Тропическото лято – мит. Кратко ще е, влажно ще е!

До 10 юни ще вали, после ще се стопли и пак ще прокапе през август
20 май 2016 07:07, Златко Желев
13
Тропическото лято – мит. Кратко ще е, влажно ще е!
Снимка: Reuters

Лятото ще бъде кратко и умерено влажно, но в никакъв случай няма да станем жертви на дълги тропически жеги, както прогнозираха американски синоптици преди дни. Дори вместо горещини в следващите години климатът по цялата планета ще застудява, защото глобалното затопляне вече е приключило, твърди пред "168 часа" доц. Борис Комитов от Института по астрономия на БАН и ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

Много е вероятно летният сезон да напомня повече на този от 2014 г., отколкото на 2015 г.

Още по темата

Времето, което наблюдаваме в момента, ще се задържи приблизително до 10 юни. Тогава вълната с дъждове се очаква да стихне временно и ще се възобнови към края на август.

Тенденцията на по-интензивни валежи ще се прояви отново в края на лятото. Малко е вероятно юли да е горещ. Влажността ще продължи и през есента, твърди доц. Комитов. Особено влажен ще бъде септември месец, като новата порция дъждове ще започне още в края на август.

Каквото и да е времето, това няма да се отрази на туристическия сезон.

"Чакаме силно лято, имаме много записвания и пълни хотели. Не искам да мислим за лошо време. Ако е по-топло, няма проблем", коментира Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според туроператорски фирми всички хотели са резервирани и няма опасност да пропадне сезонът. А ако стане много дъждовно, ще е трудно в последния момент да се променят резервациите.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ще кажа,че на нашите метеоролози не вярвам...казавам го като човек който следи времето всеки ден!!!
8
1
 
5
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 5 години
Тия метеоролози не знаят вица за Сталин и синоптиците.Аз го знам и се готвя за дълго и горещо лято.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
коментатор номер 1 е казал всичко ясно и вярно -Всеки уважаващ себе си метеоролог ще ви каже че прогноза за повече от две седмици напред е равносилна на прогноза за изхода на футболен мач... я излезе, я не Едните викат тропическо лято другите студи дъжд две коренно различни прогнози.. кой ми дава дипломи на тия не знам !
6
1
 
5
 
! Отговори
нищо не познават преди 5 години
те и за миналото лято така казаха нищети синоптици ама си беше прилично топло цяло лято
5
2
 
12
 
! Отговори
Родолюбец преди 5 години
Както е мит и "глобалното затопляне" на учените м.а.л.о.у.м.н.и.ц.и.!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а плуват ли вече ако-та у морето? Добре, че няма да ходя по ***-морието да гледам пияни и деградирали англета, русчета и селски бекове от Асково
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията се състой от 4 повтарящи се изречения, убиждаш народа с твойте повторения на една и съща мисъл, много слаба статия МНОГО и то за нещо което не може да се предвиди 2 дни напред с 50% точност!
2
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само едно знам - времето ще бъде преобладаващо, каквото и да значи това !
1
15
 
19
 
! Отговори
Девил преди 5 години
Е на, до къде ни докараха! Бат Бойко и Фандъчкова са виновни - с непрекъснатото усвояване на евро средства и времето скапаха!!!