Българин мотика не ще, за полето наемат албанци

Наши овчари и трактористи не искат да работят за 800 лева
20 май 2016 08:00,
124
Българин мотика не ще, за полето наемат албанци
Снимка: flickr

Сериозна криза за работници по нивите има в Пиринския край. В началото на сезона много земеделски производители се чудят откъде да намерят работна ръка, за да успеят да обработят и приберат продукцията. Много хора от селата в района се трудят в Гърция, Германия, Англия.

"Положението е тежко. Чудим се откъде да намерим кравари, овчари, трактористи. Давам заплата от 700-800 лева плюс храна и подслон, но няма желаещи. Принудих се да взема от гръцки колеги телефонните номера на албанци. В южната ни съседка те са основна работна ръка по полето, много са работливи. Ще наема двама работници от Албания", заявява за "Стандарт" фермерът от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Тенденцията обаче е плашеща с липсата на родни труженици по земеделските ниви. До 2-3 години няма да има достатъчно хора, които да обработват земите и да се грижат за животните.

Затова примера на Сабахлъков за внос на работна ръка ще последват и други земеделски производители и фермери в Пиринския край.

"Основно идват да търсят заетост или социално слаби хора, или пенсионери. Те обаче не си дават много зор и са непостоянни. Потрудят се 2-3 дни, видят, че не е лесно, и се откажат, защото си имат сигурни доходи - социални помощи или пенсия", твърди Сабахлъков.

"Тези, които са работливи, предпочитат да отидат в чужбина за по-високи надници. Тук остават ромите и мързеливите, които искат много пари, но за малко свършена работа", смята фермерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
40
 
! Отговори
;-) преди 7 години
Родният тракторист не ще за 800 лв, но пазарува на версия в хоремага
37
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо краде от труда на работниците със субсидите дето му дават за достойно заплащане на труда той си купува коли и апартаменти, ама за техника и работници не ще да инвестира и сега седнал да реве крадеца му с крадец.
36
5
 
44
 
! Отговори
Ха-ха! преди 7 години
До ОпаАз в Англия вземам тези 800 лв за 3 ч и 30 мин, но не съм тръгнал да се хваля.***!
35
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
nyama li hristiyanski durjavi che albanci kanite,????Shte si surbate poparata otnovo
34
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А после сме били имали беработица :-)Работа има. Желаещи да работят - не.Виж, да се оплакваме колко сме зле можем най-добре.
33
4
 
40
 
! Отговори
да преди 7 години
добре, че доходите у нас не са като западните, та да има мързеливците с какво да се оправдават..ама и навън не ходят при "достойното" заплащане, защото.. там пък трябвало много да работи.. ако пък и работата навън не е тежка, парите са добре.. пак не работят.. дискриминирани били.. от т.ъртеи лафове да слушаш
32
4
 
44
 
! Отговори
Сиганин преди 7 години
Абсолютише - Ако мотиката беше панацея банкянската талпа щеше да продължава да си сади картофите!
31
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо и да копаеш със мотика.Проблема е във заплащането.Ако стане европейско,ще изчезне проблема със липсата на работната ръка.А дотогава бъде така за съжаление.Като вземат субсидиите започват да сменят коли и апартаменти,а през другото време реват че нямало работници.Е как ще има като им подхвърлят трохички на фона на това което реално изкарва един тракторист.
30
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като му толкоз трудно да си тегли куршума и да не се мъчи с тез албанци да заминава за Холандия да бере гъби ако ще на мен лично от тая статия ми залютя на очите.
29
7
 
47
 
! Отговори
помака преди 7 години
За 1000 1200 паунда на месец отивам в Англия и съм супер цяло лято, а тук тези май нещо се бъзикат с хората
28
5
 
63
 
! Отговори
Опа преди 7 години
800 лв. взимам за една седмица в Англия без никакви проблеми и то при една нормална седмица, да не говоря лятото като има повече бачкане. Няма срамна работа. Не се преуморявам въобще, което е много важно, явно съм попаднал на точното място в точното време...Живи и здрави след време ще търся нещо по-престижно, че не може цял живот само така....Поздрави, но в България няма перспектива, поне за мен..За всяко нещо има решение!
27
3
 
34
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Руснаците не ги мисли.при тях мързеливите мужици се компенсират с много китайци.
26
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това са Бьлгарските работодатели!Лапат милиони, а за работниците трохите! Точно наетите албанци са от ци.гану!
25
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агенцията по заетостта да усигорява работа на безработните чакащи помощи.Който отаже предложената работа,без борса и помощи.Един кръчмар дал метлата на пиянде да измете срещу 5 лева.Пияната манерка отказал да измете и казал,че може да си легне гладен,но не и изморен.
24
3
 
55
 
! Отговори
чудя се .. ама много преди 7 години
то и тук май е така ... на двор на предприятие 5 метачки с метли - бачкат добре ... здраво ... и всичко е чисто .... АМА не се прави така !!! нито с мотики или с албанци !!!! ами първо се помисля - купува се малогабаритна почистваща машина и един 'метач' омита цялата фабрика и му се дава 1500 лв заплата ... вместо мотики ... нещо умно измислено от умни аграрни специалисти ... и заплатите стават 2000 ....демек - с простотия не става - нито с мотики !!
23
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли ще му дойдат албански работници да му работят за 400 евро.В Гърция вземат 4-5пъти повече.Обаче може да пробва със сомалийци.
22
6
 
63
 
! Отговори
sofeto преди 7 години
За 800 кинта надницана на месец, да си я работи кърската работа сам "селскиот" бизнесмен!
21
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си наеме чеченци ако иска негов си е проблема нямало кой да работи чакай бе *** ей сега си закривам бизнеса и идвам да ти работя.
20
4
 
69
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До Анонимен Пълни измислици. Сабахлъков и всички като него това да го говорят на хора, които в живота си не са работили на полето! Търсят трактористи уж, ама за 3 месеца през годината! И други работници им трябват, пак за същия период. Е, нали разбирате, че тези хора трябва да имат доходи и през останалите 9 месеца, не може да стоят и да чакат великият фермер да им подсвирне! Естествено, че свободни са само пенсионери.
19
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде съ тиа 800 лева ?. Що лъжат кат дърти .... ?. Дават около 350 , 400 лева.