10
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ми като не ви харесва - четете какво пише на продуктите и решавате дали да си купите.. Бас държа, че ако пуснат луканка по 3лв. килото и напишат на етикета, че съдържа *.а ще се изтрепят да купуват...
9
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
В Европарламента определено скучаят и се чудят каква нова простотия да измислят.
8
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Лобитата на бензиностанциите продаващи течност на цени 3-5 пъти над търговците на дребно (магазини тип "левче") натискат за да ни приберат още парички. Нахалници.
7
1
 
6
 
! Отговори
Да преди 7 години
Сега ще може и да ли жулим течност за чистачки! Браво на тези умове! Ако направите и акумулаторната киселина годна за пиене ЕВАЛА !
6
2
 
7
 
! Отговори
Айдън преди 7 години
Надпис "отровно" на етикета не стига ли? Що не забранят и нафтата - ако пия нафта, вероятно ще умра?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че кой пие течност за чистачки ?!?Ми айде тогава и антифриза, лакочистителите и какво ли още не да се забранят.Този, че него слуша главата е ясно, но да се публикува чак като новина - луда работа.
4
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Опаковките и в момента са различни и обезопасени. Добре е да се проучват нещата.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя па, в Якоруда си пият по половин кило 50, пък чак тогава им става зле. Ти подиграваш ли се с твоите 75мл. 35?
2
1
 
3
 
! Отговори
ърни преди 7 години
хората трябва да са информирани и да са наясно какви вреди нанася метанолът върху здравето на хората и по-специално на децата. това е един проблем, който беше подценяван с години.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тея тотално превъртяха!И то при положение, че точно метанолът е бъдещото гориво за колите!То вярно, че в еропейските комисии само се чудят как да си уплътнят времето и да си оправдаят заплатите и тъй като по важните теми е опасно да се работи, то ... ама аре, след правите краставици идва ред на течност за чистачки без метанол. После на ред са антифриз без антифриз, акумулатори без киселина и т.н.