Змия до змията – на площада, в двора, в колата…

Специалистите: Никога не нападат първи, но закачате ли ги - ще отвърнат
Обновена: 5 юни 2016 08:59 | 5 юни 2016 07:43,
63
Змия до змията – на площада, в двора, в колата…
Снимка: архив Reuters

Змиите станаха ежедневие. Няма ден, в който да не бъде хваната поне една на оживено място в някой български град - я двор на детска градина, я парк.

Само за седмица в Пловдив бяха регистрирани няколко случая. Дете беше ухапано близо до Природонаучния музей. Оказа се, че водна змия е изпълзяла от река Марица и го клъвнала, защото я закачало. Инцидентът се размина без последствия, тъй като този вид влечуги не е отровен.

Еднометров екзепляр от вида голям стрелец пък беше заловен на ул. "Ландос" близо до детска градина отново в Пловдив. Шефът на Природонаучния музей в града гл. ас. д-р Огнян Тодоров, който е зоолог, обясни, че този вид не е опасен, припомня "24 часа".

Още по темата
Преди дни змия влезе в магазин близо до централния площад във Варна. В Козлодуй също се оплакват, че в обраслите треви гъмжи от влечуги. И в Търговище възрастна жена видяла змия да влиза в двора на детска градина. В Пещера бе открита в кола.

"Нормално е напролет да се активират. В големите горещини няма как да ги видите по камъните. Тези влечуги регулират температурата си спрямо околната среда и биха загинали, ако се пекат на жегата", обясни д-р Тодоров, който преподава зоология в Биологичния факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

По думите му в България най-опасни са усойницата и пепелянката.

"Опасни са, защото имат отровни жлези в предните зъби", казва ученият. Според него отровата на усойницата е по-силна от тази на пепелянката.

"Тя е по-концентрирана и съдържа коктейл от хемотоксини и невротоксини, които поразяват кръвоносната и нервната система", уточнява д-р Огнян Тодоров.

Затоплянето на времето и зачестилите валежи активираха напоследък тези влечуги. Избуялите треви пък са рай за тях. По тази причина еколожката от пловдивската община Йорданка Даскалова призова хората да не влизат в неокосени площи.

"Нямат работа там, да минават по алеи и пътеки. Няма как да водим борба със змиите, те не са комари да пръскаме срещу тях", каза Даскалова.

Според нея е нормално в градове и села, където има реки, да има и змии. Д-р Тодоров допълва, че водните екземпляри излизат от местообитанията си и могат да изминат до 5 км на сушата за да търсят храна.
Други са в изоставени сгради, храсти и под камъни.

"Освен усойницата и пепелянката в България има и други отровни видове, но не са опасни за човека. Такъв е вдлъбнаточелият смок, който се среща в по-топлите части на страната. Но дори и да ухапе човек, не може да го умъртви, защото отровата му не е в жлезите на предните зъби", обяснява ученият. Той уточни, че всички видове у нас са защитени.

"Змии е имало около нас и ще ги има, въпросът е да не ги закачаме и нищо няма да ни сторят", категоричен е д-р Тодоров. Хората в градовете най-често се паникьосвали от водните видове, които са най-разпространени у нас. "Но те са полезни земноводни, хранят се с насекоми, жаби и рядко правят опит да хапят. Защитната им реакция е да пускат миризлив секрет, с който отблъскват. Друг вид, който се среща в покрайнините на градовете, е смокът голям стрелец. Това е най-голямата наша неотровна змия, но е хаплива", обясни зоологът.

И изрично уточни, че всички змии нападат, когато бъдат притеснени.

"Те никога не действат без повод. Естествено, че ако се опитате да ги безпокоите, те ще се отбраняват. Затова казвам - хората да не закачат змиите. У нас нямаме нито един агресивен вид. Дори пепелянка няма да те докосне и ще мине през крака ти, ако не я настъпиш. Дразниш ли я обаче, тя хапе", категоричен е ученият.

Сред често срещаните е и смокът мишкар. Той също бил много полезен, защото можел да унищожи цяло гнездо на гризачи. Правел опити да хапе с цел отбрана, но не бил опасен. Според д-р Тодоров използването на противозмийски серум не бива да се прави безразборно.

"Ако пепелянка или усойница порази човек, който е имунно здрав, той може да се оправи за няколко дни, без да е употребил серум. Разбира се, ако ухапаният развива алергия по подобие на ужилване от пчела, трябва да вземе от лекарството. Но ако то се ползва неправилно, предизвиква хипоалергична реакция", разяснява ученият. Той също е категоричен, че няма как да се води масова борба със змиите.

"Не бива хората да изпитват атавистичен страх от тях", съветва д-р Тодоров.

Как да ги различаваме? Отровните са с по-късо и по-дебело тяло. Главата им в задната част е разширена. При усойницата и пепелянката е характерна ромбоидната шарка отгоре. Смоците пък били по-елегантни и с издължени тела.

Леопардовият смок бил изключително атрактивен и с красива окраска. Срещал се на малко места предимно в Южна България. Не правел опити да хапе.

