Код червено за лятото: Невиждани жеги и суша

През месеците юли и август на Балканите ще е като в тропиците
16 май 2016 14:00,
52
Код червено за лятото: Невиждани жеги и суша
Снимка: архив Reuters

Тропически жеги ни чакат през юли и август, а температурните рекорди ще продължат чак до ноември.
Този април е бил най-топлият в историята, съобщиха от НАСА. Според синоптиците невиждани ще бъдат горещините през цялото лято.

Една от най-известните световни метеорологически агенции AccuWeather оповести прогнозата си, според която страната ни, заедно с Македония, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Босна, Черна гора, Албания, Гърция и Турция ще бъде обхваната от най-големите горещини през последните години.

Заедно с това от AccuWeather предвиждат и голяма суша. Подобна прогноза има и за Италия. Синоптиците предупредиха и за опасност от пожари.

За разлика от Балканите, където почти няма да има дъждове, във Великобритания и Ирландия се очакват много валежи. Същата прогноза се дава и за Германия, Франция и Полша, където ще има и гръмотевици, пише "Новинар".

Изминалият април е бил най-горещият месец в историята, сочат данни на американската космическа агенция НАСА. Освен това той е бил шестият пореден месец, в който температурите са били с 1% над средните за периода 1951-1980 година.

След забележителното топло начало на 2016 г. тенденцията за горещините се запазва и отново поставя рекорди за последните 130 години, допълниха от НАСА.

Според метеоролози само в рамките на последната година глобалните температури са се увеличили с 25 на сто спрямо общото увеличение от края на XIX век.

Затоплянето оказва голямо влияние върху околната среда, като специалистите алармират, че около една четвърт от кораловите колонии са избледнели вследствие на жегите и увеличеното окисляване в океаните.

Експертите очакват температурните рекорди да продължат поне още 4-6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
UJAS mraza jegata
44
0
 
2
 
! Отговори
Кибик преди 7 години
До Евгени 40Всъщност и ти не си чел достатъчно. Парниковия ефект се предизвиква от газови съединения с два различни или три атома. Т.е. сте прави и двамата. А главният източник на въглероден моноксид в атмосферата е резултат от горенето (недоизгорелите) фосилни горива. Затова се прилагат катализаторите, да се намали емисията на СО.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде пак глупости! Като гледам какъв студен , дъждовен *** е навън, "... На тъпана ли да вярвам или на .*** си да вярвам?..." , дето казал оня от вица. А само до вчера разни учени( недоучени) ни заливаха с прогнози за студено и дъждовно лято. Пак от сайта Днес.бг...
42
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 7 години
сега гледам в сайта на Accuweather средната температура в Пловдив за Юли е около 32 градуса ето:accuweather/en/bg/plovdiv/49959/july-weather/49959?monyr=7/1/2016&view=tableНа вас ли да вярвам или на очите си?
41
3
 
5
 
! Отговори
Боже Пази преди 7 години
До МРАВКАПрав е Боко, че няма мат'рял в БГ... Останали са само манипОлираните
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРП ще вдигнат цената на водата.
39
12
 
18
 
! Отговори
МРАВКА преди 7 години
МОЯТА ПРОГНОЗА Е ЧЕ ВРЕМЕТО СЕ МАНИПОЛИРА ОТ ПРОКЛЕТИТЕ АМЕРИКАНЦИ ЗА КОЕТО НАСА НИЩО НЕ КАЗВА.СЪЩО И НАШИТЕ "УЧЕНИ" ОТ БАН НИЩО НЕ СПОМЕНАВАТ С КАКВО НИ ПРЪСКАТ АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТИ ДЕНОНОЩНО ОТ ГОДИНИ.
38
3
 
13
 
! Отговори
ха, сега де.... преди 7 години
Някой лъже, ама да видим кой е...
37
3
 
15
 
! Отговори
kk преди 7 години
Обикновено прогнозите на т.н. световна метеорологична агенция, са най-фалшиви.
36
7
 
4
 
! Отговори
Евгени преди 7 години
До ОтчаянОпитал си се да изглеждаш интелигентен и начетен, ноооо въглеродния монооксид изобщо няма общо със затоплянето(той е токсичен и силно запалим) Въглеродния диоксид е друг газ който има връзка с алабализмите за парников ефект и други сродни глупости.
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде да се затопля, че измръзнахме!
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бах туй затопляне яз , затуй в Кюстендил 90% измръзнали черешовите градини ? Някой тряя си скъса дипломата , *** не съм ...
33
2
 
21
 
! Отговори
всъщност преди 7 години
с язовирите е същата история- наводненията и проливните дъждове нв идват по предварителна заявка, те идват като бедствия. Но това, че язовирите са препълнени защото местните мутри си въдят риба, а коритата са задръстени със всякакъв *** си е изцяло наш криминален, а не климатологичен проблем. Тръбите на напоителнте системи ги предадоха за скрап. Същото е и с градушките- повече от ясно е, че през май и юни има градушки, въпросът е къде са ракетите за бобра с тях??
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер - точно тогава ще съм на море и ще се разхлаждам с пъпеш с мастика. Кеф.
31
2
 
11
 
! Отговори
всъщност преди 7 години
с прогнозите за всякакви природни бедствия е като с прогнозите за земетресенията- знае се, че ще ги има, трябва да има подготовка за тях, т.е. да се направи така щетите да са минимални и с това темата е изчерпана. Приказките, че бедствието е било "изненада" обикновено означава, чисто и просто, че някой не си е свършил работата и не е взел превантивни мерки- допуснал е калпаво строителство, когато става дума за земетресения, унищожил е напоителните системи, когато става дума за суша.
30
8
 
3
 
! Отговори
хмм.. преди 7 години
Разбирам да кажат, че NOAA или DWD са световно известни, но "AccuWeather" не съм ги чувал! Някой май си изкарва пари от платен PR.
29
4
 
11
 
! Отговори
Синя птичка преди 7 години
Пак нещо сме сънували.
28
5
 
49
 
! Отговори
Зиг преди 7 години
Пък преди месец писахте, че юни, юли и август се очакват хладни и дъждовни...
27
13
 
15
 
! Отговори
Отчаян преди 7 години
Стига хора! Не знам дали отричането е израз на услията ви да си успокоите съвестта, че човешката дейност не влияе на климата. Парниковият ефект на въгеродния моноксид е проучен още в началото на 19 век, а още има хора които упорито отричат че няма такова нещо. Разбирам че няма алтернатива на фосилните горива, но ако няма натиск върху компаниите и политиците за промяна, положението ще се влошава.
26
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСА да прави като вятъра, да д-ха.....За нищо не им вярвам на краварите!