Да си внесем бежанци, да запълним празните села!

При толкова българи в чужбина е кощунство, възмути се Божидар Димитров
Обновена: 14 юни 2016 09:01 | 14 юни 2016 09:00,
248
Да си внесем бежанци, да запълним празните села!
Снимка: архив Булфото

У нас има цели обезлюдени села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци и с подходяща интеграционна политика отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията. Мнението изрази зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов при посещение в Швеция с наши делегати, съобщава в. "Труд".Българската група направи и работна визита на бежански лагер на 80 км от столицата Стокхолм.

"Шведските ни домакини останаха доста учудени, че у нас има обезлюдени цели села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци. По този начин с подходяща интеграционна политика могат отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията", посочи той.

“Ако България вижда проблем в бежанците, то Швеция вижда възможност в тях да реши проблема с обезлюдяването и застаряването на населението си. Затова там инвестират в обучението и квалифицирането на бежанците", коментира още Иванов.

"Има 3,5 млн. души наша диаспора в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Косово и т.н. - българи, които, притиснати от икономическата ситуация в тези държави, искат да се върнат в родината си, а ние нищо не правим по въпроса. Национално престъпление е при това положение да внасяме бежанци и да заселване с тях селата!". Така директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров коментира предложението на Иванов. По думите му, освен всичко останало, обезлюдените места, ниви и къщи у нас не са ничия земя, а частна собственост, най-често с повече от един собственик.

"Ако говорим за около 160 тотално обезлюдени села в страната, редно е да отбележим и всички онези, които пък от няколко къщи се превърнаха в градове или квартали на големи населени места", посочи още проф. Димитров, допълвайки, че тези процеси са свързани с промените на обществено-икономическия модел у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
36
 
! Отговори
make преди 7 години
драги ми Иван Иванич гениален сте но требе да знаеш и що се случва на таквия кат тебе по нашенските земи
7
2
 
52
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Ще внасяме *** а не наши сънародници!? Нищо ново под небето. Реформаторите винаги са били предатели и ще си останат такива.
6
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво, Божо!А зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов питал ли я някой за тъпите си предложения, къв си ти, че да решаваш бе смехурко?! Тъмница за такива като теб
5
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божо, ами що не отидеш ти на село ами се правиш на директор и то на историческия музей ? Я що села са празни, избери си някое и заминавай !
4
0
 
65
 
! Отговори
Момо преди 7 години
А защо има обезлюдени села? Замислихте ли се над това? Като ги напълните с арабели няма да решите проблема, защото те няма да се задържат там. Да не говоря, че и никой няма да ги иска.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как?! Да ги вържем ли в обезлюдели села?
2
1
 
76
 
! Отговори
гневен преди 7 години
"""""""""Да си внесем бежанци, да запълним празните села!"""""""""""...........абе как може такава мисъл изобщо да мине през кратунднлата на някой???????????????
1
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зам-председателят на Народното събрание веднага да даде пример и да настани 10 бежанци в свободните си спални на огромния си мезонет.Така ще оптимизира разходите за ток и парно, които му плаща държавата. Защото шведските домакини останаха учудени как г-н зам-председателя обитава такова огромно жилище.