Специалисти съветват хората, които обитават къщи, да не оставят врати и прозорци на приземните етажи отворени през лятото. Имало риск някоя змия да се вмъкне. Препоръчително е редовно да се косят зелените площи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
змей горянин преди 7 години
:) :) :) https://youtube/watch?v=bfM19PeXM40 - на този клип ясно се вижда, че не таралежа , а змията напада таралежчето, опитва се да го ухапе което е свито на кълбо и се пази, разгъва се и си тръгва когато змията се маха ... А това не е от България впрочем.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До змей горянинНе знам защо не се отварят. Напиши го на английски. hedghog vs snakeОстанах крайно изненадан от факта че сивата *** напада и яде змии.
39
0
 
0
 
! Отговори
змей горянин преди 7 години
що за цензура страннна? с Herpestidae е името на животното, което ми цензурират ....
38
0
 
0
 
! Отговори
змей горянин преди 7 години
с ***.
37
0
 
0
 
! Отговори
змей горянин преди 7 години
До АнонименНе успявам да отворя линковете ти както и да открия видео в ютуб с таралежи и змии. Да не бъркаш таралежа с ***?
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
38https://youtube/watch?v=F9Gs6Mz3ZNAhttps://youtube/watch?v=bfM19PeXM40https://youtube/watch?v=pNKqoR0GDvM
35
0
 
4
 
! Отговори
змей горянин преди 7 години
Не споря, че таралежа може да изяде някое малко змийче, ако някак налети на него, но твърдя, че змиите не са приоритет на таралежите, най-малкото поради разминаването м/у начинът им на живот и е дърт МИТ , че таралежите оттърват някого от змии или преследват въобще много змиите! В природата безпощадно работи закона за запазване и съхранение на енергията, таралежа (както всяко друго животно) не преследва трудно откриваема плячка, когато има друга храна в изобилие около него!
34
0
 
2
 
! Отговори
змей горянин преди 7 години
До Анонимен 381. таралеж. са нощноакт. животни, а змиите дневноакт. - те просто се разминават; 2. таралеж. са всеядни, т.е. ядат всичко от плодове до *** (трупове); 3. ютуба ми май е счупен, там намирам клипове, на които таралежите ядат вишни, пият вода .., прати ми някой линк на бой м/у таралеж и змия; 4. във вибокс веднъж бях гледал таралеж да яде змия, която змия имаше видима гол. рана и кръв в сред. на тял. си, а таралежа я гризеше някъде от края, т.е. не се знае дали не била умряла вече.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До змей горянинЛакомията е нещо много отрицателно за всеки един отрасъл! Това което знам е че има змийски ферми в които змиите се развъждат за храна, лекарства и кожи. До колкото съм запознат не е въобще трудно да се развъждат. Няма нужда от обори и огромни помещения. Змиите се хранят веднъж на две седмици. Обичат най-вече жаби които в нашата страна ги има в изобилие.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами Пловдив са обявили война на котките те убиват не само мишки но и змии. Няма котки има мишки и гладни змии които се хранят с тях.Заключение . Не се бъркайте в Майката природа.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 39: Френд, научи се кога се пише и кога й
30
1
 
2
 
! Отговори
Я преди 7 години
До Анонимен 20змий, институций, канцеларий ...........хахахаххах
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 33. Абе френд, ти в твоя дълъг живот виждал ли си youtube и колко клипове има как таралежите ядат змии...Аре погледни, а....
28
0
 
2
 
! Отговори
змей горянин преди 7 години
До Анонимен 36Нелоша идея впрочем, но в природата не са в такова количество (или поне със сигурност не може да се улови такова количество), а и всичките са застрашени видове и са защитени, че да има за ядене за много хора, но ако се развъждат става, ама за жалост сигурно тогава ще спрат да са толкова полезни, защото и тях тогава ще ги напомпат с хормони, антибиотици и пр. ***, хаааах ....
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ловете и ги развъждайте. Всяка змия се яде и е невероятно вкусна - между риба и пиле. Преди години (Тошово време) ядох смок на жарава и мога само да потвърдя че е нещо много вкусно. Американците ядат гърмяща змия. Ютюб е пълен с клипове как ги обработват и пекат на барбекю. Пепелянката и Усойницата също се ядат и са много вкусни. Това месо е 100 пъти по-здравословно от свинско, телешко и овче. Щом ги има в изобилие би трябвало човек да се възползва от тях като се съобразява и със законите.
26
3
 
2
 
! Отговори
да се знае преди 7 години
Според законът внесен по искане на кучкaрите и 4 лапи:"(1) Който, като прояви жестокост към ГРЪБНАЧНО животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева."Надявам се някой ако убие змия, Фейсбук да се взриви, както това става когато убият куче. Ще стане ли това, а "природозащитници"? Змиите са гръбначни.
25
2
 
3
 
! Отговори
Интересно ще е преди 7 години
Интересно ще е ако вместо тези малки змии в БГ можеше да се види примерно кралска кобра.Интересно ми е тогава какво щяха да пишат сайтовете.
24
0
 
3
 
! Отговори
змей горянин преди 7 години
До Анон. "специалист"Абе "френд", ти виждал ли си в дългия, явно, живот таралеж да яде змия, ама честно? Ако не си няма и да видиш! Бъркаш филма, ама яко! Есествен враг на змиите в прир. са: по едрите грабл.и птици, които соц. другарите се постараха почти да изчезнат (доста видове), по едри хищници (вълк, лис. невест. ..), ама откъде по градовете такива птици и хищници? Ами има си змии и ще си ги има, но те на никого не пречат, освен на нещастниците, които смятат, че трябва да са сами на земята
23
1
 
5
 
! Отговори
Змий преди 7 години
#20 змий, имституций, в каква канцелария си работил, като имаш поне 30 грешки на 10 реда!!!
22
1
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Мойта й 49 набор и не се трае