Във Варна по 5 приоритета инвестират 85,6 млн. лв.

Парите са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“
2
Във Варна по 5 приоритета инвестират 85,6 млн. лв.
Иван Портних. Снимка: архив, Булфото

84 млн. лв. евросредства ще бъдат инвестирани във Варна. Ресурсът е осигурен по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Общата стойност на програмата е 85,623 млн. лв., като от тях 1,5 млн. лв. е финансирането от страна на общинския бюджет.

Кметът Иван Портних представи пред журналисти приоритетите на инвестиционната програма и уточни, че „амбицията е обектите, които коментираме, да са приключили до края на лятото на 2017 г.“.

Той със задоволство сподели, че община Варна е една от първите в страната с одобрена инвестиционна програма и с одобрено междинно звено, което ще координира дейностите оттук нататък. „Имаме зелената светлина да започнем реалните стъпки по реализацията на проектите, включени в тази програма“, заяви на пресконференция кметът.

Пет са приоритетите по инвестиционната програма на общината.

Първият е „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“ По него са предвидени 2,7 млн. лв. Средствата ще бъдат изразходени за подобряване на енергийната ефективност на сградата на ОД на МВР – Варна (1,1 млн. лева), и на многофамилни жилищни сгради в районите „Одесос“, „Приморски“ и „Аспарухово“ (1,6 млн. лв.).

Сградата на полицията е строена през 1932 г. с архитект Стойко Стойков. Тя се намира по протежението на пешеходния ринг, така че включването й в инвестиционната програма е пряко свързано с усилията и политиката да се върне добрия облик на старите сгради в централната градска част и да се запази духа на Стара Варна, поясни градоначалникът.

Вторият приоритет е „Интегриран градски транспорт“ в неговата втора фаза. Насочените тук средства са 29,297 млн. лева. Кметът отчете, че вече е проведена успешно реформа в сектора и уточни, че от един месец действа един общински превозвач, надграден е проектът за  околна среда с нови 30 тролейбуса, обновен е автопаркът със 70 автобуса, изградени са високоскоростното трасе, билетната система, информационната
система, приключва ремонтът на депото на „Градски транспорт“.

Във втората фаза предстои да бъдат реконструирани или ремонтирани основно доста обекти на уличната инфраструктура, сред които участъци от бул. „Осми приморски полк“ (2,5 млн. лв.), бул. „Васил Левски“ (7,3 млн. лв.), бул. “Народни будители“ (3,9 млн. лв.) и др. Предвидени са средства за разширяване на обхвата на системата за информация на пътниците в реално време, за доставка на подвижен състав и за осигуряване на приоритет на подвижния състав на масовия градски обществен транспорт.

Третият приоритет по инвестиционната програма е „Градска среда“ и стойността му е 25,23 млн. лева. В него са включени проекти за районите "Аспарухово“, „Одесос“, „Владислав Варненчик“, „Младост“ и Морската градина.

В „Аспарухово“ за последните 2 г. е свършена много работа, но идеята е на квартала не само да се даде друг облик, но и друга перспектива за развитие, каза кметът Портних. Там ще бъде реконструирана ул. „Мара Тасева“, ще бъдат изградени пешеходни пасарелки, детски площадки, зони за отдих, предвидено е паркът да стане втората Морска градина на Варна. Ремонти ще има и в Морската градина – ново осветление, растителност, паркова мебел, рехабилитация на настилки и др.

В „Одесос“ и „Владиславово“ ще бъдат благоустроени междублокови пространства, ще се изградят и велоалеи.

Четвъртият инвестиционен приоритет е „Социална и културна инфраструктура“. Тук ресурсът е малко повече от 12 млн. лева. Средствата ще бъдат разходени за ремонт, оборудване и обзавеждане на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“, за изграждане на 10 социални жилища за хора в неравностойно положение на територията на район „Младост“, за ремонта на ТМПЦ – Варна, и читалище „Петко Рачов Славейков“.

Петият приоритет „Образователна инфраструктура“ предвижда инвестиране на 16,3 млн. лева в реконструкцията и ремонта на училища и детски градини. Тук проектите касаят Първо основно училище във „Владиславово“, VII СОУ „Найден Геров“, СОУ „Димчо Дебелянов“, СОУ „П. Яворов“, ОУ „Константин Арабаджиев“, ОУ „Стефан Караджа“, ОУ „Никола Йонков Вапцаров“, ЦДГ „Светулка“, филиала на ЦДГ 38 „Ян Бибиян“ и ОДЗ 12 „Първи юни“, което ще бъде газифицирано.

„Това е една амбициозна програма, отбеляза кметът Портних. - Това са плановете на общината, единствено и само по тази програма, т.е. активно продължаваме да работим за осигуряване на финансиране за реализацията на важни за града проекти в различни сфери по всички останали програми, които се отварят в новия програмен период, от една страна, и ,от друга страна, представеното е първата фаза на програмата. Нашата амбиция е максимално бързо да я реализираме и да можем да се възползваме през 2018 г., когато ще бъдат отчетени показателите на отделните общини, да можем да се възползваме от ситуацията и да привлечем още един ресурс, който прогнозно можем да кажем, че е около 50% от първоначалната стойност на програмата, но всъщност този ресурс може и да нарасне значително“, добави Портних.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ВарнаИван Портних
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
къде ще се намират жилищата за социално слаби? да не би да ги строят в момента до ледената медицински център санита?
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с толкова кинти ще бетонирате цялата морска градина. браво